< 1 2 3
3 of 3
Licenciranje OS X-a
Posted: 09 March 2008 06:18 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Za mrezu sa Tiger ili Leopard Mac-ovima treba ti OS 9.2…U File Sharing control panelu na OS9 podesish pristup preko TCP/IP protokola i dobijesh afp:// adresu tog Mac-a, i onda lepo mozesh da pristupish istom sa OSX mashina…Nije problem, i sve radi…Kada upalish FIle Sharing na OS9 preko gore pomenutog control panela, uradish Get Info /jabuka+i/ na harddisk ili folder koji ocesh da sherujesh i na vrhu Info prozora, na jednom drop meniju, naci cesh Sharing opciju..Kad je izaberesh, ostalo ce da ti bude jasno…

Shto se tiche tastatura…Prilikom instalacije OS9, izaberi Customize i zatim izaberi Languages ili language support, tako neshto beshe kolko se secam…Kad to nadjesh otvorice ti se opcija da instalirash fontove i tastature za Central Europian i ostale jezike…Tebi treba Central Europian, i latinica i cirilica…Instaliraj to a ja cu da ti poshaljem custom made tastature /sa srpskom zastavicom 😊/ koje smo pravili ja i moj ortak pre mnogo godina za shtamparije shirom srbije…To su unicode i PC tastature…Poslacu ti i font manager-e /Suitcase i Fontographer/ za OS9 i josh neke korisne sitnice za shtamparije…Fontovi su True Type i PostScript i njih stavljash u System Folder/Fonts/ ili na neko drugo mesto i onda ih kontrolishesh sa font menadzerom koje cu ti poshaljem…Custom made tastature instalirash na sledeci nachin…Odesh u System Folder i kliknesh dvaput /dvoklik/ na System koferche…Otvorice ze prozor u koji trpash tastature…Zatvorish prozor i restartujesh Mac..To je to…Birash tastature u Keyboard control panelu…

Ajd reci ako ti treba josh neka pomoc…Ja cu sad pokupim sa raznih diskova ove stvari koje sam ti obeco i da shaljem…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 09 March 2008 07:01 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Hvala, Toso! Sad cu svakih 6 sati da ti dodam po jednu karmu jer osim toga i onog diska sto sam ja tebi, tj tvojoj cerkici obecao, ja stvarno ne znam kako da se zahvalim…
Ja sam se danas malo njakao sa devetkom i mrezama i nisam uspeo sa masine koja ima OS 9 da vidim sve kompjutere, video sam samo dve Panter masine, a dva Tigra i jedan XP - njente…
Zvacu sutra Epicentar da vidim jel im ostao koji Tigar, ali ce na nekim masinama garant morati da ostane devetka. Ja imam 9.2.2 instalaciju pa cu namestiti bez problema, ali sto se ostalog tice, kao sto i rekoh uredniku danas, garant se sve moze namestiti, al ja ne znam. Tvoja pomoc ce mi biti dobrodosla, cak neophodna, pogotovo ako budemo mogli da se cujemo Live, ako se slazes, tj ako budes mogao.
Meni ovaj vikend nista ne ide od ruke, ni A3 stampac (HP DeskJet 1220c Professional series) nisam uspeo da pokrenem sa OS X-a, jedino sam namestio masine na UPS, koji treba i sebi da pazarim sutra, jer ce mi vrisnuti G5-ica od varijacija napona. Takodje, pobrljavio mi je i Leopard, pa sam malo popizdeo i podelio primarni HD u masini na dve pole pa na jednu Tigar a na drugu Leo, ali, nevolja nikada ne ide sama: Leoparda nisam uspeo da instaliram jer sam u medjuvremenu uspeo da nekako ogrebem/ostetim instalacioni disk te se sad javljam sa Tigra…
Eto… Valjda ce sutra biti bolje…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 09 March 2008 10:35 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

HP DJ 1220 je groblje sa dobrim kertridzima 😊
Nece da vuce vece gramaze papira posle nekog vremena a ono nazad je samo trej za prasinu 😠
Mi smo odavno digli ruke od toga a imali smo dva ili tri komada.
Ali radi, bar meni. Sta je bilo dje zapelo kod tebe?

