OK svi se slazemo da je iphone surovo dobar fon ...
ali ajmo postaviti pitanje sta je isto(priblizno) tako dobro…
znaci po vama: dizajn,kvalitet,signal,cena,srbija-suported,itd…
koji biste to smartphone(pod smartphone podrazumevamo mail,net,GPS itd,video calling…) preporucili da vas najbolji prijatelj pita za savet ??
Evo ja cu da krenem Blackberry i BB.OS6—- bas je dobra platforma i mnogo me odusevila ...poseduje originalna resenja odredjenih stvari i svima ga preporucujem.
lose strane: bez bis je malo tezi za koriscenje ali moze se zaobici i relativno mali broj aplikacija naspram android marketa i appstore.
Vidi pitao sam to jer je pomalo ocigledno koji telefon ljudi imaju ovde. Ako gledamo u procentima to je oko 70% aktivnih clanova ima iPhone, 25% nema iPhone ali zeli/planira da ga ima i 5% ima neki drugi tel.
Tako da na kraju dana neces bas dobiti nikakav savet jer bolje dizajnirani telefon od iPhone-a ne postoji, trenutno. Bolji i upotrebljiviji OS ne postoji. Tako da ono..
E sad moram reci da mi je pomalo zanimljiv ovaj Windows OS za telefone, onako ok ima izgled, kako to radi nemam pojma nisam imao prilke da vidim. Blekberi ce uskoro da zavrsi svoj posao jer svi prelaze na iPhone.
Tako da ono realno ova tema je vise za neki drugi forum tipa mobilnisvet.com
da ali ja neverujem isto ljudima na mobilnom svetu i ovde.
zato sam i rekao da je iphone super i imao sam ga ali sam shvatio da je veliki sex oko njega,da srbiju ne priznaje i + izuzetno je skup…
blackberry je u uspon sta pricas… prica je da ce sve android app prebaciti na BBos7 tako da ce imati full…
skoro sam u radnji video samsung ove nove modele i sony ericsson mogu ti reci da za cenu koju traze za svoje uradjaje nude ljudima u srbiji daleko vise od iphone-a.
i slazem se da je iphone zapoceo revoluciju ali da je negde usput poceo da posustaje…to je ocigledno…
NI lion ni IOS5 mi se ne svidja uopste.
i realno koristio bi i dalje SL i iOS4.
blackberry je u uspon sta pricas… prica je da ce sve android app prebaciti na BBos7 tako da ce imati full…
??? RIM je firma koje neće biti za dve ili tri godine, proći će isto kao i Palm, ne zna gde ti čtaš ove infomracije koje prenosiš ovde, ali voleo ili ne voleo iPhone, Blackberryja za koju godinu biti neće.
@Marko
Na mobilnom svetu i sličnim ‘zavrzlama’ sajtovima će svi hvaliti ono što imaju (xyz android, nokia-symbian, bb, itd) a cenim da više od 50% ljudi koji će mu odgovoriti nisu nikad stvarno koristili iOS kao primarni, tako da će za medalju ispušiti sa takvim komentarima.
@Tyrant
Ono što ti fali kod iOS-a što navodiš, to nećeš naći ni na androidu. Evo iz prve ruke, devojka koristi neki htc android, ja iPhone (imao 2g, 3g, sad 3gs i sledeći će sigurno biti 4, 4s itd). Sve free aplikacije (90%) su sa reklamama, pa ćeš one bez reklama, i upotrebljive morati da kupiš, što opet iz Srbije ne možeš. A ako hoćeš krekovane, moraćeš da odradiš isto i na androidu ‘jailbreak’... Što opet nije fabrički već budževina.
BB nije u usponu, već u procepu (ako uopšte tako mogu nazvati kanalizaciju u kojoj je trenutnno). Izgleda da će im ljudstvo preći na iOS programiranje kako stvari stoje. Procunjaj malo po sajtovima koji se time bave, i videćeš da je BB u padu još odavno, i taj pad se ne zaustavlja. SonyEricsson nije tako loš, ali konstantno kasni za konkurencijom (npr kod htc-a ili samsunga u istom cenovnom rangu dobiti npr 512 rama, dok SE ugrađuje 256 i manje…). Činjenica da u nižoj klasi HTC nije ni prići SE-u i pored ‘boljih’ cifara (procesor ram, megapixeli itd). Ako hoćeš ugodno korišćenje androida, ok kameru, dobar ekran itd, kog god proizvođača da izabereš ispod 400e telefon nećeš naći. A i ti će biti u mnogome gori od iPhone 4 koji već sad možeš po toj ceni da nađeš.
Cimam se konstantno i sa androidom, BB sam zaboravio još kod petice, winmobile mi se ne sviđa ni malo, ni koncept ni izgled. Ništa ti u principu nisam rekao, ali da sam svestan da iPhone ne postoji, i da sam osuđen na neki od gore navedenih, išao bih sledećom logikom:
Niža klasa (do 250e) SonyEricsson
Srednja i viša klasa HTC ili Samsung. Samsung naizgled deluje jače kad čtaš cifre, ali kad ga uzmeš u ruke, deluje čak i Galaxy S2 kao neka plastična igračka, dok kod HTC-a nema takvih kompromisa, i sama izrada telefona je na mnogo višem nivou.
