< 1 2 3 4 > 
3 of 4
WWDC 2012 - tema za praćenje
Posted: 12 June 2012 12:40 PM   [ # 31 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ja iskreno ni ne vidim poentu izbacivanja macpro-a svake godine. Ok je upgrade neki, kao što su sad uradili, ali kompletan redesign (mislim na hw ne na kućište) je na svake 2-3 godine za ovakav tip mašina sasvim ok. Sličnog sam mišljenja i za iMac… Mislim, super je da izabacuju svake godine nov, ali ljudi koji kupuju iMac i MacPro ne planiraju svake godine da rade upgrade…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 12 June 2012 01:50 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Ja sam se nadao novom miniju al nista od toga.

Nego kad ce vise da naprave iBooks za Mac? Meni to jedino od oblaka treba a oni nikako da naprave.

Profile

Posted: 13 June 2012 08:35 AM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Biće mini kasnije, u avgustu će biti godinu dana od poslednjeg update. Prognoziram da će iMac i mini da se pojavi pošto izbace Mountain Lion.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 June 2012 07:28 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Odmah da skrenem paznju buducim kupcima retina modela MB PRO 15, koncept je u stvari kao kod Air modela, cudi me da ga nisu nazvali MB AIR 15 😊 Nema nadogradnje memorije, SSD-a, lakih popravki, zamene displeja, ono sto zelite odmah konfigurisite i kupite po zelji. Memorija je na logic boardu, SSD za sad ne moze da se nadogradi, displej je bez zastitnog stakla, zalepljen i tesko ce se menjati, baterija zalepljena za dno itd…

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 13 June 2012 07:52 PM   [ # 35 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Pa slična fora kao što je i bilo koji iOS uređaj. Dve stvari koje su se najčešće kvarile kod predhodnih modela su pokretni delovi (optika, hdd i kuleri); tako su ovde izbacili optiku, pokretni hdd, i uradili redizajn kulera… E sad, nadogradnja memorije i hdd-a ostaje minus, što je čnjenica…

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 13 June 2012 11:41 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

gledam ovde

http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Pro-with-Retina-Display-Teardown/9462/1#.T9kJURecDQc

ovi ga rastavili, zahebano ce biti i oko baterije i oko same retine, ako ode nesto do djavola, ne gine servis

stvarno mi nije jasno kako ce se menjati baterija, cak i u servisu

zanima me i koliko ce pomoci ovi asimetricni/neperiodicni kuleri u glasnoci samog uredjaja

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 14 June 2012 02:04 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

marelli wrote:

gledam ovde

http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Pro-with-Retina-Display-Teardown/9462/1#.T9kJURecDQc

ovi ga rastavili, zahebano ce biti i oko baterije i oko same retine, ako ode nesto do djavola, ne gine servis

stvarno mi nije jasno kako ce se menjati baterija, cak i u servisu

zanima me i koliko ce pomoci ovi asimetricni/neperiodicni kuleri u glasnoci samog uredjaja

Pošto sam detaljno pročtao šta gospoda iz ifixit kažu mislim da mi ovo neće biti opcija za eventualni upgrade u nekoj daljoj budućnosti.
Baš su se potrudili da naprave MacBook Pro koji za svaku sitnicu mora da se nosi u Apple servis, a o nemogućnosti upgrade-a memorije i SSD-a i da ne pričam.
Što se mene tiče ovu generaciju ću zaobići sigurno, pa neka ima i 3x retina ekran (koji je btw na izvolte da se sjebe).

Profile

Posted: 14 June 2012 08:15 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Sta je razlog ukidanja 17inch modela MBP?

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 14 June 2012 09:35 PM   [ # 39 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

@MacBee
Verovatno dobra prodaja…
Verovatno su statistički gledali da oni koji su kupovali 17ticu, imali su nekoliko razloga:

Dobra rezolucija ekrana - bolji je na novoj retini
Prestiž - retina je u tom cenovnom rangu

Kao što su uradili i sa ‘Save Us’ opcijom, ne bi me čudilo da ako provale negodovanje i potražnju, možda se i vrati. Kao što je fw nestao sa prvog unibody macbook-a pa su ga posle u mbp-u 13’ vratili 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 15 June 2012 08:30 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Postoji još jedna mogućnost, da je 17’ retina ekran suviše skup u ovom trenutku, a priznaćete da je glupo da 15’ ima bolji ekran od 17’.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 June 2012 10:48 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

madamov wrote:

Postoji još jedna mogućnost, da je 17’ retina ekran suviše skup u ovom trenutku, a priznaćete da je glupo da 15’ ima bolji ekran od 17’.

nije mi prošlo kroz glavu, mada nisu osvježili ni staru seriju.

