< 1 2 3 4 > 
3 of 4
App store stiže u Srbiju
Posted: 22 June 2012 12:11 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Objašnjenje je da u tim zemljama ima jakih firmi koje žele da se pomuče da poguraju stvari u zemlji u kojoj posluju. Kao T-mobile u Makedoniji i Crnoj gori ili verovatno Vodaphone i Orange u ovim izlistanim. Nama su, nažalost, dopali Telenor i VIP. Pri tome, tu je verovatno na delu i osovina uvoznici ne-Apple mobilnih sa pojedinim ‘strukturama’ u vlasti i menadžerima domaćih operatera.

Post edited by: madamov, at: 2012/06/22 12:13

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 June 2012 12:29 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Burkina Faso cao cao

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 22 June 2012 12:48 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

DS_Store wrote:

Pa onda ja kazem da je Appleu teze da posluje u Srbiji nego u Venecueli.

Koje je tvoje objasnjenje?

Ne znam, voleo bih da neko konačno da zvaničan odgovor. Uglavnom, jasno je kao dan da je dobar deo ovih zemalja u svakom smislu gori od Srbije, ovakve jadne kakva jeste. U nekima ne postoje osnovni uslovi za život, a kamoli za privređivanje.

Profile

Posted: 22 June 2012 01:06 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

madamov wrote:

Objašnjenje je da u tim zemljama ima jakih firmi koje žele da se pomuče da poguraju stvari u zemlji u kojoj posluju. Kao T-mobile u Makedoniji i Crnoj gori ili verovatno Vodaphone i Orange u ovim izlistanim. Nama su, nažalost, dopali Telenor i VIP. Pri tome, tu je verovatno na delu i osovina uvoznici ne-Apple mobilnih sa pojedinim ‘strukturama’ u vlasti i menadžerima domaćih operatera.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2012/06/22 12:13

Ma da, u Burkini Faso i u Nigeriji sve sami jaki igrač.Nema šanse, ljudi. Prosto, uzmite spisak zemalja i analizirajte im sve ono što mislite da je razlog da nas Apple zaobilazi i videćete da ništa od toga ne pije vodu. Nije mi jasno kako je moguće da niko od domaćih prodavaca, makar i nezvaničnih, ne može da dobije definitivan odgovor zašto nas zaobilaze. I na kraju, ne moraju operateri zvanično da nude iPhone da bi zemlja dobila App Store ili iTunes Store.

Profile

Posted: 22 June 2012 01:29 PM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pa vidis, ja sam isto tacno tako razmisljao - uporedjivao svaki scenario za Srbiju i ostale egzoticne zemlje.

Kako rece Sherlock: Once you eliminate the impossible, whatever remains, no matter how improbable, must be the truth.

Koliko god bilo neverovatno da je kompaniji kao sto je Apple teze poslovati u Srbiji nego u Namibiji, to je ipak manje neverovatno nego da je neko iz Applea isao, pregovarao i zavrsio posao s namibijskom birokratijom, a Srbiju zbog opanjkavanja smetnuo s uma…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 June 2012 03:49 PM   [ # 36 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2012-06-14

@DS_Store
Apple nema problem da posluje sa Srbijom. Ključni dokaz je to što možeš da otvoriš Dev nalog i navedeš Srbiju, što ti daje pravo da prodaješ svoje aplikacije i dobijaš pare od Apple. Sa druge strane, Yugoslavia je i dalje podržana za AppleID, ali ne i za plaćanja (prilikom unošenja kartice nema ni Serbia, ni Yugoslavia). Dakle, slažem se u načelu sa tim Sherlock stavom, ali mislim da još nismo došli do tačke u kojoj možemo da smatramo da smo sve druge hipoteze istražili i odbacili 😊

Profile

Posted: 22 June 2012 05:08 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

smarkovic wrote:

@DS_Store
Apple nema problem da posluje sa Srbijom.

Ovo je besmislica. Gde je onda App store za Srbiju? Ne mogu da verujem da si napisao ovako nesto. Samo ne zelim da se uplicem u semanticke zavrzlame.

A o developerima imas temu o otvaranju dev naloga i kako se stize do prodaje aplikacija putem App storea u drugim zemljama. Ako je ono sto tamo ljudi pisu za tebe normalno poslovanje, onda kapiram odakle potice nesporazum…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 June 2012 06:28 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  354
Joined  2005-07-25

@smarkovic
Ja možda nisam bio jasan pa još jednom. Zakon nije problem ako ima dobre volje problem je što su kod nas oni podložni vrlo fleksibilnim tumačenjima koja nisu jasna i jednaka za sve. Ovo ne govorim na osnovu novina već na osnovu onoga što sam video uživo. Apple nema interesa da podmićuje nekog da bi ušao u zemlju i to je već problem kod nas.
+
Posebno što ovde izgleda nema ni ko da zagrize i to pogura. Mislim na ljude koji to mogu jer su u tom poslu. Možda im se ne isplati a možda i zato što smo i poslovno postali druga liga pa su za nas zaduženi drugi (Hrvatska, Slovenija, Mađarska zavisi od posla) kao da smo nedorasli. Prosto su nas stavili u donju fioku i sad je teško gore. Nema izgleda nikog da podigne telefon i nazove nekog tamo i kaže ‘Alo pa jer vi nas zaje..vate!’
Onako kako je npr. SJ zvao kad poludi.
Ako je neko to napisao ili rekao nekom Apple šefu ja se izvinjavam ali mislim da nije. Jer onda bi sigurno znali šta je bilo i đe zapelo 😉
Ako ljude koji rade u ovom poslu nije sramota što smo u ovom društvu onda ništa. Mi ostali odemo okolo ali ovo jeste i njihov neuspeh.
Nije mi namera da nikog ovde uvredim ali po tom pitanju rezultata jednostavno nema!
Znam, znam lako je meni itd samo sunce mu žarko pa vi ste u Apple a ne u nekoj piljarnici pa da se bojite poslovođe.

