Za Vujketa i Neleta:
Smatram da će se većina korisnika ovog foruma složiti sa mnom da nismo nikakvi elitisti ni bogataši, niti je naš prezir prema svemu što nije iz Epl kuhinje razlog što smo protiv ovakvih tema. Ja ovakve teme ne želim ovde, no dobro, to je samo moje mišljenje. Jednostavno (i) postoji toliko mesta i na domaćem webu gde se mogu pronaći relevantne informacije, pogledaj samo benchmark.co.yu konferencije, kao i ‘Mac OS X na ne-Apple mašinama’ temu na elitesecurity.org/f89 konferenciji. Da ne pominjem sajtove na engleskom…
I (ii) neminovno je da se ovakve teme pre ili kasnije pretvore u ‘automehaničarske savete’ tipa ‘kako da nabudžim ovo da mi radi sa onim’. A smatram da to niko, ili bar ogromna većina ovde, ne želi da gleda i čta, pa makar im se delili saveti ‘ignoriši i ne čtaj, ako ti smeta’. To je i jedan od razloga (nema budženja) što ljudi i koriste Mek, čak i sada kada je na Intelu.
Pogledaj samo šta se desilo sa Mekintoš konferencijom na pomenutom ES-u; prvo su mudri elitisti sa tog sajta odlučli da tema ‘Mac OS X na ne-Apple mašinama’ treba da živi u okviru Mekintoš konferencije, nisu hteli da je izmeste negde drugde (a Mek korisnici nisu svojevremeno tražili da se takva tema zatvori/obriše, već da se izmesti iz Mekintoš foruma, gde i ne pripada); zatim su to začnili podelom na tri konferencije (Mek-generalno, Mek-hard, Mek-soft…) Krajnji rezultat: od najposećenije Mek konferencije u Srbiji i među Srbima, doveli su je do toga da nekakva aktivnost postoji još samo u temi o hackintoshu i iPhone-u (što se opet svodi na ‘kako da krekujem 1.1.1, 1.1.2, 1.1.3,...’); mnogi je više ni ne posećuju, da ne pominjem pisanje. Ja, na primer, svratim tamo sasvim slučajno, kada me Safarijev address autofill na to navede, evo danas prvi put posle više od 20 dana.
O ceni ne valja diskutovati, to je već mnogo puta prežvakana tema. Ja samo mogu da kažem da mi je žao što neki ljudi ne mogu da sebi priušte Mek, iako bi žarko želeli, pa se zbog toga odlučuju za hackintosh, a ne zbog zajebancije/free (as beer) software crap/itd… razloga. Samo, ima nečega i u tome šta se koliko želi i koji su prioriteti. Moj slučaj: pre pet godina sam radio u Srbiji za platu od oko 240 evra, i živeo kao podstanar u Beogradu (možeš da zamisliš troškove). Pa sam ipak kupio iBook G3 900 MHz sa dodatnom memorijom, što me je tada koštalo oko 1650 evra. Čak sam digao kredit u tu svrhu (koji nije pokrio ceo iznos) sa rokom otplate od godinu dana. Dakle, sve se može, kada se hoće/mora. Znam da zvuč kao fraza, ali je zaista tako. Pa sad, ako na to odgovaraš ‘pa nisi normalan, sad ću baš da dižem kredit za računar,...’ opet kažem, u pitanju su prioriteti i ko šta koliko želi.
Piratovanje i krekovanje… Takođe sam oštro protiv toga, ali šta vredi, ljudi jednostavno teraju po svome, nekada je i crta kada se u takve vode zagazi vrlo tanka…
Pozdrav, uz nadu da ovo moje pisanije neće biti pogrešno shvaćeno.