1 2 3 > 
1 of 3
Licenciranje OS X-a
Posted: 06 March 2008 06:30 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Drugari, imam jedan problem koji moram da resim. Naime, nagovorih ljude da za novinsku redakciju koriste Mac te me isti poslusase i pazarise 6 masina. Jedna od njih, Mac mini, ima originalne dvd-eve i to mi nije problem, tu je situacija jasna, ali ostale masine su stare (4 x iMac G3 i jedan iBook G3) i uz njih nemam ni jedan disk. E sad, kako ubediti inspetore da uz svaki Mac ide i OS i kako doci do OS-a starije generacije (Tigar i Panter) koje bi ljudi kupili u slucaju da su uz masine dolazili System 9 ili 10.2?
Znaci:
-kako proveriti sta je doslo uz koju masinu? (po ser. broju i datumu ili kako vec?)
-ako je uz nju islo to sto mi odgovara kako da izvedem da to ne kupuju?
-mogu li se negde pazariti Tiger i Panter?

jako bi mi znacilo kad bih znao sta dalje jer je jedan od znacajnijih razloga za odluku da redakcija vozi Mac bio i to sto uz Mac ide i OS.

Hvala unapred na pomoci

Andrej

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 06 March 2008 07:56 PM   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  15
Joined  2008-03-06

Hm, ne znam koliko su inspektori poreske uprave verzirani da prepoznaju bilo sta osim windowsa i office-a. Nauceni su da traze i Photoshop i neki antivirus. Za sve sto im nije jasno nema im druge nego da okrenu glavu ili da kontaktiraju ‘eksperte’ iz BSA, koji bi trebalo da znaju da uz MAC ide i OS. Ja se bavim prodajom softvera i imam neke informacije pa se zato i javljam. Sta ste uradili po pitanju ADOBE-a?

Ne bi bilo lose da se napravis nevest i da pozoves BSA i pitas ih kako oni gledaju na stvar, posto su oni obucavali inspektore, drage nam, poreske uprave.

BTW, samo u ovoj stupidnoj zemlji je od decembra 2007. na snazi zakon po kome se koriscenje nelegalnog softvera tretira kao UTAJA POREZA pa je kazna mnogo ozbiljnija nego pre, a moze da se zaglavi i zatvor. Zivela sRbija. Ovo nije ni u Americi ovako, cini mi se.

Post edited by: kermit, at: 2008/03/06 20:01

Profile

Posted: 06 March 2008 08:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Ako im je baš frka, neka kupe Family Pack (ili dva) od Leoparda. TIme su pokriveni licencom. Tiger bi još možda mogao da se nađe, ali se niko neće buniti to što imaš plaćen noviji sistem, a na mašini koristiš stariji. Uostalom, znam za jedan slučaj da je sam Quark ili Adobe rekao ljudima da kupe novu verziju, a da na nekim polovnim mašinama ljudi koriste piratske kopije starijih verzija jer više nisu mogli da im generišu ili nabave serijske brojeve niti su u ponudi imali starije verziej softvera.

Nego, kao što reče kermit, neka oni bolje pripaza na Adobe, Quark ili Office, već šta koriste, nego operativni sistem.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 March 2008 08:11 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

kako proveriti sta je doslo uz koju masinu? (po ser. broju i datumu ili kako vec?)

http://www.mactracker.ca

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 March 2008 08:25 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

A zasto im lepo ne pokazes taj licencirani OS i kazes im da je on instaliran na serveru (na najjacem racunaru) i da oni preko servera vuku sistem, tj. sistem je samo jedan ali se moze njemu pristupiti sa par racunara.

