Moram da vas obavestim o necemu a to je: gde je bezbedno kupovati apple, to je dragi forumasi van Srbije, znaci ono Amerika, Engleska, Svabija, itd… U srpskoj verziji od cige koji to dovlaci uglavnom iz Svabije, Austrije, Svice i slicnih nerazvijenih evropskih zabiti….
Zasto od cige? Zato sto je jeftinije nego u radnji kod nas, a zasto u evropskim zabitima? zato sto je jeftinije otici tamo sa low cost avionom, kupiti sta ti treba i vratiti se i to sve za manje para nego u Srbiji.
(Hm… SERTIFIKAT produžene sigurnosti se ne nalazi na stranici ...sertifikaT.html, nego na ...sertifik.html)
‘Garancijom nisu obuhvaćene napajanje računara, baterije laptop računara, tamni i svetli pikseli na monitorima laptop računara kao i pokeretni i mehanički delovi uređaja’
Pitam se da li hard disk spada u pokEretne i mehaničke delove i šta je ustvari ‘obuhvaćeno’ sa ovim ‘sertifikatom produžene sigurnosti’?
Ma sve je to lepo, samo cekam da vidim kako ce to resavati 😊
Ajde da budemo prakticni, ko ce od nas da koristi i dalje isti racunar za 5 godina? Za 3 godine?
Racunam da je 3 godine max period efikasnog koriscenja racunara, za zahtevnije korisnike to je mnogo krace, reda 1-2 godine. Realno, ako 10% ljudi zadrzi isti racunar posle 5 godina i to je stvarno veliki procenat. Ono sto je sigurno je da ce garancija vaziti na ime kupca , uz sacuvan fiskalni racun (sa termo stampom) koji ce verovatni izbledeti i biti neupotrebljiv. Promenom vlasnistva nad robom, sumnjam da ce se prenositi i pravo garancije. Videcemo kako ce to biti u realnosti…ukoliko se daje takva garancija ona mora biti dodatno uracunata u cenu, sto ne vidim kod nas, a zna se kako ‘veliki momci’ IBM, HP i ostali to naplacuju, Apple Care isto tako. Ocekujem velike probleme za prodavce za jedno 2-3 godine, a znajuci da proizvodjaci ne mogu garantovati rezervne delove za mnoge modele u tom roku, bice jako zanimljivo.
Sad se svi takmice ko ce da ima ‘duzi’, a vrlo brzo cemo videti sta su uslovi za ostvarivanje garancije i sta diskvalifikuje pravo na ostvarivanje, tu ocekujem poduzu listu, kao i ‘redovne servise’ koji se naplacuju, kontrole itd…
Posebno je pitanje sto kod nas ljudi ocekuju, ako imaju garanciju, da mogu da razbiju, ostete komp, naprave glupost i izazovu stetu neznanjem i nepaznjom i onda traze zamenu, ko je bio prodavac, zna sta sve ljudima pada na pamet 😊
Ajde da budemo prakticni, ko ce od nas da koristi i dalje isti racunar za 5 godina? Za 3 godine?
Racunam da je 3 godine max period efikasnog koriscenja racunara, za zahtevnije korisnike to je mnogo krace, reda 1-2 godine. Realno, ako 10% ljudi zadrzi isti racunar posle 5 godina i to je stvarno veliki procenat. Ono sto je sigurno je da ce garancija vaziti na ime kupca , uz sacuvan fiskalni racun (sa termo stampom) koji ce verovatni izbledeti i biti neupotrebljiv.
Realno gledano (na podvuceno) nebih se slozio sa ovim.
Pa cak ni u pogledu Pro usera.
Ali da bi smo bili 100% sigurni ,najbolje bi bilo da svi sa foruma napisemo svoje iskustvo u pogledu Mac/Pc-Win racunara.
Moj prosli laptop je bio HP-2ghz/1gb ram(Xp) i koristio ga oko 8do9 godina.
I dan danas je u upotrebi-bratovljeva cerka ga koristi za skolu/inet.
Plan mi je da sa sadasnjim Mbp-om doguram preko 10 i vise godina.
Srecom nisam bas u najboljoj novcanoj situaciji ali koliko mi je dupe zinulo , rado bih rabio cetvoroglavi lapcic. Medjutim ovaj sadsnji , za ovo za sta ga sad koristim mi je vise nego dovoljno.
dusanx, DS_Store, DuleNS i ono malobrojnih drugih korisnika koji su pisali smislene dobronamerne postove, hvala vam, jer bih bez vasih reci na ovoj temi zaista pomislio da su svi Macovci otisli u kurac. Da se sve svelo na grupu zelota koji odavno vise ne razmisljaju svojom glavom.
Elem, ako vas zanima sta tacno pise u garanciji,na sta se tacno odnosi koji pasus, mislim da je krajnje ocigledno da trebate nazvati tu firmu ili otici do nje, pa ih upitati to. Sve drugo ovde vise lici na busanje u grudi unutar svog copora i napadanje naseg kolege forumasa koji je imao neverovatnu kolicinu zivaca da smireno i stalozeno odgovara na vase zajedljive komentare.
Jos ste jednom pokazali nezavidan stepen kolegijalnosti.
Elem, ako vas zanima sta tacno pise u garanciji,na sta se tacno odnosi koji pasus, mislim da je krajnje ocigledno da trebate nazvati tu firmu ili otici do nje, pa ih upitati to. Sve drugo ovde vise lici na busanje u grudi unutar svog copora i napadanje naseg kolege forumasa koji je imao neverovatnu kolicinu zivaca da smireno i stalozeno odgovara na vase zajedljive komentare.
