< 1 2
2 of 2
Ichat ne prihvata kameru na macbook-u
Posted: 19 February 2008 04:49 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

thereds wrote:

da koristim ruter tp link!

Verovatno je na njemu uključen firewall i treba ‘probušiti’ portove koje iChat koristi za video conferencing, ostavio sam link u nekoj od ranijih poruka u ovoj temi.

Za početak isključ firewall na ruteru pa probaj da li radi, pa ako radi i ako baš mora da se uključ (čtaj: imaš PC-e u lokalnoj mreži); uključ ga i probuši portove.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 February 2008 01:46 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  105
Joined  2008-01-04

Madamov, verovatno jeste zbog firewall-ana ruteru, znam da je u pitanju obican TP Link ADSLmodem/ruter.Nisam sad u moguchnostii da proverim jer sam na sluzbenom, za 2-3 dana cu videti. Ovo pisem s mobilnog. Cudna stvar, sad kad mi macbook nije prikljucen ni na koju mrezu, kad pokrenem ichat video konferenciju kamera radi potpuno normalno, iako sam offline. Inace, ruter mi kod kuce nije umrezen ni sa jednim pc-jem, samo mac, cak i ima samo jedan ethernet port. Kupio sam ga svojevremeno zbog linuxa, jer nije prepoznavao obican Adsl USB modem.                Sto se tice markove sugestije da treba koristiti Google - potpuno se slazem. Eto, da je on sam postovao taj princip ne bi ovde nedavno pitao kako se reinstalira Tigar, nego bi na Googlu nasao preko 200.000 rezultata na tu temu u pretrazi, od kojih vech prvi to detaljno objasnjava.        Nije mi bila zelja da smaram bilo koga, samo sam u prvom postu pitao da li je neko imao slicna iskustva.                A propo Googla, ako pogledamo malo pitanja na ovom forumu, videcemo da za verovatno vise od 95 odsto stvari moze da se nadje resenje preko Googla na raznim drugim forumima u svetu. Da li to onda znaci da ovaj forum nema smisla? Ja ne mislim tako.              Moze preko Googla da se nadje i uputstvo kako se vadi zub, ali kad te zaista zaboli ipak ides kod zubara ili ga bar okrenes telefonom da ti kaze sta da radis. :unsure: :unsure:

Profile

Posted: 20 February 2008 09:22 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

hehe pogresno si shvatio, kada neko postuje nesto obicno dosta dugo prodje (po nekoliko sati ili cak dana) dok neko ne odgovori,

ja sam trazio po guglu kako se Tiger instalira i nigde nije pisalo da se mora drzati C prilikom boot-ovanja, naravno ja sam pre toga precesljao gugl u potrazi za instalacijom al sve pretrage su bile vezane za zvanicni sajt appla, e sada posto koristim iBook G3 i trenutno mi se ne kupuje orginalna verzija Tigera pitao sam gde se moze naci piratska, naravno to na forumu nije nigde postovano i ljudi sa kojima sa razmenio linkove su se javili na pm. Kada kupim MacBookPro tada cu originlanu verziju da kupim (sistema koji bude tada bio u opticaju).

npr. problemi za koje ti kazes da se mogu naci preko gugla za par sekundi a ljudi opet postoju na forumu,

vidi svako moze da nadje upustvo za hakovanje iPhona na primer, ali svako ce radije da postuje na forumu da vidi da li ima neko iskusniji koji je to radio pa da mu da savet.

niko tebi ne zabranjuje da postujes, samo vecina prvo isproba sve moguce i nemoguce pa tek onda postuje

pogresno si shvatio post

😊 😊

Post edited by: Markooo, at: 2008/02/20 09:24

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 20 February 2008 04:40 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Nije mi bila zelja da smaram bilo koga, samo sam u prvom postu pitao da li je neko imao slicna iskustva

Kao što Marko reče, nije to problem, u stvari problema ni nema. Nego je problem sa tvojom kamerom suviše specifičan da bi ga neko od ionako malobrojnih Mac korisnika kod nas imao pa da ti pomogne (vidiš da sam samo ja pokušao da nagađam šta je, to mi je ionako posao između ostlaih stvari jer održavam Macove i mreže u par firmi, a niko se drugi nije javio); pre ćeš takvu vrstu problema rešiti i dijagnosticirati preko Googlea nego da ovde čekaš odgovor.

