1 2 3 > 
1 of 3
Izasao 10.5.2
Posted: 11 February 2008 10:35 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=307109
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=61798

Profile

Posted: 11 February 2008 11:49 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

343 MB. Lele. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 February 2008 12:16 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Sa 10.5.1 na 10.5.2 Software update je 180 mega… mislim ko nemož’ d’ izčeka download 😉

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 12 February 2008 12:32 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Meni je 180MB 10.5.2 i 40+ za graficki update. Ne znam zasto je nekima 380, to sam video i na stranim forumima. Znam da moze da se razlikuje od racunara do racunara, ali to je nekako previse.

Profile

Posted: 12 February 2008 01:10 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Dakle, sva poboljšanja neću da pominjem, jer se to nekako i podrazumeva, stoga ću da kukam na ono što me i dalje iritira (što mi u ovom trenutku prolazi kroz glavu, verovatno ima još).

No, pre toga da prokomentarišem tzv. ‘stekove’; konačno su se dozvali pameti, pa se sada stek može prikazati kao takav (dakle, gomila ikona iz dotičnog direktorijuma, tako da sve zajedno ni na šta ne lič); ali se može konačno odabrati i da se vidi kao normalan direktorijum. Takođe, uveli su i ‘list view’, što praktično znač stari hijerarhijski meni, kroz koji se može kretati. E sad, ovo bi mi pre mesec i pol dana mnogo značlo, jer je bio deo mojih svakodnevnih aktivnosti, ali kako sam u okviru MacHeist-a besplatno dobio LaunchBar, sve više i više ga uvodim u svoje radne navike, tako da od novih, poboljšanih stekova meni nema vajde, bar ne u obimu kao ranije (kada se još nije tako zvalo).

Naravno, najveće ogorčenje i dalje ide na Finder kontekstni meni, tj. što su svi ne-Epl meniji i dalje dostupni samo u okviru podmenija ‘More’ (pa čak i neki sistemski); a ne u korenu pao u pre-10.5. Odakle samo ideja ljudima u Eplu da ja koristim najviše one opcije koje su oni stavili u koren?! Pa, upravo je stvar 3rd party pluginova da strpam u koren sve što želim i da mi bude na dohvat ruke, a ne da idem kroz gomilu meni nivoa. Znam da je dosta ljudi popunilo ‘usuability issue’ u vezi ovoga (i ja među njima); ali izgleda da ne vredi. Da su bar ostavili u opcijama da korisnik može da odabere šta je u korenu, a šta ne? Shvatam ja da su morali malo da se zaštite od gomile loše napisanih pluginova koji obaraju Finder, ali ovo je brate glupost totalna, a loš plugin će opet oboriti Finder jednom kada se uđe u ‘More’ meni… Ufff, baš sam se opet iznervirao.

Dock je ostao stari, sva sreća da postoji ona skrivena ‘no-glass’ opcija u podešavanjima…

Spaces… sve je to lepo, ali ima jedna iritirajuća stvar, koja se sasvim drugačje ponašala u starim virtual desktop programima za pre-Leopard (iskreno, nikada ih nešto nisam koristio, a i većina je prestala sa razvojem, sada kada je Spaces tu). Meni je logično da spejsove organizujem po onome što radim, a ne po programima. Recimo da u jednom (prvom) želim da radim neko Cocoa/Obj-C programiranje i u tu svrhu otvorim, npr. Xcode i Safari sa nekim stranicama vezanim za dotičnu materiju. Recimo da u drugom hoću da nešto dodam na svoj sajt, pa je u tu svrhu u drugom spejsu otvoren CSSEdit i Transmit. I sada, hoću da rezultat svog talenta vidim u Safariju; naivno očekujem da odaberem Safari i otvorim novi prozor u drugom spejsu, prozori u prvom spejsu ostaju kakvi su bili. Vraga!!! Čim se pozicioniram na Safari, on me automatski prebaci na prvi spejs! Jedino rešenje je da odem u prvi spejs, otvorim novi Safari prozor i onda samo taj prozor prebacim u drugi spejs, što je malo zamorno. Doduše, Safari ima u dock meniju naredbu ‘New Window’, koja otvara novi prozor u trenutnom spejsu (ima to i Finder); ali toga nema za sve programe.

