< 1 2
2 of 2
Novi MBP bez originalnog sistemskog diska?
Posted: 23 November 2011 04:51 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

mgugi wrote:

Ovako to sada rade svi proizvodjaci laptop-ova, ali mislim da je pitanje bilo sta ako crkne HDD? Moj odgovor je radite redovno backup i nema problema. 😛

Napravi se USB stick sa Recovery particijom.

Post edited by: madamov, at: 2011/11/23 16:52

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 23 November 2011 04:59 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

Marko Mitranic wrote:

Uz laptopove koji idu sa lionom, dobijas dve particije, jednu sa OS X, a drugu butabilnu i sakrivenu od sistema, koja se zove Repair HD, na kojoj je instalacija i utility tojest image sistemskog diska, koji sluzi za reinstalaciju ili opravku sistema po potrebi.

Hmm, izgleda da nisam bi dovoljno jasan…
Poenta ovog mog pisanija je da je kupac macbook pro-a ranije dobijao fizički medijum sa instalacijom OS-a, a sada ne dobija ništa, što će reći, mora da se kupi usb stick i napravi rezervna instalacija, što iziskuje utrošak i para i vremena, a lično mislim da je to nešto što je Apple mogao da uradi i sam.
Ili da uzme eksterni hard disk (što je i najbolja opcija) i redovno pravi rezervne kopije kroz TM.

Bekap pravi, pa pravi, nevezano od toga ima li imidž sistema ili fizički disk za instalaciju. Da vidimo šta vlasnik takvog računara može da uradi:

1) Ako želi da reinstalira clean install sistema, butuje se sa Recovery HD particije, uradi erase sistemske particije, i onda instalira sistem tako što se u tom procesu skine najnovija verzija sa Appleovih servera;

2) Ako želi da reparticionira disk ili da ubaci novi veći, napravi USB stick sa Recovery particije, butuje se sa njega, particionira disk kako hoće, pa instalira sistem sa Appleovih servera;

Jedino što nema je imidž ili sistem na nekom mediju, međutim ima pravo da ga dobije ako ga zatraži, jer kupovinom mašine on nije kupio DVD ili USB stick već PRAVO da koristi Lion na tom računaru.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 23 November 2011 05:02 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

rizikuju kritiku za sitne pare.

Da se osvrnem i na ovo: da li zaista misliš da je Apple to uradio zbog dodatne zarade?

I hajde iskreno da svi kažemo da li uopšte znamo gde su nam instalacioni diskovi koji su došli uz mašine? I koliko puta, ako smo uopšte, smo ih ubacili u drajv?

Iskreno, ja bih moje morao da potražim, a stavio sam ih samo jednom u drajv: kada sam pravio imidže da bi ih prebacio na eksterni disk sa svim instalacijama.

Signature 

Profile

Posted: 27 November 2011 10:23 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

kao argument zašto nema fizike apple će ti reći da je to i environment frendlije.
i to je sve ok samo od ooobičnog korisnika (moja keva ode i kupi mek jer je bekevu) nije baš za očekivati da pravi recovery particije i slične fore na kompu od soma marke.
ali taj ooooo ode u servis kad mu nešto treba pa mu oni tamo zvekete i to ti je to.

da li će u futuru drugom kompovi opet imati OS u ROMu?

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 28 November 2011 03:39 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

I hajde iskreno da svi kažemo da li uopšte znamo gde su nam instalacioni diskovi koji su došli uz mašine

Iskreno? Na polici pored radnog stola, svi redom, od Jaguara naovamo.

madamov wrote:

I koliko puta, ako smo uopšte, smo ih ubacili u drajv?

Nebrojeno puta.

Sto nas dovodi do poente No.1:

madamov wrote:

ja bih moje morao da potražim, a stavio sam ih samo jednom u drajv

I poente No.0:

RingeRaja wrote:

rizikuju kritiku za sitne pare.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 28 November 2011 08:58 AM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

drdra wrote:

kao argument zašto nema fizike apple će ti reći da je to i environment frendlije.

Naravno da je to dobar argument.

i to je sve ok samo od ooobičnog korisnika (moja keva ode i kupi mek jer je bekevu) nije baš za očekivati da pravi recovery particije i slične fore na kompu od soma marke.
ali taj ooooo ode u servis kad mu nešto treba pa mu oni tamo zvekete i to ti je to.

Ne mora da pravi Recovery particiju, već je ima. A ko hoće nešto da uradi što zahteva recovery particiju na USB-u (reparticioniranje diska) snaći će se isti da narpavi korišćenjem programčeta koji ima na raspolaganju. Ili hoćeš da kažeš da ona ume da reparticionira disk, ali ne bi umela da napravi Recovery particiju korišćenjem http://support.apple.com/kb/DL1433 ?

da li će u futuru drugom kompovi opet imati OS u ROMu?

Ne, već ćemo se svi butovati Netbootom iz iClouda kada treba reinstalirati sistem ili nešto slično.

