SSD i HDD Setup
Posted: 22 May 2012 10:57 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Od juce sam vlasnik SSD-a i ovde sam samo hteo da podelim i objedinim na jednom mestu neka podesavanja koja sam pronasao na netu. SSD sam kupio u Macoli (nije reklama) i imam samo reci hvale za momke (Marko i Milos) koji tamo rade. SSD je postavljen na mestu HDD-a, a HDD u OptiBay-u na mestu SuperDrive-a. A sad podesavanja:
1. Prebacivanje korisnickih foldera na HDD
Nisam hteo da prebacujem ceo User folder sa SSD-a na HDD vec samo pojedine foldere koji manje vise imaju ‘staticki’ sadrzaj jer se u User folderu se nalaze i razni konfiguracioni fajlovi koje citaju aplikacije pri pokretanju. Tako da sam se odlucio da prebacim Documents, Music, Downloads i Pictures foldere. Komande su:
[code:1]a) cp -Rp ~/Documents /Volumes/‘diskname’
b) chmod -R -N ~/Documents
c) rm -rf ~/Documents
d) ln -s /Volumes/‘diskname’/Documents ~/Documents
[/code:1]
Naime prekopira se sadrzaj foldera cija se lokacija menja, obrise originalni folder i napravi se simbolicki link. Ovde je dat primer za Documents folder, slicno se radi i za ostale. Naravno umesto ‘diskname’ treba koristiti ime HDD-a.
2. Sleeping Mode
Podrazumevano je podesavanje da se prilikom zatvaranja (spustanja) displaya (laptop) sadrzaj RAM memorije upise na disk.Ovaj sadraj se koristi samo ukoliko dodje do nestanka napajanja (nestanak struje, baterija se ispraznila). Ovo podesavanje se moze promeniti i na taj nacin smanjiti broj upisa na SSD i sacuvati nesto prostora (velicina RAM memorije). Komande su:
[code:1]sudo pmset -g | grep hibernatemode[/code:1]
Trebalo bi da ispise:
[code:1]hibernatemode 3[/code:1]
i ovo je porezamuveano podesavanje.koje menjamo pomocu:
[code:1]a) sudo pmset -a hibernatemode 0
b) sudo rm /var/vm/sleepimage
[/code:1]
3. HDD Sleep
Staviti SSD disk u sleep[/] nema svrhe a pojedini modeli su imali problema sa ‘budjenjem’ tako da se u System Preferences -> Energy Saver moze iskljuciti ova opcija.
4. TM Local Snapshots
Ukoliko se za Time Machine koristi eksterni HDD koji nije uvek povezan sa racunarom, tada ce u trenucima kada je vreme za pravljenje backup-a ukoliko nije povezan TM Backup HDD, TM praviti lokalne kopije tj. na lokalnom disku. Komanda koja ukida ovo podesavanje je:
[code:1]sudo tmutil disablelocal[/code:1]
Ukoliko je potrebno ponovo ukljuciti:
[code:1]sudo tmutil enablelocal[/code:1]
5. Sudden motion sensor
Posto SSD disk nema pokretnu glavu onda se ovo podesavanje moze iskljuciti pomocu komande:
[code:1]sudo pmset -a sms 0[/code:1]
Ukoliko je potrebno ponovo ukljuciti:
[code:1]sudo pmset -a sms 1[/code:1]

Nadam se da ce ovo biti od pomoci ostalim clanovima foruma koji razmisljaju o kupovini SSD-a. Inace prvi utisci su odlicni. Osecaj je da ceo racunar leti jer se aplikaciju startuju neuporedivo brze. U principu od ovakvog upgrade-a najvise benefita imaju aplikacije koje imaju veliki workload sa diskom.

Post edited by: nick79, at: 2012/05/22 10:58

Profile

Posted: 22 May 2012 08:21 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Ja sam nakon instalacije sistema na SSD koristio ovo i ovo.

Sa tom napomenom da sam isključo lidwake, što je ono što se svi pitaju kako da im kompjuter ugasi interni display, a da ostane otvoren i da radi.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 23 May 2012 12:36 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Za acess time nisam bio siguran da li da ga gasim ili ne, posto su ljudi na netu prijavljivali da im je TM backup nesto manji nego pre gasenja evidencija access time-a.

Profile

Posted: 03 June 2012 05:17 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  35
Joined  2008-06-01

Aaaa meni ovo nista nije jasno, a racuanr mi je znatno usporio od kada je hard disk napunjen. Elem, a kako da prebacim SISTEM i aplikacije na SSD?:blink:

Profile

Posted: 03 June 2012 05:33 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  864
Joined  2007-11-26

uradis backup sistema, pa onda instaliras sistem na ssd

Profile