Bas me zanima, da li je iko od vas koristio kindle ili kindle touch?
Kakvi su utisci, funkcionise li ovo narucivanje za srbiju?
Imate li naki savet oko tog narucivanja, kako izbeci carinu itd?
Necu da pitam vredi li tih para, jer za ono sto nudi, dao bih 100eur, ali ono sto bih pitao, je koliko vam se konforan cini za citanje? Ja ga nikada nisam drzao u ruci, samo sam video ekran uzivo, i ostao instant zapanjen.
Da li kindle spada u jednu od onih sprava koju ne bih imao problem da izvucem u busu i da krenem da citam?
Ne bih rekao da sam ‘koristio’ ali sam proveo pola sata sa jednim od onih starih Kindlova. Drugar ga je sebi doneo iz Amerike, tako da ne mogu da ti odgovorim na prvo pitanje (sem da ga i tebi neko donese).
Za čtanje je komforniji od knjige utoliko što ne moraš da se svađaš sa držanjem iste otvorenom; a ekran kažeš da si i sam video, pa znaš da zaista izgleda isto kao papir.
Ne znam po kakvim busevima se krećeš, tako da ne znam na koji tip problema misliš; no, ovaj drugar vazdan nosi Kindle sa sobom i čta ga što dok čeka prevoz, što u prevozu; a video sam ga i par puta sa Kindle-om u ruci dok me je čekao ispred kafane.
Da li moze da se predpostavi da nece biti carine posto recimo najjeftiniji kosta 79$ a to je 59 eurona, sve to na osnovu onih glasina da ce se roba do 70 eu osloboditi dazbina, zna li neko dal je to zazivelo?
Ako ga narucujes onda to radi preko npr. ebay-a ne preko amazona jer u srbiji kada vide robu sa amazona automatski ide na spediciju i carinu a to je samo 4000din za spediciji i jos par za carinu.
Najbolja varijanta je da ti neko donese ili neko ko zivi u bosni ili hrvatskoj ili sloveniji da ti naruci.
Ne znam sa kojim Amazonom si imao takvo iskustvo, ali ja dosta poručujem sa Amazona UK i knjige i muziku mi nikad nisu carinili, a ostalo kako kad - uglavnom po velični (filtere za dSLR ne, SDHC ne, USB hub+iPhone dock da - a on je najjeftiniji od sva tri navedena). I to kad su mi carinili je regularan poštar doneo i naplatio nešto relativno sitno - nisu bili oni famozni špediterski lopovi.
Narucio preko us amazona pocetkom godine, tad je bio dal $130. Salju UPS-om (ili bese fedex, nisam siguran, uglavnom standardni brzi shipment ovamo sa pracenjem posiljke); ups zastupnik ovde te pozove, pita da li da ocarini, carina izadje oko dve hiljade, posalju post expressom, stigne na adresu za nedelju dana od dana shipmenta. Skroz normalno iskustvo bez papirologije, cimanja i previse haraca.
Sam kindle koristio letos na plazi, za knjige je onaj ekran neuporediv sa bilo cim.
Kad kupis kindle dobijas i adresu .(JavaScript must be enabled to view this email address). Ako ti se ne kupuju knjige skini bilo koju u bilo kom formatu ukljucujuci PDF. Ima puno legalnih sajtova sa free knjigama, cak i one koje kostaju na amazonu su free od drugog izdavaca. instaliraj calibre, konvertuj knjigu u .mobi, posalji sam sebi na kindle adresu. Kad se kindle konektuje na wifi knjiga stize sama preko synca. Moze i kablom ali ovo je jos prostije.
Baterija stvarno traje mesec dana bez wifija, oko 15 sa wifijem.
Ima ugradjen webkit browser i wifi, nije elegantan ali za proveru gmaila na moru je idealan.
Hvala vam puno na savetima. Iz nekog razloga bila mi je tema siva sve do sad.
Novi kindle za srbiju je 109dolara, sto bi bilo 81eur. Na to ide i neka carina, tako da odekujem oko 100eur.plus neku sicu za kurira?
