< 1 2
2 of 2
Nestao zvuk
Posted: 20 August 2012 09:59 PM   [ # 16 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  69
Joined  2009-02-11

Ma znam, ali ne mogu uopšte da se setim da mi se bilo gde pojavljuje finder kada podižem sa usb-a. Ne mogu ovako napamet da pričam, moram da vidim. Problem mi je što mi je danas crkao i SBB-ov modem pa ne mogu preko laptopa da budem na internetu.

Profile

Posted: 20 August 2012 10:04 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Imaš Finder u dock-u, prva ikona sleva na desno, bez obzira da li se sistem podiže sa internog ili eksternog harda, ili pak sa USB-a, uvek se pri podizanju OSX-a vidi i dock.
Otvoriš finder, nađeš interni hard na kome je instaliran ‘stari’ OSX, a u okviru njega nađeš folder sa imenom naloga i u njemu ti je sve ono što je važno.

Profile

Posted: 21 August 2012 07:57 AM   [ # 18 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Tek sam kod kuće shvatila da pričamo o različtim stvarima i da se zato ne razumemo. Imam butabilan usb, sa koga vršim instalaciju, ne samu instalaciju, odnosno OS. Dakle, recimo da sam na pola puta.

Pretpostavljam da ću morati da utaknem dva usb-a u mek, jedan prazan na koji ću da instaliram sistem, pokrenem Disk Utility i sve što treba za instalaciju, za mesto instalacije OS-a izaberem taj prazan usb i pustim da se 40 minuta komp igra sam sa sobom. Onda, restartujem računar i kao boot disk izaberem taj nekada prazan usb?

E sad, ja sam do sada radila samo reinstalaciju već postojećeg OS-a, a sada radim ono što se zove clean. Koju opciju prilikom instalacije treba da odaberem? Ne mogu sad da se setim šta mi sve nudi.

Profile

Posted: 21 August 2012 12:28 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Pokreneš instalaciju sa butabilnog usb-a i kada ti ponudi gde da instaliraš osx odabereš ovaj drugi usb i uradiš clean install.
Podigneš osx sa tog drugog novoinstaliranog osx-a i kada se podigne sistem odeš u user folder na hard disku i iskopiraš ono što te zanima negde (npr. u nov folder koji se nalazi na ovom novoinstaliranom osx-u).
Onda uradiš clean install na hard disku i kad se sistem podigne sa hard diska vratiš podatke.
Savet: ubuduće obavezno jedan 2,5’ hard disk za time machine i bitne podatke koji će da budu na 2 mesta i nema problema kad osx pobrljavi (iako meni za ovih 6-7 godina koliko ga koristim, od Tigra pa naovamo, nikad nijedan nije brljao).

Profile

Posted: 21 August 2012 05:25 PM   [ # 20 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-02-11

Po savetu sam prvo uradila testiranje hardvera i to onu extended varijantu. Iako to traje par sati, posle nekih 50-ak minuta mi je javio ovu grešku:

4HDD/11/40000004:SATA (0,0)

Na netu sam pročtala da ovo znač ili da je hard već umro ili je na putu.

Kako da znam koje je od ovo dvoje jer u prvom slučaju ne moram ni da radim sve ono sa instalacijom, a u drugom mogu da pokušam da spasim šta se spasiti može.

Koliko košta nov hard sa zamenom i gde se to radi? Nenam onu produženu garanciju.

Profile

Posted: 21 August 2012 08:15 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Ne možeš da znaš dok ne pokušaš;)
Ja bih u svakom slučaju probao da izvučem podatke, na kraju, nemaš šta da izgubiš.
Što se tiče toga koji hard… U iMac možeš da staviš bilo koji 3,5’ SATA HDD, ja bih išao na najveći koji može da se stavi, a evo i koji, pošto kontam da je u pitanju ovaj model:
http://www.everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-2-duo-2.4-20-inch-aluminum-early-2008-penryn-specs.html
Maksimalni kapacitet hard diska koji može da se stavi je 2 TB:
http://macs.about.com/od/usingyourmac/qt/imac-upgrades.htm
Gledao bih da bude neki kvalitetan koji se vrti na 7200 rpm (nemoj neki storage hard koji se vrte na 5400 rpm) - npr. Western Digital Black
Gde uraditi upgrade?
Pošto ti je garancija istekla ja ovo ne bih nosio u neki zvaničan servis, zato što će ovu zamenu papreno da ti naplate.
Mislim da je user zarezak neko ko može odlično da ti ovo odradi, a neće te koštati mnogo. Za kontakt se javi na pm.
Pozz

Profile

< 1 2
2 of 2