Profile

Posted: 22 June 2012 07:33 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Tim Cook je na D12 konferencije veoma jasno i glasno rekao da su iPhone i iPad znacajno podigli prodaju Mac-a u ISTOCNOJ JEVROPI… sa druge strane ocigledno da im nije tesko da posluju u skoro svim komsijskim zemljama… ne bi me cudilo da se i na Kosovu uskoro pojave… :(

Valjda je pitanje vremena kada ce i kod nas. Mozda cekaju formiranje vlade?! 😊

Profile

Posted: 22 June 2012 07:48 PM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Meni i dalje nije jasno kako to da su uspeli da otvore prodavnicu u Čadu i kako im se tamo isplati, a u Srbiji nije moguće. U zemlji gde 80% ljudi nema osnovne potrebe, gde imaju 14 000 telefonskih linija na 10 000 000 stanovnika, gde imaju jednu televizijsku stanicu, gde je ogroman broj ljudi nedovoljno pismen da bi pročtao novine, gde 50% ima dostupnu pijaću vodu, a 2% osnovnu sanitariju, gde regularnu struju ima samo 1.5% ljudi, ostali moraju da je sami proizvode kako znaju i umeju… Gorim od želje da čujem po kojoj to logici je u Srbiji gore nego u Čadu i šta to Čad ima da ponudi Apple-u što mi nemamo, čak i ovakvi kakvi smo, sa svim našim lopovima.

Profile

Posted: 22 June 2012 08:02 PM   [ # 41 ]
Newbie
Rank
Joined  2012-06-14

Ono što tvrdim (i što sam obrazložio ranije) jeste da propisi koji važe u Srbiji nisu prepreka za omogućavanje kupovine aplikacija iz bilo kog stora, bilo koje firme. Dakle, nema potrebe za nekim posebnim tumačenjima i nema potrebe za podmićivanjem bilo koga.

Apple očto nema problem da radi sa developerima iz Srbije i isplaćuje im pare od prodaje aplikacija. Ne znam u čemu je tačno problem sa kupovinom aplikacija i ne želim da se upuštam u špekulacije na tu temu (tako možemo do sutra). Kada budem dobio neki odgovor od Apple na tu temu, proslediću ga ovde.

Pozdrav,
Sloba

P.S.
DS_Store, baci mi pls taj link na temu o dev accountima

Post edited by: smarkovic, at: 2012/06/22 20:05

Profile

Posted: 22 June 2012 08:16 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

ivicam wrote:

Meni i dalje nije jasno kako to da su uspeli da otvore prodavnicu u Čadu i kako im se tamo isplati, a u Srbiji nije moguće.

To je tacno isto ono sto i mene kopka. A dok ne saznamo odgovor (ako ga ikada i saznamo) postoji samo prosta cinjenica da jedan Cad, tacno takav kakvim si ga opisao, ima App store, a Srbija ne.

Ja samo kazem da je za mene manje neverovatno da je lakse uci u Cad umesto u Srbiju, od toga da je Srbiju neko smetnuo s uma i ostavio za kasnije. To ‘za kasnije’ je odavno proslo, a kao dokaz bih prilozio bantu zemlje sa te liste. Nadam se da to moje rezonovanje nikoga ne pogadja na licnom nivou jer me jednostavno nije briga za to.

smarkovic

Ono što tvrdim (i što sam obrazložio ranije) jeste da propisi koji važe u Srbiji nisu prepreka za omogućavanje kupovine aplikacija iz bilo kog stora, bilo koje firme.

Prvo, i na tarabi svasta pise ali sta je to zaista, to je deseta prica. Drugo, ti jesi dao svoje objasnjenje sta mislis da je prepreka. Medjutim, ti si takodje napisao: ‘Apple nema problem da posluje sa Srbijom.’ S obzirom na ocigledno - da Apple ne posluje sa Srbijom, i.e. nema App storea - znaci neki problem ipak ima. Mozemo da pricamo koji i kakav ali ako ima App store u Namibiji i Saudijskoj Arabiji, a nema u Srbiji onda definitivno ima neki problem da se posluje sa Srbijom.

Posto se ponavljas sa developerima, onda i ja da se ponovim da odes na onu temu i procitas kako izgleda to ‘normalno’ poslovanje. Ili normalno ‘poslovanje’.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 22 June 2012 08:21 PM   [ # 43 ]
Newbie
Rank
Joined  2012-06-14

Dobro bre, spusti loptu malo, na istoj smo strani 😊

I pls daj mi link ili barem neki pointer gde da tražim tu temu koju pominješ - na ovom forumu se baš teško snalazim 😊

Pozdrav,
Sloba

Profile

Posted: 22 June 2012 11:15 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Ajde ovako… Zasto kada narucujem nesto online u Srbiji posalju mi robu, postar izbroji pare i robu mi preda?!

Zar su domace firme toliko glupe da naprave sistem placanja putem kartica kao svuda u svetu?!

Ne verujem da su domace firme gloope… naprotiv , verujem da su izuzetno sposobne, a sumnjam se da razlog zasto Appstore-a jos uvek nema je isti zbog koga ni domacim firmama nije moguce platiti online.

Zasto je to tako nemam pojma!

Profile

Posted: 22 June 2012 11:26 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

^^ Saudijska arabija je odlicno stojeca drzava (cak i od usa)...dokle god imaju nafte ;-p

Post edited by: MacBee, at: 2012/06/22 23:26

Signature 

MacBookPro5

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4
‹‹ PROBLEM      6.15 downgrade izlazi danas? ››