Ah da, primetna je manja prozirnost menibara i menija, a tu je i čuveno isključvanje prozirnosti glavnog menija 😊

Nešto što nije pomenuto u listi za 10.5.2, pa verovatno nije promenjeno; korišćenje diska priključenog preko USB-a na AirPort Base stanicu za Time Machine rezervu. Mnogi su se navukli i kupili AirPort zbog te opcije, koja je gromoglasno reklamirana tokom beta faze Leoparda, da bi sve bilo otkazano u krajnjem proizvodu. A onda se pojavljuje Time Capsule 😊 Znam da postoji načn da se omogući da Time Machine vidi i USB disk priključen na AirPort, ali su neki ljudi imali sa time problema, a šta će mi takva rezervna kopija ako treba da gledam u pasulj da li će sve biti u redu. Da li bi neko ko ima priključen USB disk na AirPort mogao da potvrdi radi li Time Machine (out of the box) sa time? Ja nemam disk, pa da znam da li da kupujem kapsulu (j****a ih vremenska kapsula); ili da pazarim samo disk.

Toliko za sada, u ovih dva sata sve ostalo fino šljaka.

Post edited by: milke, at: 2008/02/12 01:17

Profile

Posted: 12 February 2008 01:34 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

ivicam wrote:

Meni je 180MB 10.5.2 i 40+ za graficki update. Ne znam zasto je nekima 380, to sam video i na stranim forumima. Znam da moze da se razlikuje od racunara do racunara, ali to je nekako previse.

Znaš ti Mikija, on obavezno instalira Combo Update, koji podiže sa 10.5.0 na 10.5 .2 (iako već ima 10.5.1); a ustvari sa 10.5.1 na 10.5.2 je tih 180 MB.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 12 February 2008 01:56 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

A to je znaci. 😊

Primetio sam jos jednu manu. I dalje su muljavi fontovi. :laugh:

Profile

Posted: 12 February 2008 02:02 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Nije to…Meni je u SW update-u 341MB a combo je 343MB..bez Graphic Update-a…iMac, novi, 24’..

Post edited by: SERBIAN, at: 2008/02/12 02:03

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 12 February 2008 02:07 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

ivicam wrote:

...Primetio sam jos jednu manu. I dalje su muljavi fontovi. :laugh:

Ne, ne, ne… ne opet. 😉

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 12 February 2008 06:26 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

milke wrote:

Odakle samo ideja ljudima u Eplu

Kada sam prošle nedelje ovo pitanje postavio sebi po milioniti put od kako sam instalirao Leopard, shvatio sam da je vreme da se nešto menja. Bacio sam VistuX i vratio se na Tigra.

A ovo ‘bacio sam’ je doslovce. Morao sam da butujem sa FW diska i odatle bacim System folder sa internog diska jer je i nakon instalacije Tigra ostalo dosta stvari iz Leopardovog sistema (nisu otišle u Previous Systems!) pa mi gomila programa nije radila.

Da danas kupujem nov računar stvarno ne znam šta bih radio, imajući u vidu šta se nudi od operativnih sistema. Sve grđi od goreg.

Post edited by: DS_Store, at: 2008/02/12 06:30

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 February 2008 10:00 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-06-06

Ja sam nocas apdejtovao sistem na 10.5.2 + ostali software i ujutru ga zaticem da jos uvek nesto radi:unsure:

Posto mi je trebao komp prekinuo sam ga rucno, da bi bootovao 10.4 i uradio to sto mi treba.
Po povratku u 10.5 i cekanja otprilike 30 min, ubacujem 10.5 Install DVD i krecem u Save and Install.
Ostavio sam ga da radi,pa cu videti kad dodjem s posla.

Nadam se da ovo nema veze sa 10.5.2.

Mada mi se nekad desavalo da Software Update ‘pukne’ ako recimo stikliram 10 stavki u updateu.

Zasto nepostoji u Software updatu podvucena crta sa zbirom velicina svih updatea, vec samo pojedinaco za svaki:side:

Nadam se da sam bio jasan😊

Profile

Posted: 12 February 2008 11:30 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

DS_Store wrote:

Da danas kupujem nov računar stvarno ne znam šta bih radio, imajući u vidu šta se nudi od operativnih sistema. Sve grđi od goreg.