Mislis na Kindle Touch, jel tako, a sto je za Srbiju 109$, a cena na amazonu je 99$?
p.s. jel postoji varijanta preko amazona kada se narucuje da se zamoli da upisu manju cenu, vrednost robe na paketu, recimo ova markova situacija umesto 109 da bude 92, to je mala razlika, pa da ne moraju bzveze da se placaju dazbine, imal neko iskustva sa time?
Ne znam sa kojim Amazonom si imao takvo iskustvo, ali ja dosta poručujem sa Amazona UK i knjige i muziku mi nikad nisu carinili, a ostalo kako kad - uglavnom po velični (filtere za dSLR ne, SDHC ne, USB hub+iPhone dock da - a on je najjeftiniji od sva tri navedena). I to kad su mi carinili je regularan poštar doneo i naplatio nešto relativno sitno - nisu bili oni famozni špediterski lopovi.
Sa Amazona ne narucujem ali citao sam gomile nekih iskustava sa Amazonom. A za spediterske lopove kapiram da ide preko limitirane sume.
Zapravo nije samo spedicija kriva citava carina i glupa drzava. Primer ultimativne gluposti je bio kada mi je iz slovenije izdavac poslao 200 promo diskova, i to ne u plastici diskovi nego u onim najlon vrecicama, i to cisto promocije radi da se deli ljudima, na kraju je ispalo da kao fizicko lice ne mogo to da primim i ‘ocarinim’ ali kao pravno mogu da uvezem pet kurvi iz ukrajine sve sa popustom pri carini.
@akaka
Ne znam za Amazon ali za sve druge prodavnice i sajtove sa kojih kupujem uvek ih iscimam da stave nizu cenu, ili ostecena roba i uvek prodje glat.
@Markooo: Moguće je da je ova priča sa špediterima za Amazon US. A ovo sa promo materijalom… Jednom davno sam se okuražio da prodam neke originale na eBay-u - i em što sam morao da idem na carinu za 3 jebena CD-a, em što mi je gospodža tamo kenjala što sam ubacio neki flyer unutra jer ja kao fizičko lice ne smem to da radim. Right.
Inače, očekujem da se Amazon neće zajebavati sa tim stavljanjem niže vrednosti na paket jer oni uvek imaju detaljnu deklaraciju na paketima, čme sebi garantuju osiguranje ako se paket izgubi.
Znas sta je najveca tuga moje price, sto sam morao da odem na carinu u glavnu postu, ona zgrada pored zeleznicke, sto iznutra lici kao dusevna bolnica iz nekog horor filma, i zena koja radi je uzela list A4 formata i rukom ispisala da zelim da se roba vrati u sloveniju. Stampaca oni nemaju, rukom po A4 listu.
zena koja radi je uzela list A4 formata i rukom ispisala da zelim da se roba vrati u sloveniju
xaxaxax prajsles, a sto su te drndali za te diskove pa to je relativno mali paketic kada su bez omota plasticnog, da li su imali neku formalnu pricu ili je bila varijanta ne moze i jb se mater, odjebi…
a bzveze za nistavnih 17$ preko, sad treba lopovskoj zemlji, koju bole guzica da uredi carinski zakon da budede razumljiv i normalan platiti dazbine bljakchina…
Prica je bila promo materijal ne moze fizicko lice da uveze samo pravno, stoga ovo moras da preusmeris na neko pravno lice pa ce onda mozda i oslobodimo od carine jer ima neki zakon tj. clan ali ko zna mozda i ocarinimo.
A plus sam im doneo list na kojem je naveden sadrzaj paketa i oznaceno da nista ne vredi, sa sve potpisom, pecatom izdavaca bla bla bla
A zvao sam i carinu onu na nbg i kao objasnim im celu pricu i carinik: ‘jbg brate zakon je los’
Hmm, mogao bih da probam to sa manjom cenom. Koga treba da pitam za to uopste?
Imaju opciju pri slanju da je paket namenjen za poklon, te nemaju nalepljenu cenu na njemu. Mozda to?
Ne, nazalost kindle sa dugmicima je u srbiji 109eur. Mi imamo samo skuplje varijante, posto nemamo pravo na reklame. Tako da za istu cenu dobijes umesto toucha dugmice. 😛