kupio sam polovan macbook pro 13
racunar je super i sve je kako treba medjutim otkrijem da je prosli vlasnik zaboravio da resetuje admin pasword i sada ne mogu da instaliram nista ili da menjam setovanja zbog toga….
ja imam diksove koje su mi ostale od mog proslog Macbook unibody ali kad ubacim disk i drzim c izbaci da racunar mora da se ugasi i kada probam iz sistema da pokrenem install disk kaze da ne moze da instalira snow leopard sa macbook(pretpostavljam da nije za njega pa ga on ne prepoznaje)
ima li neko ideju kako da resetujem to?
pitao sam vlasnika on kaze da je zaboravio.
da li da kupim retail verziju i onda bi trebalo da moze na svaki mac ili ima neko jeftinije resenje i brze.
Ili kupi ili skini sa neta, moraš retail, jer te diskove koje imaš možeš upotrebiti isključvo na macu koji je iz iste serije. Nema drugog rešenja. Ovde a forumu možeš pronaći i temu u kojoj je pisano o tome kako da se butuje sistem sa usb diska bez da se reže na dl dvd. Samo image koji skineš restoruješ na neki usb disk (flash ili hdd) i to je to.
citao sa na netu da moze comand +s pa kucas nekoliko terminal komandi da bi skinuo pasword
ali to mi preveliko zezanje s obzirom da nisam strucnjak ne bih se upustao u to.
znaci da skinem sa neta retail verziju i da narezem na DVD imam gomilu praznih nije problem ....
jel se reze sve obicno nema nikakvo posebno namestanje u rezacu??
Možeš to sa Command-S, pa da obrišeš .AppleSetupDone fajl. Onda će kod sledećeg restarta mašina da uđe u ponovno kreiranje administratorskog naloga i možeš da kreiraš novi admin nalog. Evo upustva sa MacRumorsa:
1) Start up in Single-User mode by holding Apple+S at startup…the screen will go black and be covered in white text.
2) Type ‘/sbin/fsck -y’, hit return, then type ‘/sbin/mount -wu /’
3) Once you have the prompt again type ‘cd /var/db/’
4) The prompt will change slightly. Then type ‘ls’ and verify that somewhere in the table of items there is the file: ‘.AppleSetupDone’
5) Making sure that this file is there, then you can delete it by typing ‘rm ./.AppleSetupDone’ or move it to the root of your hard drive for safekeeping by typing ‘mv ./.AppleSetupDone /’
Dakle, ideja je:
1) butuješ se u Single user modu
2) mountuješ sistemsku particiju
3) Obrišeš fajl /var/db/.AppleSetupDone (obrati pažnju na tačku na početku imena fajla)
4) restartuješ mašinu
Imaj u vidu da ti je za narezivanje sneška potreban DL-DVD, pošto je instalacija oko 6,5 GB.
Ako hoćeš imam ja SL 10.6 retail, original, ne treba mi, pošto imam iMac i5 koji zahteva 10.6.3, pa mi ovaj stoji bezveze.
Zovi da se dogovorimo, ako si zainteresovan.
Ukoliko boot-uješ Mac sa instalacionog diska neće ti tražiti pass.
Ipak, jednostavnije je da uradiš kao što je madamov u prethodnim postovima napisao. Evo, korak po korak:
1. Reboot
2. Pritisni apple + s odmah pošto čuješ startup zvuk
3. Kada dobiješ prompt (izgleda otprilike Pera-Perics-MacBook-Pro:~ peraperic$) ukucaj sledeće komande da bi napravio nov admin account (vodi računa da tačno uneseš komande sa sve razmacima. Podrazumeva se da pritisnieš enter na kraju svake linije): mount -uw /
rm /var/db/.AppleSetupDone
shutdown -h now
I to bi bilo to. Po pokretanju Maca imaćeš potpuno nov administratorski nalog.
Ukoliko boot-uješ Mac sa instalacionog diska neće ti tražiti pass.
Ipak, jednostavnije je da uradiš kao što je madamov u prethodnim postovima napisao. Evo, korak po korak:
1. Reboot
2. Pritisni apple + s odmah pošto čuješ startup zvuk
3. Kada dobiješ prompt (izgleda otprilike Pera-Perics-MacBook-Pro:~ peraperic$) ukucaj sledeće komande da bi napravio nov admin account (vodi računa da tačno uneseš komande sa sve razmacima. Podrazumeva se da pritisnieš enter na kraju svake linije): mount -uw /
rm /var/db/.AppleSetupDone
shutdown -h now
I to bi bilo to. Po pokretanju Maca imaćeš potpuno nov administratorski nalog.
Uspeo!!!
i madamovu i Obradu samo reci hvala….
svaka cast…
obojica imate pice od mene.
ako vam bude trebalo bilo sta slobodno se javite.
pozz
Forume imam jedan problem…
Naime na macbook-u sam krenuo da resetujem admin username na ovaj nacin i vecito mi izbaci no bootable disk….insert disk itd…
Bio je jedna mala particija sedmice na njemu ali sam ga izbrisao uz pomoc boot camp-a
System je 10.6.8
Kako da udjem u onu foru gde se kucaju komande za reset?????
Jel alt =option key??
Nije mi jasno šta je tačno problem, ne vidi se nijedna sistemska particija ili nešto drugo?
Ako držiš Option (iliti alt) kod restarta, mašina kreće da traži sve sistemske particije koje su joj dostupne. Ukoliko ti je opstala Mac particija a mašina je htela da se butuje u WIndows kojeg više nema, onda u System Preferences->Startup disk to promeniš da ne bi uvek morao da se butuješ sa Option tasterom.
Macbook je imao 20gb windows 7 i mac os x 10.6.5 na njemu…
I ja odem u boot camp pita me da skinem windows sve ja ok i skinem ga.
E sad hocu da promenim username u finderu.
Znaci ne treba mi password vec samo username to je ista sema sto sam zapoceo temu
Uradim reset I probam sa comand + S i posle uvodnog zvuka i on mi izbaci ‘no bootable disk,bla bla umesto boot-a koji ti mac omogucava da upisem komande koje ste mi napisali jos ranije.
Sva sreca setim se da kad drzis alt pita te oces mac ili pc…i vratim se u mac os
Ali nije mi logicno sobzirom da sam uklonio pc skroz da ga jos vidi.
Znaci jel idem comand +s ili alt + s posto nije obelezeno jabukom
Tyrent, izvini, ali ja te ništa ne razumem, molim te ne mešaj dva pitanja u jedno. Šta je tačno tvoj problem: mašina se automatski podizala u Windows, obrisao si Windows ali je particija ostala, pa mašina uzalud traži boot disk?