Pomoc oko instalacije programa
Posted: 24 November 2011 11:25 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  1
Joined  2011-11-25

Skoro sam dobio powerbook g4 (to se prvi put susrecem sa Mac os-om);  System version Mac OS X 10.4, e sada kada downloadujem bilo koji program javlja mi sledece: ‘You cannot install (ime programa) on this volume. This software can be installed only on Mac OS X v10.4 based sys and later’... Zanima me zasto mi to javlja ako vec imam 10.4 verziju?

Profile

Posted: 24 November 2011 11:42 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Za početak, updejtuj sistem do 10.4.11 i instaliraj sve Security Update dokle god ti se nudi nešto.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 December 2011 09:53 AM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Moraš precizirati koji je tačno PowerBook g4, tj na koliko mhz…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 13 December 2011 02:18 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

I ne mogu linkovi, ali zato svrati do Macola radnje i traži da ti se na USB stick/disk snimi imidž sistema sa našeg diska.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 December 2011 08:42 PM   [ # 4 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Ne znam šta si planirao da radiš na tom kompu, ali ako hoćeš nešto ozbiljnije, tj zahtevnije, moj ti je savet da staviš 10.4 iliti Tiger-a… Ako si rešio da taj komp iskoristiš za upoznavanje, i da ti brzina rada sistema nije preterano bitna, onda možeš instalirati poslednji sistem koji je moguće staviti na nju, a to je 10.5 (Leopard). Sa tigrom ćeš imati vazda problema da pronađeš programe koji rade na njemu, dok ćeš sa leopardom sasvim normalno skidati programe, jer je mnooogo veći broj programa koji podržavaju 10.5 nego 10.4. Idi do macole i uzmi i jedan i drugi pa probaj, i vidi šta ti odgovara. Procedura instalacije je sledeća:

Dobijeni image (10.4 postoji u dve verzije, jedna je 4xCD verzija, a druga 1xDVD) nareži na DVD ili CD u zavisnosti od verzije. Režeš disk utilitijem koji se nalazi u Applications/Utulities folderu. Leopard dolazi na DLDVD disku, pa obrati pažnju da li upšte imaš DL DVD čtač/rezač na mac-u. Kad narežeš disk, ubaci ga u komp, restartuj i drži dugme C na tastaturi, i podićićeš sistem sa dvd-a.

*Opet ćeš pokrenuti Disk Utility iz gornjeg menija, pod tabom Partition, radi sa hardom šta hoćeš (deli ga u više particija, formatiraj itd). Kad Disk Utility završi, nastavi instalaciju. Pod opcijom customize pre poslednjeg ‘install’ klika, možeš isključti multilanguage podršku (pretpostavljam da ti sistem treba na engleskom samo) i tu možeš fino uštedeti na prostoru, i naravno, poskidaj drajvere za štampače sve, osim one marke koju imaš. I to takođe štedi prostora na hard disku. Nakon instalacije ćeš dalje znati kako i šta 😊

Postoji još jedan metod, koji ti je lakši, ali je firewire kućište za prenosni hdd teže naći nego usb. U koliko nađeš FireWire kućište, (mislim da ćeš i u macoli naći baš macola prenosne hdd-ove koja imaju firewire u koliko hoćeš da kupiš). Metod se ogleda u tome da ćeš u macoli praktično doneti fw hdd, i napraviti butabilni hdd sa sistemom koji želiš, zabosti ga kasnije u svoj powerbook, držiš alt na tastaturi dok uključuješ računar i tu ćeš moći da izabereš boot sa prenosnog hdd-a i particije (sistema) koji želiš. Kad se podigne instalacija, nastavak je isti kao i u CD varijanti, označo sam ti zvezdicom odakle ti je postupak identičan bez obzira odakle instaliraš 😊

Nadam se da je pomoglo 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 13 December 2011 10:11 PM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Obavezno odradi update do kraja (jabuka u gornjem levom uglu, pa Software Update). Sve dok ti ne ponudi ništa za update vozi do kraja 😊

Btw, dobrodošao u svet mac-a.

Taj komp je odlična spravica čsto za upoznavanje sa mac-om ako do sad nisi imao prilike, a kad vidiš koliko su novije intel mašine brže, tek ćeš se oduševiti 😊

Post edited by: cika_kosta, at: 2011/12/13 22:28

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 24 December 2011 12:42 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Hmmm, cudno. Prvi put cujem za tako nesto, i zvuci mi nemoguce-(copyright by Miki).

Jesi li isprobao u nekom drugom browseru?

Profile