Ma dobro, nije baš sve tako crno. Priznajem da je moj prvi susret sa Leom (ne računam jednu od beta skinutu sa torenta da bih video kako Springy radi, u kojoj je, uzgred, hdiutil pucao non-stop) bio poprilično razočaranje, ne samo zbog već navedenih stvari, već mi se nekako čnio sporim, Fajnder je štucao non-stop, prikazivanje sadržaja direktorijuma sporo, sporije pokretanje programa nego na Tigru,... Međutim, čnjenica je da je bio instaliran na rezervnoj particiji i da je nakon toga na njoj ostalo slobodno samo oko 500 - 600 MB. Mislio sam da to ne bi baš toliko trebalo da utiče (ne svopuje valjda baš toliko); ali izgleda da jeste. Jer, kada sam jednom morao da definitivno pređem na Lea i instalirao ga na glavnoj, prostranoj particiji (inače, uvek radim clean install); sve gore navedeno radi brže nego na Tigru, ali zaista (ili je bar moj subjektivni doživljaj takav). Takođe, tu je još mnogo drugih stvari, počev od sitnih (Fajnder mnogo brže uspostavlja vezu sa mrežnim diskovima i udaljenim serverima i ne koč se tom prilikom, konačno jedan izgled prozora, a ne Aqua/Unified/Brushed,...); pa do krupnijih na nivou sistema (Epl je konačno počeo da koristi extended attributes prisutne na nivou fajl sistema još od Tigra, recimo za smeštanje komentara fajla, tako da možda u 10.6 ili 10.7 možemo očekivati penziju ‘čuvenih’ DS_Store fajlova,...) Problem je međutim ovih par stvari, koje se tako često koriste, da je njihova promena na lošije zaista iritantna. Što je još gore, ‘ajde da je oduvek tako bilo, nego su neke stvari radile lepše, a sada… Posebno ovo oko kontekstnog menija… I sada treba da čekamo da neko, ko voli da prčka po sistemu, nađe načn (čtaj: hack) da smesti i ostale komande u koren menija i potencijalno izazove još veće probleme. Kao što se svojevremeno desilo sa MenuExtra u desnom delu glavnog menija.

Treba ipak odati priznanje Eplu zbog mnoooogo stvari, koje su nove u Leu, ali za pisce programa (na srpskom: developere). Od krupnih (Obj-C 2.0 + garbage collection na nivou Obj-C rantajma, povezivanja (binding) Cocoa sa još više skript jezika, uključujući Python i Ruby, 64-bitne podrške na Cocoa nivou (i za Carbon, ako se ne koristi HIToolbox, Carbon Even Manager i još neke stvari); preko značajno unapređenih razvojnih alata, uključujući Xcode i naročto IB, do malih, ali vrlo zahvalnih unapređenja (NSBrowser klasa, ona koje realizuje Fajnderov column view, konačno podržava drag&drop out-of-the-box, alarmni prozori mogu da sadrže još neke UI elemente osim standardnih dugmadi,...); da ne nabrajam sve ovde, mnogo je.

Zaključak(?): samo kada bi kontekstni meni vratili na staro, bio bih više nego zadovoljan. A za Time Machine na USB disk priključen na AirPort? Pa, izgleda da mi ne gine Time Capsule (i opet, j**o ih isti).

Profile

Posted: 12 February 2008 06:29 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

evo i ja da se pozalim. Ustvari, prvi put se zalim na Lea. Instalirao sam 10.5.2 Combo Update i imao sam utisak da radim na Windowsu: sve se kocilo, Safari je prso dva putra, Dock svaki put, kad kliknem na neki od stakova zaglavi mi sve zivo i na karju se ni ne otvori. Restartovao sam tri puta i sva tri puta se glavio na istim mestima. Popizdeo sam, ugasio i morao da odem na posao. Evo me kuci i jos nidam upalio masinu, javljam se sa Mac minija i htedoh prvo da vidim sta se desava, kakva su vasa iskustva i da pitam za savet. Izgleda da mi ne gine reinstalacija, zar ne…?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 12 February 2008 10:55 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Kod mene je sve lepo prošlo. Instalirao sam iz Software Update menija. Nikakvog kočenja nema, čni mi se da čak malo glatkije sve radi. Ovo je možda subjektivno, ali sigurno ne radi sporije. Nisam primetio ništa bitnije. Ne radi slanje preko Bluetooth iz opcije More/Send Item To/odgovarajuci uredjaj, ali ne znam da li je radilo ranije, ovo sam slučajno probalo. Primetio sam jos jednu jako čudnu stvar, neće da me upamti baš na ovom sajtu, stalno se odjavljuje, pa Mail ne može da ažurira RSS. Nisam ovo primetio u Browser-u na telefonu, niti na drugim forumima.

Profile

Posted: 12 February 2008 11:03 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Uradio Erase & Install pa odma Combo 10.5.2 i sve radi savrseno. Verovatno sam nesto sjeb..o prvi put

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 12 February 2008 11:05 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  220
Joined  2006-01-04

I kod mene sve glatko. Ja sam takodje mislio da je subjektivno to što mi se čni da radi malo bolje (brže); al evo, nisam jedini.

Signature 

http://www.speedtest.net/result/680532841.png

Profile

1 2 3 > 
1 of 3