< 1 2
2 of 2
AntiVirus na Macu?
Posted: 05 January 2008 01:33 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

E jes, baška će serviser PC-a raditi sa Maca i tako popravljati ljudima hardver i softver :D

Profile

Posted: 05 January 2008 01:56 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Kano reče Voyager…
...a za file sharing - kao što već neko reče ‘baš me briga’.
Niko tu drugu stranu (koja prima fajlove) ne tera da ima Windows - ima drugih UNIX-based operativnih sistema na kojima ti isti virusi ništa ne rade.
U krajnjoj liniji, nije tvoj sistem zaražen pa da širi viruse po egzekutabilnim fajlovima - kakve si ih dobio takve ih deliš dalje.

I iskreno sumnjam da taj neki random anti virus koji trč na Macu može da nađe svih gazilion Windows virusa, pogotovo onih milijardu koji su izašli prošle nedelje… Ako može, ja ću sutra da se zamonašim, pošto ni jedan PC anti virus ne može sve viruse da nađe 😛

No - kao i sve ostalo - radi šta god te čni srećnim.
Ako misliš da ćeš načniti svet lepšim mestom tako što ćeš žrtvovati svoje performanse zarad nekog, nama besmislenog, virus skeniranja - vozi!

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 05 January 2008 09:29 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Evo samo malo da pojasnim, jednom prilikom radio sam sa nekim izvanzemljacima (tzv. nesrbima 😛 ); u timu smo bili project leader, par nekih programera i ja i svi smo bili u različtim mestima/vremenskim zonama. Dakle, komunikacija preko interneta.

Workflow je išao tako da je taj vođa slao neke fajlove meni pa sam ja slao te i neke druge fajlove dalje ljudima.
Slučajno sam rešio da malo protrkeljišem fajlove čsto reda radi, da isprobam ClamXav za koji sam tada saznao i našao sam u jednom fajlu neku za*ebanciju. Javio sam to nazad i ispostavilo se da čovek i nema neki jak AV softver jer plaća čoveka koji mu servisira računar a ovaj je to uradio tako kako je uradio (a kako mu je računar radio do tada - pojma nemam).

Od tada,  kao što rekoh čsto reda radi, obavezno proveravam fajlove u svakom iole važnijem projektu a obavezno ako radim sa strendžerima.

Zašto? Pa u pravu ste ako kažete: ‘Ko ih je*e, što ne vode računa o svojim mašinama’ ali samo ako je u pitanju pijana ekipa iz kraja koja šeta ulični dvd rip sa trulim autorun.exe-om.
Međutim, ako likovi kojima sam ja, ni kriv ni dužan prosledio fajl, moraju sami da otkrivaju virus, šalju fajl nazad i čekaju na dotoksikaciju onda ja sve vreme čekam da se proces završi i gubim dragoceno vreme. Opet ne svojom krivicom ali vreme se gubi. Tako da mi ništa ne znač da odvojim minut-dva, pokrenem program, ne nađem ništa i ponovo ga ugasim.
A i ljudi su bili OK, pa mi je bili trulo da ih šetam unaokolo kad sam ja već to mogao da završim.

Naravno, umeli su da se zahvale u vidu bonusa, možda mi i tu leže motivi :}}}}}}

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 23 November 2012 09:30 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Sta znaci u ClamXav kad se zavrsi pretrazivanje pod brojem 1.
Ovo mi je ext.hdd dok na lapu brojka stoji malo vise od stoje.

—————- SCAN SUMMARY—————-
1. Total errors: 1

2. Known viruses: 1328248

I pod tackom 2 , jeli to neka fantastika
ili brojka koja vuce jos od starijih osX systema?

Inace do sada je nasao samo jedan jedini ‘virus’ :

Jedini slucaj sam imao prije nesto vise od pola godine kad je ClamXav nasao
‘pratachu’ odnosno nesto kao isti ‘prvi virus’ za Pc. Fajl koji je ne radi nista sem sto zjapi u prazno. I sto bi trebao da predstavlja opasnost a to nije.
Doduse Win-ova verzija je sadrzavala poruku o brisanju nechega.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 24 November 2012 12:06 AM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

MacBee wrote:

Sta znaci u ClamXav kad se zavrsi pretrazivanje pod brojem 1.

Obzirom da nema realne potrebe da ti na Mac koristiš bilo kakav AV, osim ako ti ne služi da štitiš neku Windows mašinu ili Windows u virtuelnoj mašini, teško da ćeš na forumima naći nekog ko će znati da ti kaže šta to tačno znač, obzirom da je vrlo retko da neko na Mac stavlja AV.

MacBee wrote:

1. Total errors: 1

2. Known viruses: 1328248

I pod tackom 2 , jeli to neka fantastika
ili brojka koja vuce jos od starijih osX systema?

Nije to od starijih verzija OS X-a jer ni za jednu verziju OS X ne postoji neki poznati ‘virus’. Neki levi programi koje bi ti sâm morao da instaliraš i da im daješ povišene privilegije da bi mogli da ti naprave štetu se ne računaju kao ‘virusi’ i bez tvoje dozvole ti ne mogu ništa jer OS X podrazumevano ne dozvoljava programima da bez dozvole korisnika čačkaju po sistemskim fajlovima, niti da se sami pokreću ako ih korisnik nije instalirao. Znač samo trebaš da paziš kome veruješ. Ako ti na nekom levom sajtu iskoč neki pop-up u kom ti preporučuju neki levi program kojeg nema na AppStore, nemoj da ga downloaduješ i instaliraš. Ako samo instaliraš programe sa AppStore i proverenih sajtova poznatih kompanija, onda nema razloga za brigu.

Te brojke koje AV programi prikazuju o broju ‘poznatih virusa’ se ne odnose na OS X, nego računaju koliko ih ima na svim operativnim sistemima zajedno (znač i na Windows i na MS DOS… i tako dalje).

MacBee wrote:

Jedini slucaj sam imao prije nesto vise od pola godine kad je ClamXav nasao
‘pratachu’ odnosno nesto kao isti ‘prvi virus’ za Pc. Fajl koji je ne radi nista sem sto zjapi u prazno. I sto bi trebao da predstavlja opasnost a to nije.

Pa svi ‘virusi’ koje bi neki AV mogao da ti nađe bi ‘zjapili u prazno’ na OS X jer je to napravljeno da ti štitiš Windows. :D

Meni familija donosi USB memorije na ‘čšćenje’ kada na Windows pokupe neku ‘zarazu’... i normalno ih uključm u Mac, pobrišem te ‘zaražene fajlove’ (obično brisanje fajlova) koji na OS X samo mogu da zjape u prazno i gotovo. 😊

Post edited by: indijanac, at: 2012/11/24 00:24

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 24 November 2012 01:18 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

fantastika.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

< 1 2
2 of 2