iWord, Pages,..brzina otvaranja…!
Posted: 15 May 2012 05:36 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  493
Joined  2009-02-06

Da li je moguce da PC otvara ne samo Word nego bilo sta iz Office ‘Word, Excell,..’ klikom se u sekundi otvori dok na Mac-u ‘prvi put’ treba poprilicno vremena :( ...dal je to moguce….sve me vise i vise nervira,...ima li ko ideju sto je to tako?
U pitanju je MacBook Alu 13-ca sa 4GB rama, znaci ne neka losa masina, ali zar je bitno…i stari PC otvara brze.

Od muke sada imam instalirano: Pages 09, iWork 2008, iWork 2011,...kako bi video sta je brze, ali se na kraju ispostavilo da je skoro svaki isti.
Mozda je do sistema ili je jednostavno tako…?

Profile

Posted: 15 May 2012 05:51 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-06

Vidim da ima razlike i u servis pack-u 1-2, kao i verzijama…ima li ko ideju, predlog,...?

Meni je:

-iWork 2008 verzije 12.0
-iWork 2011 verzija 14.0.0
-Pages 09 verzija 4.1. (932)

Ne znam koji je ServisPack na kom i vidim da je izaslo nekih novih verzija, sta predlazete?

Profile

Posted: 15 May 2012 05:58 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

koliko ja znam drdra se stalno smarao sto se na mac-u sve sporije otvara nego na pc-ju i sto mu niko ne zna da objasni zasto je to tako…

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 15 May 2012 06:07 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-06

hah, zanimljivo da nikome to ne smeta….

Profile

Posted: 16 May 2012 02:32 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  57
Joined  2010-04-28

klikom se u sekundi otvori dok na Mac-u ‘prvi put’ treba poprilicno vremena

MS Office na windows mašinama instalira servise i/ili dodatke (OneNote, Groove i slično) koji prilikom podizanja sistema učtaju skoro sve dll-ove koje koristi Office.

To radi praktično kao da si već startovao Word ili Excel - sve što mu treba je već u memoriji, samo se mapira na novi proces. Pri tome kešira programe koje često koristiš. Windows je optimizovan za takav (staromodni, klasičan) rad - da se glomazne aplikacije brzo startuju.

OpenOffice je imao slično programče koje je stavljao u windows autostart (OpenOffice faststart ili nešto takvo)

Mac ima nešto drugačji pristup memoriji, koji je bliži iOS načnu rada. Izgleda da drži u memoriji sve što je od paljenja računara došlo u memoriju. Radi brže sa mnogo sitnih fajlova, skript interpreteri brže rade, ugašene aplikacije se munjevito vraćaju u predhodno stanje.

Predpostavljam da ovo gore, plus nedostatak ‘preload keširanja’ office aplikacija daje taj zastoj koji te muč.

Naravno, možeš staviti da se iWork učtava po logovanju. A za OSX baratenje memorijom, koje jeste predmet rasprava, vidi ovo:

http://workstuff.tumblr.com/post/20464780085/something-is-deeply-broken-in-os-x-memory-management

Ali ja (opet) predpostavljam da je u pitanju samo Apple orijentacija ka drugačjem korišćenju računara.

Profile

Posted: 16 May 2012 09:31 PM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  73
Joined  2010-04-13

I ja ne mogu da poverujem da nisu mogli to malo bolje da naprave 😉

Profile