Licenca za OS
Posted: 27 June 2012 04:57 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2012-06-27

Pozdrav svima,
pokušao sam da prvo pronađem odgovor u prethodnim postovima ali bezuspešno, jer su i pretraga i kretanje po stranicama foruma katastrofalne.

Ono što mi stvara nedoumicu kao novom korisniku Mac računara je sledeće.

Elem, kupim polovan iMac-Macbook pro ili sl., neki koji na sebi ima neki OS. Kako ja da znam da je to što je na njemu instalirano legalno?

ÄŒovek kaže da je OS instalirao sa originalnog DVD-a (Ili čega li već.) i da je posle legalno uradio update na poslednju veziju SL-a, ali ja nemam kod sebe nikakav instalacioni medijum ?

Šta ako mi sutradan crkne disk ili poželim da u starog konja stavim neki SSD ?

Ok, imam sve moguće instalacije od 10.0 CHEETAH pa do 10.7 Lava ali gde je tu setrijski broj, licenca ili šta li već Apple proverava ? Da se tu možda ne proverava neki unikatni serijski broj negde unutar hardvera računara pa kada ga jednom kupiš možeš da instaliraš sa kojeg god medijuma kasnije ?

Može li neko da mi kaže nešto na tu temu jer bih želeo da imam licencni OS, i da nemam nikakvih problema sutradan sa Apple-om !

Pozdrav

Profile

Posted: 27 June 2012 05:12 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  864
Joined  2007-11-26

apple ti ne proverava da li je licenciran ili ne.. te image-e koje imas mozes da instaliras bez problema i da ih update-ujes sasvim normalno bez ikakve bojazni da ce se nesto desiti. tako da nije bitno dal je original ili pirat

Profile

Posted: 27 June 2012 05:47 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Sem što efektivno možeš da baciš sve imidže pre 10.4 (Tiger) jer su oni PPC-only.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 27 June 2012 08:45 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2012-06-27

Na stranu PPC i intel verzije OS, skroz mi je suludo da ako izgubim instalacioni CD/DVD, skoknem do torrent search-a, pronađem i skinem očas neki prekopirani imidž OS-a koji mi treba, to instaliram a Apple ama baš ništa ne proveri i sve je to OK i validno ?!?!?

Zašto onda iko ide na kupovinu upgrade-a osim što ga nema na fizičkom mediju pa te koliko toliko nateraju da ga kupiš ?!?

No i za to postoji lek pa verujem da se i to može presresti, snimiti i umnožiti ali čudno mi je da nema nikakvih provera tamo negde sa njihove strane ...

Na kraju krajeva, naravno da mi takav scenario odgovara no, samo se bojim da mi neko sutradan kada pokušavam da pristupim nekom servisu kaže, no-no, gde ćeš ti ? Pa nisi platio, Zalen sie bitte ! :laugh:

Profile

Posted: 27 June 2012 10:19 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  18
Joined  2010-02-16

Stvari tako funkcionišu zato što je Apple kompanija koja prodaje integrisani proizvod, dakle simbiozu hardvera i softvera za razliku od MS-a koji prodaje samo OS… otud je Majkrosoftu bitno da proda sto vise primeraka Windowsa (odn. da bude sto manje ‘piratskih’ kopija); dok je Appleu bitno da kupis njihov racunar, na kom dobijas i OS. Zato ne maltretiraju korisnike glupostima kao sto su licence za sledece verzije Maca OS X koje su ionako danas smesno jeftine. Ali zato kroz nekoliko godina i verzija sistema neces moci da nadogradis na najnoviju verziju, a mnogi programi ce raditi samo na njoj, pa ces ubrzo kupovati novi Mac i tako u krug…

Profile

Posted: 28 June 2012 06:37 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Kao što rekoše prethodnici, Apple prodaje zaokružen proizvod, dakle, hardware + software, dok Microsoft prodaje isključvo software i jako im je bitno da ga zaštite od neovlašćenog kopiranja i korišćenja.
Postoji i kod Apple-a nešto što se zove ilegalna instalacija, a to je kad npr. uradiš upgrade Snow Leopard-a na Lion-a, a da pri tome Lion nisi kupio preko App Store-a (što je moguće). Ipak, i ovako urađen upgrade neće biti sankcionisan, tako da nema da brineš.
Zašto ljudi i pored ovoga kupuju preko App Store-a? Pa, svako ima svoj razlog, ali mislim da je u biti sistem: hoću legalno i neću da se petljam - a nije skupo.
U jednom trenutku će Apple odustati od podrške za tvoj model MacBook Pro-a i tako te ili naterati da kupiš noviji, ili te ostaviti na OSX-u prethodne generacije (što i nije neki minus - evo ja se kajem što sam se upgrade-ovo na Lion-a, umesto da ostanem na Snow Leopard-u).
Tako da… Vozi svoj Mekić i ne razmišljaj.

Profile

Posted: 01 July 2012 12:54 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

RingeRaja wrote:

- evo ja se kajem što sam se upgrade-ovo na Lion-a, umesto da ostanem na Snow Leopard-u).

Zasto se kajes?

Znam da je off topic pa ipak…

Signature 

MacBookPro5

Profile

‹‹ Duple ikonice u Launchpad-u      NTFS ››