Drugim recima posetno ih izlazes 😉

A sto se tice Adobe i ostalog softa moj predlog je sledeci: taj sto radi prelom stranica, obradu, dizajn i ostalo neka pored sebe ima neki jak laptop i neka na njemu drzi sve potrebne programe (taj laptop moze biti i PC jer se danas lako i od AMD i od INTEL-a moze napraviti hakintosh) i kada ga inspekcija pita ‘A ciji je to laptop, ima li on licencu bla bla’ ovaj samo odgovori da je njegov licni i da ne spada u inventar redakcije i cao ce.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 06 March 2008 08:30 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-03-06

beeep, WRONG

poreski inpektori jesu glupi ali ne toliko. Ne mozes da im objasnis da se prelom radi putem misli, prosto ce ti traziti da pokzes racunar na kome ga radis. Al osim sto su bistri imaju topuz u rukama. Seti se samo saobracajaca naulici pa ti je jasno. Jel si probao nekad da ih ubedis da nemaju pojma?

Profile

Posted: 06 March 2008 08:33 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

a moze da kaze da mu prelom radi neki lik iz amerike sta vec

al eto ako se problem sa Adobe i ostalim softom ne moze resiti bar se moze primeni ovo za OS X, mislim nisu oni hakeri da znaju bas sve jbg

mada zasto ne bi se moglo reci da taj sto radi prelom i dizajn da on to radi kuci? mozda bi tada odsutali od smaranja, a nije protiv zakonito da ti dizajn radi neko drugi van redakcije :whistle:

zapravo i jesam se ubedjivao al ne sa saobracajcem vec sa likovima iz interventnog (keva mi bila sudija tako da su bili veoma ljubazni) :silly: :silly: :lol: :lol:

Post edited by: Markooo, at: 2008/03/06 20:35

Post edited by: Markooo, at: 2008/03/06 20:41

Signature 

Profile

Posted: 06 March 2008 10:10 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

madamov wrote:

Ako im je baš frka, neka kupe Family Pack (ili dva) od Leoparda. TIme su pokriveni licencom.

Kaze Apple da to ne moze tako za bussiness:

* The Family Pack Software License Agreement allows you to install and use one copy of the Apple software on up to a maximum of five (5) Apple-labeled computers at a time as long as those computers are located in the same household and used by persons who occupy that household. By “household” we mean a person or persons who share the same housing unit such as a home, apartment, mobile home, or condominium, including student members who are primary residents of that household but reside at a separate on-campus location. This license does not extend to business or commercial users.

Mislim da je najbolje da za te stare mashine nadjesh negde originalne OS9 CD-ove ako mozesh…Ja cu da preturim kucu, mislim da imam jedan, pa ako nadjem, poslacu ti…Ako ti ne veruju da uz Apple mashinu ide i OS, ti ih poshalji na Apple.com pa nek se uvere sami, ili nek zovu nekog od lokalnih dilera…Ali, shto reche Kermit, bolje je da obrate paznju na Adobe, Quark, Micro$oft licence nego na sam OS…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 06 March 2008 11:33 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Kaze Apple da to ne moze tako za bussiness:

Ma znam, ali teško da će to proveravati, a ovako je pokriven DVD-om za licence na 5 mašina pa kada t ovide neće dalje kopati po OS-u. Jer kad vide da je reč o redakciji krenuće u potragu za Quarkom ili InDesignom, pa Photoshopom i Corelom.

Signature 

Profile

Posted: 07 March 2008 12:18 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Hvala, Toso, po hiljaditi put, za sve, ovog puta za System 9.
Evo ovako stoje stvari, malocas sam dosao iz redakcije. Znaci nece se organizovati nikakva prevara tipa ovo je privatni lap ili slicno, vec ljudi zaista hoce da sve bude cisto. Normalno, nece placati sto ne moraju te tako nece kupovati MS Office jer ce novinari kucati tekstove u TextEditu i pamtiti u .rtf, to ide na PC za koji su vec pazarili Win, Office i RAS, na rasovanje, pa tekstovi zatim idu na Mini u Quark, koji ce jedini kupiti, kosta oko 120.000 dinkica i to su voljni da plate. Od Adobea nece imati nista jer im ne treba. Za manje komplikovane vektore je tu Quark, a sto se tice fotografija, sve sto ima treba je kropovanje, Brightnes/Contrast i slicne stvari koje sve mogu obaviti u iPhoto-u, koji imaju uz sistem. E sad, ja cu otici za vikend tamo i precesljati sve pa izbaciti ToastTitanium i objasniti im kako da koriste Burn foldere, Xee je besplatan, QT cu downgradeovati da ne bude pro, ako nece da kupe iLife 08 i to cu instalirati onako kako je stiglo uz sistem (06) itd. Ustvari, njima bukvalno treba samo Quark extra, ostalo sve stize uz Mac. Jedino sto ja hocu da im to podesim da bude ili:
-na svakoj masini sistem koji je stigao (sto ce znaciti da na 350MHz iMac-u G3 bude Sys-9, a na 500MHz iMac-u G3 10.1)
ili
-da pribavim Tigra (komada nekoliko) i resim problem.