Profile

Posted: 10 March 2008 03:02 AM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

Andrej wrote:

Ja sam se danas malo njakao sa devetkom i mrezama i nisam uspeo sa masine koja ima OS 9 da vidim sve kompjutere, video sam samo dve Panter masine, a dva Tigra i jedan XP - njente…

Shaljem ti danas dvd sa fontovima, tastaturama i ostalim stvarima…Shto se tiche mreze…U OS9 imash Network Browser…Startuj, pa kad se otvori videcesh par ikonica na vrhu prozora…Kad kliknesh na iDisk ikonicu pojavice se par opcija…Izaberi Connect to server i onda ukucaj afp:// i lokalnu adresu Mac-a na kog ocesh da se kachish…Radi 100% posto sa svakim OSX ako je pravilno sherovan…

Shto se tiche PC-ija tu je druga pricha..Shaljem ti, izmedju ostalog, i programche Dave..Sa tim mozesh da podesish OS9 da vidi i da ga vide PC kante…Ima josh jedan utility tog tipa ja mislim, ne znam sad, vec sam ti spakovo dvd za slanje…

Andrej wrote:

Zvacu sutra Epicentar da vidim jel im ostao koji Tigar, ali ce na nekim masinama garant morati da ostane devetka. Ja imam 9.2.2 instalaciju pa cu namestiti bez problema, ali sto se ostalog tice, kao sto i rekoh uredniku danas, garant se sve moze namestiti, al ja ne znam. Tvoja pomoc ce mi biti dobrodosla, cak neophodna, pogotovo ako budemo mogli da se cujemo Live, ako se slazes, tj ako budes mogao.

Moze se chujemo, nema problema nikakvih…Poslacu ti broj telefona mailom pa me zovi kad ocesh, samo nek bude posle 14:00…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

Profile

Posted: 10 March 2008 08:08 AM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Hvala, Toso. Bicemo na vezi. Najverovatnije utorak i sreda popodne/predvece.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 10 March 2008 08:11 AM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Sim.a wrote:

HP DJ 1220 je groblje sa dobrim kertridzima 😊
Nece da vuce vece gramaze papira posle nekog vremena a ono nazad je samo trej za prasinu 😠
Mi smo odavno digli ruke od toga a imali smo dva ili tri komada.
Ali radi, bar meni. Sta je bilo dje zapelo kod tebe?

Simo, uzeli su oni neki polovan stapac, treba im da ispustaju stranice radi lektorisanja. Kertridzi punjeni (ko zna kolko puta); instalirao sa cd-a, skidao najnovije drajvere i vuce se ko creva, pa uvuce papir i stane ili nece ni da krene i tako… Jednom sam cak uspeo da odstampam pola strane :blink:

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 10 March 2008 08:33 AM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Custom made tastature instalirash na sledeci nachin…Odesh u System Folder i kliknesh dvaput /dvoklik/ na System koferche…Otvorice ze prozor u koji trpash tastature…

Ne mora, dovoljno je da resource fajl u kojem su definicije tastatura ‘prevuče’ preko zatvorenog System foldera, Finder će ga pitati da li želi da instalira nove tastature. To je ‘proper way’ od neke 8.x verzije Systema. Mada, zgodno je imati uvek ResEdit pri ruci. B)

Birash tastature u Keyboard control panelu…

Za ovo ima neki bit koji se setuje u nekom od resurcea u Systemu, Zaboravio sam napamet koji, ali kada bih ga video znao bih koji je. Nešto u stilu ‘Show keyboard icon’ i dobiješ ikonu aktivne tastature u meni baru. Ne meni, kao na OS X-u, već samo ikonu, a tastature su se menjale sa Command-Space.

Instaliraj to a ja cu da ti poshaljem custom made tastature /sa srpskom zastavicom / koje smo pravili ja i moj ortak pre mnogo godina za shtamparije shirom srbije…To su unicode i PC tastature…