Post edited by: madamov, at: 2011/11/28 09:01

Signature 

Profile

Posted: 28 November 2011 09:49 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

madamov wrote:

Ne, već ćemo se svi butovati Netbootom iz iClouda kada treba reinstalirati sistem ili nešto slično.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2011/11/28 09:01

Sa ovim se 100% slažem, ali dok ne bude ‘oblačća’ i mehanizma odakle će moći da se instalira OS ‘de novo’, bilo bi lepo da se korisniku koji plati macbook pro 1k+ evra u kutiji nađe i fizička instlacija OS X-a, čsto da se nađe, DVD ili USB, svejedno, ali mi se ova politika ‘imaš recovery na hardu, ako rikne hard idi u servis’ ne sviđa. Možda to u Amerikama i ima smisla, ali ja sam korisnik iz Srbije i za mene uopšte nema smisla.

Profile

Posted: 29 November 2011 09:38 AM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

madamov wrote:

Ne, već ćemo se svi butovati Netbootom iz iClouda kada treba reinstalirati sistem ili nešto slično.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2011/11/28 09:01

Sa ovim se 100% slažem, ali dok ne bude ‘oblačća’ i mehanizma odakle će moći da se instalira OS ‘de novo’, bilo bi lepo da se korisniku koji plati macbook pro 1k+ evra u kutiji nađe i fizička instlacija OS X-a, čsto da se nađe, DVD ili USB, svejedno, ali mi se ova politika ‘imaš recovery na hardu, ako rikne hard idi u servis’ ne sviđa. Možda to u Amerikama i ima smisla, ali ja sam korisnik iz Srbije i za mene uopšte nema smisla.

Ne moraš da ideš u servis, napravi Recovery HD butabilni USB stick pre nego što ti rikne hard disk. I, BTW, već postoji mogućnost butovanja iz iClouda upravo u tom slučaju, citiram sa http://www.apple.com/macosx/recovery/ :

Internet Recovery.
Help is everywhere.

If your Mac problem is a little less common — your hard drive has failed or you’ve installed a hard drive without OS X, for example — Internet Recovery takes over automatically. It downloads and starts Lion Recovery directly from Apple servers over a broadband Internet connection. And your Mac has access to the same Lion Recovery features online. Internet Recovery is built into every newly-released Mac starting with the Mac mini and MacBook Air.

Signature 

Profile

Posted: 29 November 2011 12:39 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

‘Unatoc glede’  kao sto je prethodno receno , ni sam Microsoft vise ne isporucuje sistemski disk. Iz svog iskustva (jedno dva tri puta) svaka instalacija Wina se startovala sa HDDa. Ono sto je interesantno za ovu temu jeste da Win sam pita po zavrsetku instalacije da li hocete da narezete butabilni disk,backup ili ne.
Tako da sve ovo u vezi Lava i nije neka prevelika frka.
Naravno , od samog korisnika se u samom pocetku ocekuje da ima neko predznanje o Mac platformi-kad ste se vec dotakli majki/kevi.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 09 February 2012 01:38 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

madamov wrote:
[

Internet Recovery.
Help is everywhere.

If your Mac problem is a little less common — your hard drive has failed or you’ve installed a hard drive without OS X, for example — Internet Recovery takes over automatically. It downloads and starts Lion Recovery directly from Apple servers over a broadband Internet connection. And your Mac has access to the same Lion Recovery features online. Internet Recovery is built into every newly-released Mac starting with the Mac mini and MacBook Air.

Internet Recovery ‘proširen’ na mašine iz 2010 godine:

http://www.appleinsider.com/articles/12/02/08/apple_continues_adding_lion_internet_recovery_support_to_2010_macs.html

A još ranije su izbačeni i dogovarajući firmwarei za sve mašine iz 2011 godine:

http://www.appleinsider.com/articles/11/10/27/apple_issues_efi_firmware_iphoto_quicktime_updates.html

Signature 

Profile

Posted: 04 April 2012 06:26 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dva skorašnja iskustva, prvo nadogradnja mog laptopa, tj. instalacija SSD-a i Liona na njega.

Ubačen je samo SSD, prethodno formatiran i mašina podignuta sa Command-R. Posle nekog vremena kada je shvatio da nema nigde recovery particije, kreće netboot sa Appleovog servera, skidanje Recovery particije, restart i download Liona i instalacija 10.7.3 na mašinu.

Drugi slučaj od danas, klijent kupio Mac mini server, onaj sa dva identična diska koji dođu kao dva odvojena diska, jedan prazan, drugi sa preinstaliranim Mac OS X Server sistemom. Napravio sam imidž tog diska, ‘zerovao’ druga dva, spojio u RAID, pa uradio restore, ali mašina nije htela da se podigne. Rekoh da probam Internet recovery, restart i držim Command-Option-R, to forsira Internet Recovery, mašina skine sve što treba i instalira ... Šta?

S obzirom da je reč o Mac mini serveru, Appleov server je prepoznao mašinu i instalirao najnoviju verziju Lion Servera odmah.

Signature 

Profile

Posted: 05 April 2012 09:12 AM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Imaj na umu da se tvoja keva ne bi usudila da ubaci instalacioni disk svejedno, vec bi zvala tebe da joj to uradis. Takodje, ne bi se ni usudila da menja HDD kada rikne xD point invalid. :sick:

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ Pomoc!      Nestao prazan prostor na hardu ››