Košta 199$ u USA, što je, moram da primetim, smešno za ovakav program.
Pošto sam skoro kupio malo jač kompakt (Canon A650 IS); a u nekoj buducnosti planiram da uzmem dSLR, resio sam da učm obradu fotografije.Nikada do sada nisam radio u Photoshop-u, znam osnovne stvari vezano za obradu. Šta mislite da li je, za nekoga ko počnje da se bavi fotografijom, bolji Aperture ili Photoshop, ili možda nešto treće?
Aperture ili Photoshop, naravno Photoshop. e sad zavisi.. koliko ozbiljno ces da se bavis time.. 😊
i koliko ti je to potrebno.. zavisi od tebe.
Ja licno i profesionalno odabrao bi Photoshop.
Photoshop definitivno jer Adobe ima citav set programa koji su slicni po tematici a puno pomazu npr. kod dizajna, obrade slika, web dizajna. Na PC-u Photoshop CS3 zna ponekom da steka na Mac-u bi trebao da radi fino i mnogo je dobar.
Znam da je Photoshop mnogo širi, ali mene zanima suva fotografija, bez dizajna i slično. Osim toga, ono što sam pročtao na macserbia o špijuniranju od strane Adobe-a mi se ne sviđa. Priznajem da više naginjem ka Aperture-u zbog interfejsa i odlične integracije sa Mac OS X, a mogao bih i da kupim softver, što se za Photoshop i ne bi moglo reći. Ne znam da li bi fotografu amateru moglo da zatreba nešto od Photoshop-ovih naprednih alata koje Aperture, ili eventualno Lightroom nemaju?
mislim da je najkorisnije da prelistas neku knjugu o fotografiji, a ne o programu za obradu fotografije. Da si, recimo, nekad radio fotografije u laboratoriji, rucno, kako crno bele tako i kolor, rad u LR, APS ili Aperature bi ti bio ne samo laksi vec i logican i razumljiv jer su i ti programi pravljeni sa stogodisnjim iskustvom fotografa, tj. ‘obrade’ kako kazes, fotografije. Nije da se neces snaci, ali sam se nagledao pomeranja klizaca za sve i svasta do kraja od strane ‘profesionalaca’ koji pojma nemaju o bilo kakvoj logici prostiranja svetla.
Inace, srecno snimanje i samo napred! Ali pazari neku knjigu, a sto se programa tice mislim da je pitanje hoces li Mechku ili BMW…
@Dachaz
Pa Lightroom i nije bog zna neko otkrice, Adobe je tu samo pojednostavio obradu fotografije mada je po meni Aperature za obradu fotografija laksi al posto se bavim dizajnom uvek na kraju te slike moram negde da prebacujem u Illustrator ili Flash ili nesto tako radi dalje obrade a Adobe imam citav sistem programa koji su kompaktibilni. Pa meni licno odgovara Photoshop..
@Andrej
Mechka ili BMW, znas kako ljudi kazu, na svetu postoje samo jedna kola a to je Mercedes sve ostalo je pokusaj Mercedesa 😉
U sustini, dobro je poznavati rad u svakom programu.
Pa dobro, ti si dizajner kome su fotke potrebne za nešto drugo a ne samo da bi bile fotke.
Kao što već Andrej reče, Lightroom i Aperture su optimizovani za što ugodniji rad fotografa - heck, znam kako mi se ortakinja iz Njemačke (koja se bavi fotografijom) preporodila kad sam je ‘naterao’ da kupi iMac i nabaci Aperture i Lightroom.
U njima pegla fotke ki blesava, a Photoshop ne ume uopšte da koristi, a i što bi - šta je se tiču layeri i ostale gluposti ako hoće samo da izbalansira neku fotku? 😊
Onda se i ja izvinjavam.. (cesto se ja ovde izvinjavam ocigledno…)
Adobe je sto se tice dizajna vrh.. znaci da bolje alatke nema .. e suva fotografija, i peglanje.. neznam sutra mi stize powerbook, pa cu da probam da vidim kako to funkcionise na njemu… (i brate mnogo se hvalim) STRAHNOO:unsure: :whistle:
Ja glasam za Aperture i mislim da ce ti to biti sasvim dovoljno…Ako se ipak odluchish za Adobe, izbacice /ponovo, posle toliko godina/ Elements V.6 za Mac i reklamiraju ga kao alatku za fotografe-amatere…