Toša hoće da kaže da su to, verovatno, tastature koje odgovaraju CE i YUSCII kodnim rasporedima. U zavisnosti koje su fontove nabavili, biće im potrebne i one tastature koje kruže po zemlji Srbiji maltene dvadesetak godina: za fontove sa ‘App’ u imenu (to su fontovi koje su ‘pravili’ u Applicationu, tadašnjem i jednom od sadašnjih zvaničnih prodavaca za Apple); a reč je o rasporedu koji je bio ‘zvaničan’ od strane Velebita, kasnije ACS-a, a danas Powercomma, zatim oni s BiZ, to su fontovi koje su pravili Brana i Zoki iz BiZ Studija, vlasnici prvog privatnog osvetljivača u Beogradu, pa oni sa Mk, to su fontovi nastali u Mikro knjizi, pa onda Bp nastali u firmi koju smo osnovali, između ostalih, Irena, Godža (SIT sa ES-a) i moja malenkost, ja sam ‘pretabačo’ jedno stotinak familija uz pomoć Fontstudija i QuickKeysa daleke 1991. godine. B) Bp i Mk se preklapaju u velikoj meri, zaboravio sam precizno šta je razlika, mi smo napravli kodni raspored tako da si i u latinici i ćirlici imao lj, nj i dž, pa se kod pripreme prelazak između ova dva pisma obavlja samo promenom fonta (i latinični fontovi su imali posebne znaek za lj, nj i dž); pa pretpostavljam da je u tome razlika.

Post edited by: madamov, at: 2008/03/10 08:36

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 March 2008 02:43 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

Andrej,
Probao si da instaliras Gutenprint pa onda preko njega?
Meni radi sa Gutenprint v5.1.3

Profile

Posted: 12 March 2008 08:07 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-10-14

madamov wrote:

Custom made tastature instalirash na sledeci nachin…Odesh u System Folder i kliknesh dvaput /dvoklik/ na System koferche…Otvorice ze prozor u koji trpash tastature…

Ne mora, dovoljno je da resource fajl u kojem su definicije tastatura ‘prevuče’ preko zatvorenog System foldera, Finder će ga pitati da li želi da instalira nove tastature. To je ‘proper way’ od neke 8.x verzije Systema. Mada, zgodno je imati uvek ResEdit pri ruci. B)

Moze i tako, zaboravih to..😊

Birash tastature u Keyboard control panelu…

Za ovo ima neki bit koji se setuje u nekom od resurcea u Systemu, Zaboravio sam napamet koji, ali kada bih ga video znao bih koji je. Nešto u stilu ‘Show keyboard icon’ i dobiješ ikonu aktivne tastature u meni baru. Ne meni, kao na OS X-u, već samo ikonu, a tastature su se menjale sa Command-Space.

Ima bre i meni Milane, ne secash se vishe..😊..Zato smo i turali Srpsku zastavu…heheeheh..Da se vidi i da sija..😊

Instaliraj to a ja cu da ti poshaljem custom made tastature /sa srpskom zastavicom / koje smo pravili ja i moj ortak pre mnogo godina za shtamparije shirom srbije…To su unicode i PC tastature…

Toša hoće da kaže da su to, verovatno, tastature koje odgovaraju CE i YUSCII kodnim rasporedima. U zavisnosti koje su fontove nabavili, biće im potrebne i one tastature koje kruže po zemlji Srbiji maltene dvadesetak godina: za fontove sa ‘App’ u imenu (to su fontovi koje su ‘pravili’ u Applicationu, tadašnjem i jednom od sadašnjih zvaničnih prodavaca za Apple); a reč je o rasporedu koji je bio ‘zvaničan’ od strane Velebita, kasnije ACS-a, a danas Powercomma, zatim oni s BiZ, to su fontovi koje su pravili Brana i Zoki iz BiZ Studija, vlasnici prvog privatnog osvetljivača u Beogradu, pa oni sa Mk, to su fontovi nastali u Mikro knjizi, pa onda Bp nastali u firmi koju smo osnovali, između ostalih, Irena, Godža (SIT sa ES-a) i moja malenkost, ja sam ‘pretabačo’ jedno stotinak familija uz pomoć Fontstudija i QuickKeysa daleke 1991. godine. B) Bp i Mk se preklapaju u velikoj meri, zaboravio sam precizno šta je razlika, mi smo napravli kodni raspored tako da si i u latinici i ćirlici imao lj, nj i dž, pa se kod pripreme prelazak između ova dva pisma obavlja samo promenom fonta (i latinični fontovi su imali posebne znaek za lj, nj i dž); pa pretpostavljam da je u tome razlika.

Poslo sam mu Spectrine fontove, za poschetak…Mislim i neki BiZ..😊..a i neke cirilice i latinice koje sam prebacivao..

Signature 

Profile

< 1 2 3
3 of 3