U medjuvremenu je svratio covek koji prilicno lepo barata sa Macovima, a usput ga konsultuju i ti isti inspektori, te sam ga pitao sve ovo isto, kao sto sam mu i pokazao jednu brosuricu do koje sam dosao, o iMacu G3 (bas tom na 500MHz) gde lepo postoji specifikacija proizvoda i tu pise da dobijes i OS uz racunar, sto mi je rekao da je dovoljno kao dokaz.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 11:00 AM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-03-06

Javi se za Quark kad odluce da pazare, mozda moze da se ucini neka cena 😉

Profile

Posted: 07 March 2008 12:59 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

kermit wrote:

Što se ne javi pre desetak dana, mogao sam od tebe da kupim Windows. B)

Da, dobro ste pročtali, kupio sam XP Home, mrzi me i malo je besmisleno da svaki put kada hoću da proverim da li mi je neko nešto uplatio ili da ja pustim virman kačm USB SmartCard reader pa da dižem Windows sa nekog eskternog diska, tj. VMWareovu virtualnu mašinu, pa onda sve to sklanjaj. A ni kazna nije mala, tako da sam, teška srca, prežalio ovih 88 evra i kupio OEM XP Home.

Signature 

Profile

Posted: 07 March 2008 03:04 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

kermit wrote:

mora da signe u redakciju do kraja sledece nedelje. Daj ponudu na .(JavaScript must be enabled to view this email address), prosledicu je njima

Hvala

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 04:44 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Da, dobro ste pročtali, kupio sam XP Home, mrzi me i malo je besmisleno da svaki put kada hoću da proverim da li mi je neko nešto uplatio ili da ja pustim virman kačm USB SmartCard reader pa da dižem Windows sa nekog eskternog diska, tj. VMWareovu virtualnu mašinu, pa onda sve to sklanjaj. A ni kazna nije mala, tako da sam, teška srca, prežalio ovih 88 evra i kupio OEM XP Home.

Sto ne postova to na forumu, dobio bi od mene besplatno licencu za Home Edition, zapravo 2

Post edited by: Markooo, at: 2008/03/07 16:45

Signature 

Profile

Posted: 07 March 2008 05:47 PM   [ # 14 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-03-06

madamov wrote:

kermit wrote:

Što se ne javi pre desetak dana, mogao sam od tebe da kupim Windows. B)
A ni kazna nije mala, tako da sam, teška srca, prežalio ovih 88 evra i kupio OEM XP Home.

Nisam znao da ti treba 😊
Kako si kupio OEM kad on ide samo uz nove masine i nikako drugacije?

evo ti moj sajt, odma na pocetku ima sve od softvera sto je zanimljivo
http://www.vegaplus.co.yu

Profile

Posted: 07 March 2008 05:50 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Kako si kupio OEM kad on ide samo uz nove masine i nikako drugacije?

Može sada bez ičega, a svojevremeno sam učestvovao na jednom tenderu za izradu softvera, pa je naručlac tražio da mu ista firma isporuč i operativne sisteme. Ukratko, to je bilo pre dve godine, mogao sam da kupim 72 OEM Windows XP Home ako uz njih kupim najjeftinija 72 miša. B)

Doduše, sada mi se na istoj fakturi nalazi Lexmark X2550, pa se možda i on računa za OEM. B)

Post edited by: madamov, at: 2008/03/07 17:52

Signature 

Profile

1 2 3 > 
1 of 3