Što se samog OS-a tiče, android je android… O ostalim os-ovima ne vredi ni da trošim reč jer nisu ni blizu androida i iOs-a. Jedini koji bi ‘možda’ mogao da im priđe ali za par godina tek je Web-OS pošto je od pre par dana open source, pa je moguće da će ga neko prisvojiti čsto probe radi 😊
Kakav bre Blackberry 😊 Npr. Prosle nedelje pokusali da napravimo imap account na BB i sve to ok prodje. Ali ne vidi ni jedan imap folder sem Inbox-a. Zovnem podrsku za BB i kazu mi da ukoliko zelimo da vidimo i ostale foldere moramo da imamo Blackberry enterprise server :D
Pa nije bre gloopa tema, mnogo ljudi nema novaca za iphone a sa druge strane meni se recimo vise svidja kombet telefona i ipod toucha sto isklucuje iphonet, zato sto mislim da bih zavrsio na psihijatriji da moram svaki dan puniti mob…a sto se tice kupovine meni se jako svideo HTC7 Pro, do jaja mu je tastatura, malo me je umorio iOS a za funkcije telefona + mozda net sto mi jedino od telefona treba win os radi sasvim dobar posao a i meni ok izgleda, brz je sto mi je najbitnije i da sada kupujem fon ne bih puno razmisljao eventualno bih pogledao HTC HD7 koji je primamljiv zbog velke dijagonale ali nisam ga dirao pa ne znam kako to sljaka vidim po netu da se ljudi zale na spor odziv displeja, al opet tako je velki mozda bi mu oprostio xaxaxaxa:P 😛 😛
Mnogo ljudi nema novca za iPhone 4 ili 4s ali zato 3g i 3gs ima smesne cene sada, a opet po meni je bolji 3g i 3gs od bilo kojeg drugogo telefona.
A sto se tice te kombinacije drugar je bio u tom tripu, ja mu lepo govorio uzmi iPhone a on uzeo Touch i neku Nokia-u preko Vip-a. Dva meseca kasnije lik se smorio kada je skapirao da tegliti 2 uredjaja nije bas tako lako i zanimljivo.
ko oces veliki mobi,sa velikim ekranom…evo ti ovo…
xaxaxaxaxae e to ne moze da stane u dzep 😛
Mnogo ljudi nema novca za iPhone 4 ili 4s ali zato 3g i 3gs ima smesne cene sada, a opet po meni je bolji 3g i 3gs od bilo kojeg drugogo telefona.
jeste pala cena slazem se, cak je i 4vorka oko 350 sto je skroz ok ali ja imam trip sa kupovinom polovnog, naprosto nikada nisam voleo da kupujem polovno:dry: al eto ko moze blago njemu:) generalno moj najveci problem sa iphoneom je baterija jer u ovoj kombinaciji moba i toucha ne moram da razmisljam, zato sto znam da ce mi uvek sta god radio, koliko god se izivljavao, ostati dovoljno choorbe za sve sto mi treba, a sa iphoneom sve ono sto radim sa touchom + sms i razgovori mislim da ne bi izaslo na dobro jbga :(
A sto se tice te kombinacije drugar je bio u tom tripu, ja mu lepo govorio uzmi iPhone a on uzeo Touch i neku Nokia-u preko Vip-a. Dva meseca kasnije lik se smorio kada je skapirao da tegliti 2 uredjaja nije bas tako lako i zanimljivo.
to je isto tacno, zato sto eto ima ljudi koje umara da nose 2 uredjaja ali meni recimo to ne smeta i zato mi super sljaka ta kombinacija B)
Što se tiče toga oko baterije i punjenja… akakaka jel spavaš ti uopšte?? :p
Pre iPhoneta sam imao gomilu smartphone-a (symbian, win mobile, i čak linux na nekoj motoroli od pre hrista) i većini je baterija trajala 1 dan uz žešće cimanje. Punjač mi je pored kreveta, i kad god legnem, i fon punim, i to mi je navika koja je sa svih ovih predhodnih prešla i na iPhone… što mi je sasvim normalno… Možda sam ja staromodan, ali meni to uopšte ne smeta…
??? RIM je firma koje neće biti za dve ili tri godine, proći će isto kao i Palm, ne zna gde ti čtaš ove infomracije koje prenosiš ovde, ali voleo ili ne voleo iPhone, Blackberryja za koju godinu biti neće.
ne znam ne tvrdim nista,samo koristim dok ima 😊...al dal ti znas sigurno ili nabadas od rekla kazala… Zasto kazem da je BB ok…zato sto ima gomilu stvari koju iphone do juce nije ni razmisljao da ubaci u svoj sistem,a neke jos uvek nema, i realno iphone ukoliko se ne jailbrekuje je prosecan u najboljem slucaju.
Notifikacioni meni, notifikacioni bar pri sms komunikaciji,brzi Wifi,edge,Bluetooth na pocetnom meniju, promenu kamera snap button-a pri samom slikanju,touchpad(koji je prosto savrsen ukoliko nemate touchscreen);universal search itd… a kvalitet izrade je najbolji posle iphone 4 i 4s…novi bold je ubica.
i sve ovo sto sam otkrio je OS6 na BB ,pretpostavljam da je OS7 bolji i funkcionalniji.
ja sam imao 3g i 4,ortak 3gs, 4 i sada ce 4s znaci itekako znam sta sve ima iphone i sta moze.
Cika kosta je ubedljivo najkonstruktivnije odgovorio od svih i to svaka cast.
ukoliko su vasa ‘predvidjanja’ tacna da ce RIM da se ugasi po meni to ce biti velika steta, nista vise.
i ne mislim da je pametnije kupiti polovan 3g star 3-4 godine,kome baterija se prazni na svaka 4 sata,nego recimo novi SE ray u telenoru itd.