Comtrade shop, PC Ušće, utorak 15.05.2012. oko 19:30 uveče, gledam neke TV-e i kad sam već tu ulazim u razgovor koji se odvija po sledećem algoritmu:
Ja: Čujem da dajete garanciju na laptopove od pet godina, važi li to i za Apple laptopove.
Prodavac reply number 1: Garanciju prve dve godine daje proizvođač, ostale tri godine dajemo mi. Garanciju ostvarujete tako što donosite računar na godišnji servis u vrednosti od 10 evra.
Ja: Dobro, ali dajete li garanciju na Apple laptopove?
Prodavac reply number 2: Dajemo samo na ove od 15,6’ (pokazuje na red laptopova među kojima nema nijednog Appleovog).
Ja: Apple ne pravi laptop sa 15,6’ ekranom, dajete li 5 godina garancija na Appleove laptopove?
GOTO Prodavac reply number 1.
Posle ovoga mi zvoni telefon i sestra me zove da pokupim nju i naslednika mi iz McDonaldsa, tako da izlazim iz radnje.
Zaključke izvucite sami.
Moj savet: dobro proverite i tražite crno na belo. Moj subjektivni (ako je moj, onda je i subjektivni, rekao bi moj prijatelj Dragan iz Zrenjanina, zvani jezička picajzla) utisak: ne, mislim da prodavac dobro zna šta ga pitam, i pravi se lud.
Comtrade shop, PC Ušće, utorak 15.05.2012. oko 19:30 uveče, gledam neke TV-e i kad sam već tu ulazim u razgovor koji se odvija po sledećem algoritmu:
Ja: Čujem da dajete garanciju na laptopove od pet godina, važi li to i za Apple laptopove.
Prodavac reply number 1: Garanciju prve dve godine daje proizvođač, ostale tri godine dajemo mi. Garanciju ostvarujete tako što donosite računar na godišnji servis u vrednosti od 10 evra.
Ja: Dobro, ali dajete li garanciju na Apple laptopove?
Prodavac reply number 2: Dajemo samo na ove od 15,6’ (pokazuje na red laptopova među kojima nema nijednog Appleovog).
Ja: Apple ne pravi laptop sa 15,6’ ekranom, dajete li 5 godina garancija na Appleove laptopove?
GOTO Prodavac reply number 1.
Posle ovoga mi zvoni telefon i sestra me zove da pokupim nju i naslednika mi iz McDonaldsa, tako da izlazim iz radnje.
Zaključke izvucite sami.
Moj savet: dobro proverite i tražite crno na belo. Moj subjektivni (ako je moj, onda je i subjektivni, rekao bi moj prijatelj Dragan iz Zrenjanina, zvani jezička picajzla) utisak: ne, mislim da prodavac dobro zna šta ga pitam, i pravi se lud.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2012/05/17 17:03
Evo, a ja ti kazem da dobijas garanciju od 5 godina na sve modele MacBook-a, osim na Air od 11’.
Ne znam sa kim si pricao, a voleo bih da znam.
Ako moze njegovo ime na PM.
Na Air od 11’ ne vazi ta akcija jer spada u kategoriju Netbook racunara i za njih jednostavno to ne vazi.
Naravno sve to pod uslovima o kojima smo pricali na samom pocetku, a koji su u medjuvremenu malo izmenjeni za nove kupovine. Ne utice na one koji su kupili svoj laptop ranije!
A gospodine Adamov ako se odlučte za kupovinu nekog MacBook-a u bilo kojoj ComTrade prodavnici, ja vam garantujem da ćete dobiti:
1. Kupovinu do 10 rata apsolutno bez kamate
2. Poklon CoolerMaster podlogu za hlađenje u vrednosti 2000 dinara
3. Poklon vaučer za 50€ popusta na sve aranžmane turističke agencije BigBlue
4. Poklon online kurs Engleskog jezika od IT Academy
5. Produženje garancije do 5 godina za samo 40€
A gospodine Adamov ako se odlučte za kupovinu nekog MacBook-a u bilo kojoj ComTrade prodavnici, ja vam garantujem da ćete dobiti:
1. Kupovinu do 10 rata apsolutno bez kamate
2. Poklon CoolerMaster podlogu za hlađenje u vrednosti 2000 dinara
3. Poklon vaučer za 50€ popusta na sve aranžmane turističke agencije BigBlue
4. Poklon online kurs Engleskog jezika od IT Academy
5. Produženje garancije do 5 godina za samo 40€
zasto mu ovo nisu rekla odmah, na licu mesta, ona dva prodavca?
Evo, a ja ti kazem da dobijas garanciju od 5 godina na sve modele MacBook-a, osim na Air od 11’.
Ne znam sa kim si pricao, a voleo bih da znam.
Ako moze njegovo ime na PM.
Ne znam ime, ne znam ni da li nose one pločce sa imenom, a i da nose u to gledam samo ako su prodavci ekstremno neljubazni, ovaj je bio OK, samo nije dao eksplicitan odgovor na eksplicitno pitanje.
No, ako te baš interesuje, momak/čovek crne kose, jedan od četvorice u radnji koliko sam video, koji je radio u Comtrade Shopu u PC Ušće u utorak oko 19:30.
Mislim da je ova diskusija totalno besmislena. Ne verujem da će stari korisnici okupljeni oko ovog foruma, kupiti nešto od Apple uredjaja u Comtrade-u, pa makar davali garanciju od 10god…ja sigurno neću jer nemam poverenja u njih.
Mislim da je ova diskusija totalno besmislena. Ne verujem da će stari korisnici okupljeni oko ovog foruma, kupiti nešto od Apple uredjaja u Comtrade-u, pa makar davali garanciju od 10god…ja sigurno neću jer nemam poverenja u njih.
Upravo tako, kod njih ne treba ni mikser kupiti iz principa jer su bedna firma.