Boot OSX preko mreze
Posted: 10 March 2008 01:26 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

zanima me kako da boot-ujem preko mreze tj. da ga instaliram sa drugog racunara i pokrenem?

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 10 March 2008 03:23 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Na mashini s koje cesh da vuchesh instalaciju morash da imash instaliranu server verziju OSX-a..Leopard, Tiger, nije vazno…Vazno je da bude server a ne client verzija…Pored ostalih alatki, postoji i jedna koja ti pravi NetBoot image od instalacionog DVD-a i onda taj image mozesh da koristish kao boot za ostale Mac-ove u mrezi..Potrebno je ,naravno, i pravilno podesiti server da sheruje taj NetBoot image…Sve ovo moze da se podesi i na client verziji ali je dosta komplikovano i mora da se shljaka manuelno, malo Terminal, malo NetInfo databasa i tako to…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 10 March 2008 08:17 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

markooo wrote:

zanima me kako da boot-ujem preko mreze tj. da ga instaliram sa drugog racunara i pokrenem?

Kao što reče Toša, postoji NetBoot opcija ako si u mreži u kojoj je Mac OS X Server. Ali, to nije jednostavno podesiti, sada u Leopard serveru je evidentna tendencija da se svi servisi tesno povezuju sa Open Directory-jem, pa to treba dobro namestiti što je posao samo za one koji to dobro znaju. Ukratko, zaboravi na to.

Međutim, ono što je tebi potrebno je povezivanje mašina u tzv. Target ili Firewire mod ako je samo do instalacije, pa iskoristiš DVD ili CD sa one druge mašine, ili ciljnu mšainu staviš u taj mod pa instaliraš kao na eksterni hard disk.

Takođe, pre neki dan je izašao onaj DVD or CD Sharing Setup za MacBook Air (http://www.apple.com/support/downloads/dvdorcdsharingsetup.html) pa probaj sa njim, možda može i između ostalih mašina da se šeruje bez da ideš u Firewire mod.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 March 2008 02:30 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Nisam znao da treba server verzija. Hvala, probacu. U sustini me interesovao sam princip tog boot-ovanja i instalacije.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 26 March 2008 11:35 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2008-03-26

DVD or CD Sharing for MacBook Air ne radi sa generičkim Leopard instalacionim DVD-om (probao juče). Inače, u uputstvu piše, nakon ubacivanja instalacionog DVD-a u Windows: ‘If the other computer is a Windows computer, choose “DVD or CD Sharing” from the Install Assistant that starts automatically.’ To nije slučaj sa Leopard-om. Verovatno postoji posebna insalacija za MacBook Air.

Elem, da li je neko pobao instalaciju putem FireWire konekcije na Intel MacBook-u?

Profile

Posted: 26 March 2008 12:26 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Elem, da li je neko pobao instalaciju putem FireWire konekcije na Intel MacBook-u?

Nisam baš na MacBook, ali jesam na Intel mašinu. Imaš li neki konkretan problem ili pitaš infomativno?

Ako je pitanje vezano za instalaciju Mac OS X na Intel MacBook tako što će se on postaviti u FireWire mod, a instalirati sa neke PPC mašine, predlažem rešenje da se PPC mašina stavi uFireWire mod i iskoristi njen Superdrive za to.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 27 March 2008 02:19 AM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-26

Imao sam problem do jutros u 5:00. 😊 Ponadao sam se da bi mi instalacija preko Fire Wire-a pomogla.

Dosao mi je u ruke beli MacBook3,1 na koji je trebalo da instaliram Leopard. Sve u svemu, bilo kakav pokusaj instalacije (Originalni Family Pack Leopard-a); odmah nakon izbora jezika dao bi mi dijalog sa porukom ‘Mac OS X Cannot be installed on this hardware’.

Napravio sam ‘remaster’ Leopard instalacionog DVD-a sa malim izmenama i sada instalacija radi kako treba.

Profile

Posted: 27 March 2008 10:51 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dosao mi je u ruke beli MacBook3,1 na koji je trebalo da instaliram Leopard. Sve u svemu, bilo kakav pokusaj instalacije (Originalni Family Pack Leopard-a); odmah nakon izbora jezika dao bi mi dijalog sa porukom ‘Mac OS X Cannot be installed on this hardware’.

Onda nije original, već za neki određeni iMac ili MacBook, osim ako ti nisu uvalili ‘upgrejd’ disk pa onda na mašini mora prethodno da bude Tiger. Ili taj MacBook nekim čudom nema 512 MB memorije.

Post edited by: madamov, at: 2008/03/27 10:52

Signature 

Profile

Posted: 27 March 2008 02:46 PM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-26

Znam da zvuč čudno, ali sve je bilo ‘by the book’:

- Leopard, koji sam prethodno instalirao od nule na moj MacBook i MacBook Pro je originalna instalacija - ne kopija ili internet download
- MacBook koji je pravio problem jeste Apple (ne Hackintosh) sa 1GB RAM-a

Ono sto je problem je sto u jednom od skriptova za instalaciju Leoparda stoji sledeca stvar:

[code:1]var badMachines = [‘MacBook3,1’,‘iMac’,‘PowerBook1,1’,‘PowerBook2,1’,
‘AAPL,Gossamer’, ‘AAPL,PowerMac G3’, ‘AAPL,PowerBook1998’, ‘AAPL,PowerBook1999’];[/code:1]

System Profiler prijavljuje sledeće:
[code:1]
  Model Name:

Profile

Posted: 27 March 2008 03:00 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Koji je to Macbook3,1? Ovaj Santa Rosa?

Signature 

10 HOME