Post edited by: madamov, at: 2008/02/20 16:41

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 February 2008 08:58 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-01-04

ma naravno. potpuno se slazem i sa tobom marko i sa tobom madamov. ja nisam isao na google pre nego sto sam ovde pitao da li je neko imao slican problem i to stoji. jednostavno sam bio u guzvi zbog pakovanja. ali jesam isao na pretragu na ovom forumu, rekoh, red je da proverim da slucajno nije bilo neceg slicno. zato mi je bilo malo bez veze kad je ispalo da samo cekam da se neko smara zbog mene, jer mi nije to bila namera. mislim da je sustina ovog foruma da svako pomogne bilo kome ako zna ili moze, bar ja tako shvatam. zato mi je drago sto smo se razumeli. ipak, najvaznije je da je marko tada resio svoj problem, kao sto cu valjda i ja ovaj sa ichat-om kad probam to sto si predlozio madamov. doduse, nisam siguran sad ovako napamet kako se iskjucuje firewall, ali videcu u petak, pa ako nesto bude nejasno, bicu slobodan da pitam. hvala

Profile

Posted: 20 February 2008 09:18 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ruteri obično imaju Web interfejs za podešavanje. Najbolje da na Macu u System Preferences -> Network vidiš koja je IP adresa rutera, recimo da je 192.168.1.1, onda pokreneš Safari ili neki drugi browser, pa u polju za adresu uneseš http://192.168.1.1

Verovatno će ti se onda pojaviti ekran za logovanje na ruter, default password bi trebalo da piše u user manualu rutera ako ne znaš koji je password. Na primer, na Linksys ruterima je default da je username prazan, a password je admin.

Kada jednom uđeš u ruter, onda zavisi od rutera, čak kod istih proizvođača se stvar razllikuje od jedne verzije firmwarea do druge, ali suština ostaje ista.

Signature 

Profile

Posted: 21 February 2008 05:50 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-01-04

Aha, sad se secam! Ja sam mislio da treba u macbooku da cackam to. Sad sam se setio tacno postupka za podesavanje. Secam se kad sam ga uzeo da sam morao da ga setujem pa su mi iz Sezama davali i parametre i portove. To sam uradio tad iz Windows-a, pa sam ga posle prikljucio na Suse i evo sad na mac i sve je radilo ko bombonica. Ali ne secam se sad da li je imao ukljucen firewall. Bas cu proveriti. Hvala velika

Profile

Posted: 22 February 2008 10:41 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-01-04

Problem ressen! Nije bio Firewall u pitanju. Ako neko bude imao sliccan problem, ressenje je sledeche:
1. Iskljucciti Ichat potpuno (sa Quit)
2. Uchi u Terminal kao root (Go-Utilities-Terminal)
Zatim u Terminalu uneti sledechu komandu u jednom redu, moze i copy/paste odavde: defaults write com.apple.iChat newbwdup 300000

Nakon toga Enter i Quit Terminal.

Ponovo pokrenuti Ichat, i sada bi trebalo da sve radi kako treba kada ukljuccite kameru. Kod mene je upalilo. 😉

Profile

Posted: 22 February 2008 11:03 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

neka je sa srecom B)

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 23 February 2008 11:09 AM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

thereds wrote:

Zatim u Terminalu uneti sledechu komandu u jednom redu, moze i copy/paste odavde: defaults write com.apple.iChat newbwdup 300000

Ovo je kao rešenje pisalo na nekom od foruma, važno da je upalilo.

Signature 

Profile

Posted: 26 February 2008 12:04 AM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-01-04

madamov wrote:

thereds wrote:

Ovo je kao rešenje pisalo na nekom od foruma, važno da je upalilo.

Upravo tako. Na jednom od linkova koje si ti ostavio. Hvala!

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ HansaWorld ERP      Aperture 2 ››