Indexing Power Mac G5
Posted: 07 March 2008 12:31 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Imam problem. Jutros me probudio mlaznjak iz dnevne sobe. Sav unezveren ustao sam da vidim o cemu se radi i zatekao G5 kako vristi ko lud. Ventilatori na maximumu obrtaja! Upalim monitor (jedino njega gasim kad nisam duze pored racunara) i vidim smrznut desktop sa onim transparentnim pravougaonikom na kome pise na vise jezika da moram da ugasim racunar. Ugasim, naravno, i odem na posao. Dodjem, upalim, opet ga napustim i posle nekoliko sati zove zena i kaze da se desilo isto. Ugasila ga je i kad sam dosao kuci, skinem ventilatore, pogledam, ocistim od prasine, vratim na mesto, upalim i sve radi normalno, osim sto (a ovo sam primetio od preksinoc) kad mi treba spotlight ne mogu da se njime posluzim jer se racunar indexira.
Naime, ova G5-ica je od 9. novembra prosle godine ugasena samo dva puta (kad sam stavljao drugi HD i kad sam kupio jos RAM-a) i za sve to vreme je radila savrseno. Ovo se sad desilo dva puta u istom danu. Prvo sam mislio da je mozda nesto sto sam instalirao ili nesto sa neta jer racunar ostane sa aktivnim Transmitionom i, eventualno, iTunesom kad se puni iPod. Ali ovo je i do sad bio slucaj pa se ovo nije desavalo. Zanima me, da li je ovo hardverski ili softverski problem? Mozda gresim, ali pretpostavljam da ima veze sa indexiranjem, jer se isto radi po 100 puta i nikako da se zavrsi. Ugasio sam sve aplikacije malocas, pritisnuo spotlight, onemogucio screensaver i gledao sta se desava: indexiranje traje i traje, zatim, kad se jednom zavrsi krene ponovo i tako u krug. Ovo ne bi trebalo da bude normalno ponasanje, zar ne? Jel ima neko neku ideju ili da sutra uradim Erase/Install i da se nadam da ce se resiti ‘samo od sebe’?

Post edited by: Andrej, at: 2008/03/07 00:33

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 01:06 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Nemam ideju sta moze biti ali topla preporuka je da gasis racunar kad god ga ne koristis, ja sam tako u proslosti eksperimentisao sa desktop masinama, doduse bile su PC ali opet sve ima svoj vek trajanja pa i Mac, i nisam slavno zavrsio, ili su mi maticne gorile ili su mi diskovi otkazivali ili 100 nekih gluposti.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 07 March 2008 02:42 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Ja ne gasim Macove skoro nikad, izuzev kad idem na put, i tako vec 20 godina…Nikad nishta nije crklo, da ne ureknem…

Za problem sa Spotlajtom pogledaj ovo…Izgleda da nisi jedini sa tim problemom:

http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=6560037&#6560037
http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=6126025&#6126025

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 07 March 2008 12:48 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Ovo što si dobio je tv. kernel panic i uglavnom je, tj. u preko 90% slučajeva, reč o hardverskom problemu. Do sada su svi slučajevi osim jednog rešavani ili zamenom memorije ili menjanjem mesta u slotovima. Jedan slučaj je morao da rešava Pop čšćenjem unutrašnjosti i ploče, naročto oko procesora i problem je uspešno rešen.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 March 2008 03:18 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

Iskljucio sam indeksiranje Library foldera (tri komada, stavio sam ih u Privacy); nista se jos ne desava, restartovacu pa da vidim.

Sto se unutrasnjosti Maca tice - besprekorna je, ali ocisticu ponovo, tacnije, odnecu kod kuma da autokompresorom izduvamo svu prasinu jer ne bih skidao hladnjake sa procesora.
A memorija je do sad radila, imao sam nedavno, cak sam se i pohvalio ovde, intervenciju jer sam dokupio 2x1Gb i popunio poslednja dva slota. Ajde probacu da zamenim mesta memorijama, da od unutra ka spolja idu veci moduli. Recimo…?

[img size=388]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/RAM.png[/img]

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 04:00 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

posle restarta je indexiranje trajalo jos malo i to je to - reseno.
Sad cu da ugasim masinu i da vidim hoce li ciscenje i zongliranje RAM modulima pomoci…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 10:07 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

ocistio sve i zamenio mesta modulima, sad izgledaju ovako:

[img size=379]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/317afe2465aaf6c5f21a69d01b1346bd.png[/img]

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 07 March 2008 10:09 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

videcemo da li ce sad kernel da panici, ali kolko mi je bio sumnjiv spotlight, tolko mi je bio sumnjiv i jedan modul od 1Gb koji nije bio sasvim u svom lezistu, isuvise lako sam ga izvadio iz slota. Sad je sve ‘skljocnulo’ 😉 pa se nadam da je problem resen:(

Post edited by: Andrej, at: 2008/03/07 22:14

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 10 March 2008 12:42 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-09-24

da ne otvaram novu temu, na kraju, mozda i ima veze s ovim do sad…

elem, privremeno koristim Tigra, cista instalacija na posebnu particiju, lepo sve instalirano i upgradeovano, al mnogo cesto pucaju programi. Hocu da drag and dropujem sliku u Mail, da je okacim za slanje, vrisne ceo Mail, hocu da Aperature uveze iPhoto Library, pisne ceo Aperature, a posle i iPhoto, jednom, pa posle kao radi, Gledam slike u Bridge-u, pukne i on, Adres Book takodje. Pre podne sam instalirao jednom Tigra pa su pucali i CS3 programi i to samo ako menjam Workspace, ovo sad je novi Tigar i druga instalacija CS3 (drugacija je i instalacija) i sad ne pucaju, ali ovo sto pomenuh me vec nervira…
Mislite li da ce se sve vratiti kad se budem vratio na Lea, ili mozda ima veze sa memorijom, tj. ta dva modula od po 1Gb?

Signature 

Mac Pro 5

Profile