Možda iMac postane prenosiviji

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

Posted: 16 June 2012 04:26 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

RingeRaja wrote:

Ode u istoriju:)
Kao što će, kako stvari stoje, uskoro i Mac Pro.
Bilo je i za očekivati, Apple se sve više okreće consumer tržištu, gde očgledno po njihovoj proceni leže veće pare.
Desktop mašine će polako da poizbacuju, svedu broj modela MacBook Pro-ova ne par komada i to je to.

Meni se nimalo ne sviđa gde ovo ide. OS X je do pre par godina bio fenomenalna platforma za nauku. Nudio je najbolje iz komercijalnog i open source sveta. Na WWDC su zvanično promovisali i čak finansijski podržavali projekte sa sajta http://www.macresearch.org/. Onda je sve krenulo polako nizbrdo. Projekat macresearch su prestali da podžavaju. Lion je krenuo u proces ajfonizacije polako, ali sigurno. Za sada je moguće instalirati aplikacije van App Store, ali do kada će moći, pitanje je. Ako na kraju ograniče OS X kao iOS, od Unix-a neće ostati ni U. Carbon više ne podržavaju, a od Mountain Lion-a prestaju da isporučuju X11. Godinama su odlično podržavali PyObjC, da bi Interface Builder u Xcode4 naprasno prestao da ga podržava. U novim verzijama OS-eva najveće novosti su integracije sa fejsbukom. Ako ovako nastave, odoh lepo na Linux, a Apple nek nastavi da pravi igračke i prodaje ih američkim domaćicama.

Post edited by: ivicam, at: 2012/06/16 16:27

Post edited by: ivicam, at: 2012/06/16 16:28

Profile

Posted: 17 June 2012 09:55 AM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

ivicam wrote:

RingeRaja wrote:

Ode u istoriju:)
Kao što će, kako stvari stoje, uskoro i Mac Pro.
Bilo je i za očekivati, Apple se sve više okreće consumer tržištu, gde očgledno po njihovoj proceni leže veće pare.
Desktop mašine će polako da poizbacuju, svedu broj modela MacBook Pro-ova ne par komada i to je to.

Meni se nimalo ne sviđa gde ovo ide. OS X je do pre par godina bio fenomenalna platforma za nauku. Nudio je najbolje iz komercijalnog i open source sveta. Na WWDC su zvanično promovisali i čak finansijski podržavali projekte sa sajta http://www.macresearch.org/. Onda je sve krenulo polako nizbrdo. Projekat macresearch su prestali da podžavaju. Lion je krenuo u proces ajfonizacije polako, ali sigurno. Za sada je moguće instalirati aplikacije van App Store, ali do kada će moći, pitanje je. Ako na kraju ograniče OS X kao iOS, od Unix-a neće ostati ni U. Carbon više ne podržavaju, a od Mountain Lion-a prestaju da isporučuju X11. Godinama su odlično podržavali PyObjC, da bi Interface Builder u Xcode4 naprasno prestao da ga podržava. U novim verzijama OS-eva najveće novosti su integracije sa fejsbukom. Ako ovako nastave, odoh lepo na Linux, a Apple nek nastavi da pravi igračke i prodaje ih američkim domaćicama.

Post edited by: ivicam, at: 2012/06/16 16:27<br><br>Post edited by: ivicam, at: 2012/06/16 16:28

aj hardver vise, manje, nekako cu da ga i natucam, ali sto si napisao za Mac OS, tu si potpuno u pravu, a to je i bio jedan od razloga zasto sam presao na Apple
ovako ako nastave, kao sto kazes, prelazim mozda ne na Linux, ali na neki BSD sigurno ... :dry:

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 18 June 2012 09:42 AM   [ # 44 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  87
Joined  2008-04-16

i mene muče ove stvari iz prethodna 2 posta..
Ne mogu na linux jer nema softvera koji mi je svakodnevno potreban, (Ableton, NI, Adobe etc)
a windows se suviše nestabilno ponaša u radu sa mnogo eksternih usb/fw uređaja… (svaki uređaj kao da se venča za port i ako ga uključš u neki drugi.. wow..)

OS X je bio savršen zaključno sa snow leopardom (možda je i lion ok ali se ne usuđujem da ga instaliram) jer sam mogao da ga unixifikujem :laugh: skoro do mile volje ali ove najave me sve više brinu…

wait & see valjda..

Post edited by: thinker, at: 2012/06/18 09:43

Profile

Posted: 18 June 2012 10:03 AM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

Pored interesovanja za novu platformu (OS X i iOS) i mene je svojevremeno Mac svetu privuklo to što je OS bio odličan za razvoj softvera kojim sam se inače bavim i što se open-source rešenja sasvim lepo uklapaju. Praktično nisam ništa gubio što se tiče raspoloživog softvera. Već sam neko vreme bio orijentisan na Ubuntu varijantu, a sa OS X, uz nešto više para :whistle: , imam super multimediju, drajvere i stabilnost. Definitivno neću preći na Mountain Lion (mada sam više puta bio u iksušenju da vratim SL). Za dalje ćemo videti.

Signature 

Eager to learn

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4