Mislim da se ne shvatamo, sta je moja zamerka generalno.
U svakom slucaju radice kod nas kao i u vecini Evrope, posto podrzava HSPA+, DC-HSDPA i MC-HSDPA to jest 3G velikih brzina koji se sada naveliko reklamira kao 4G, cije su teorijske brzine do 21 Mbit/s, 42 Mbit/s i 84 Mbit/s.
Kako LTE pocinje sa teorijskim brzinama od 100 Mbit/s to je sasvim uporedivo u realnom koriscenju i ne prestavlja neki veliki problem u koriscenju u pocetku.
Moja zamerka je, sto se Evrope tice, u tome sto su za LTE podrzali samo frekvencijske bandove na 900 MHz, 1800 MHz i 2100 MHz to jest postojece opsege 2G i 3G mobilne telefonije.
Ako su u Verizon/Sprint verziju telefona mogli da dodaju i podrsku za specificna njihova jos dva banda LTE-a, kao u i u ATT/Kanadsku veziji telefona mogli da dodaju i podrsku za specificna njiova jos dva banda LTE-a u Americi, mogli su i u Internacionalnoj verziji telefona da dodaju podrsku za dva specificna banda na 800 MHz i 2600 MHz.
Na primer dosta zemalja u Evropi je vec operaterima dodelilo navedene opsege za LTE pa kod njih LTE nece biti ni moguce koristiti uopste na ovoj verziji telefona (Francuska i Svetska su lepe zemlje primeri, Svetska pogotovu posto je prva i pocela sa upotrebom LTE-a).
Sto se nas tice za frekventni opseg na 800 MHz je potrebno da se prvo pogase analogni TV predajnici i predje na digitalno zemaljsko emitovanje televizije da bi se isti uopste oslobodio, a za 2600 MHz da se policija i vojska sa svojim vezama sklone iz navedenog frekventnog podrucija, pa tek odna da se prica o dodeli licenci za LTE u navedenim opsezima.
Kod nas to nece definitivno skoro to jest ne u sledecih nekoliko godina, a niti smo zvanicno trziste trenutno tako da cisto sumljam da smo uopste cinilac u citavoj prici.
U dosta drugih drzava Evrope, a i u ostatku sveta sem Amerike doci ce do komicne situacije da telefon podrzava LTE, ali ne u datoj zemlji posto ne podrzava frekvencijske bandove na 800 MHz i 2600 MHz za LTE.
Izvinite na poduzem postu.
Pozdrav Boris
Post edited by: vboki, at: 2012/09/16 11:06