iWORK 08 i brzina rada
Posted: 09 April 2008 01:11 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

U januaru ove godine kupio sam Mac Book black sa preinstalisanim OS X 10.4.10 Tiger koji sam nadogradio na Leoparda i instalirao sve update-ove. Memorija je proširena sa 1 GB na 3GB. Mislim da ne treba da napominjem da je OS X za mene bio otkrovenje u pogledu brzine, pouzdanosti, stabilnosti, lakoće korišćenja itd. Ipak, posle početne euforije naišao sam na neke probleme.

Pošto računar koristim pre svega za posao i u kancelariji i kod kuće, jedan od problema sa kojima sam se suočo je korišćenje Office dokumenata. Budući da mi se preinstalirani Office 2004 for MAC nešto nije dopao a i sve mi je to bilo presporo počeo sam da koristim iWORK 08 koji može da otvara Office dokumente i da kreirana dokumenta exportuje u Office formatu ili kao PDF. Pages je izvanredna aplikacija koja neverovatno brzo radi ali Numbers je druga priča.

Problem je u brzini. Naime kada kucam tekst u ćeliji tekst zaostaje zamnom par sekundi. Activity Monitor prijavljuje korišćenje procesora i do 120%. Možda je objašnjenje to što ja kreiram ponude koje u sebi sadrže i kalkulaciju cena tako da ja popunjavam tabelu koja sadrži naziv proizvoda, količnu, cenu i odobreni rabat a na drugom listu se automatski popunjava ponuda u koju samo dodajem opis proizvoda (znač, ima dosta teksta u ćelijama). Naravno, tu je i logotip firme. E sad, dok sam bio na PC-ju to je radilo munjevito. Ja sam uradio šablon u Numbers-u po uzoru na šablon iz Excel-a koji koristim godinama. Prosto mi je neverovatno da to tako sporo radi. Reinstalirao sam ceo iWORK po savetu momka iz servisa Apple centra ali ništa nisam time postigao.  Upravo skidam Office 2008 for Mac ali za ovo kratko vreme kao Mac user stekao sam izrazitu averziju prema WIN programima tako da je to krajnje rešenje koje ću primeniti samo ako baš moram.

Molim iskusnije korisnike za savet i pomoć kako da prevaziđem problem.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 09 April 2008 06:41 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Ja sam manje iskusan korisnik, ali mogu da se slozim s tobom da je u Numbers-u sporo upravo ovo sto si rekao. OCAJNO kasni upis po celijama. Ja nikada nisam koristio Exel, ovo mi je prvi put i to koristim nekoliko jednostavnih tabela koje je pravio kolega na PC-u, u Exelu i tu upisujemo ocene, izostanke (radim u skoli) i od tako lakse dobijamo podatke kad budu potrebni izvestaji za polugodje ili kraj godine, dakle jednostavna, krajnje jednostavna izracunavanja. Nisu doradili Numbers, to je moje skromno misljenje. A sto se tise Ofisa 2008, to nemoj ni da skidas jer radi isto tako sporo. Ustvari mozda radi i brze, ali se Word ucitava sporije nego Photoshop i ja to ni ne koristiim, pa ne znam, ali to sto znam je da mi se skur…ci dok se digne.
Ako nesto znaci, brze mi radi Exel u VirtualPC-u nego Numbers 😠

Post edited by: Andrej, at: 2008/04/09 07:18

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 09 April 2008 08:46 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Na Intel Macu je definitivno bolje koristiti Office 2008, razlika u brzini je ogromna.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 April 2008 09:21 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

A da probas OpenOffice for Mac.

Profile

Posted: 09 April 2008 10:16 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Pedja wrote:

A da probas OpenOffice for Mac.

NeoOffice je bolji.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 April 2008 11:29 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

Sećam se da se i prvi Pages, bar po mom iskustvu, malo vukao. Nadam se da će Numbers poboljšati uskoro, sporost prilikom unosa je zaista uočljiva i na veoma brzim mašinama, jer mi se jako sviđa koncepcija ‘više tabela na jednom listu/stranici’

U međuvremenu, probaj Tables, program je prilično dobar, saradnja sa MS Excel fajlovima takođe, možda će ti se svideti, mnogo je više nalik na Excel, nego Numbers.

Profile

Posted: 10 April 2008 12:28 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Hvala svima na sugestijama, izgleda da MS Office 2008 najbolje radi ono što meni treba. Prvi utisci su da je potrebno malo vremena prilikom prvog pokretanja aplikacije, posle toga sve radi munjevito. Čak mi npr Excel na Mac-u bolje izgleda i zgodniji je za rad nego Office 2007 na PC-ju. Inače instalacija traaaaaje, pa onda update 1, update 2… klasično MS smaranje, ali moram da priznam (da li možda što sam dugo koristio Excel?) da su ipak dosta dobro odradili posao, barem su prvi utisci jako dobri.

Uzgred, Open Office sam probao ranije i on suviše sporo radi a i ne dopada mi se izgled.

Dok Apple ne doradi Numbers, ostajem do daljnjeg pri MS Office 2008.

Još jednom, hvala na sugestijama.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 10 April 2008 12:34 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Nadam se da mi niko neće zameriti, posebno moram da istaknem vrlo korisne savete kolege madamov ne samo u ovom postu već i na mnogo drugih mesta na forumu. Novim korisnicima svakako mnogo znač podrška pri prelasku sa WIN platforme na OS X.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 10 April 2008 04:10 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

Nije ti se dopao Tables?

Profile

Posted: 11 April 2008 12:11 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Vau! Otkrovenje!

Ovo je zaista za svaku preporuku. Uz par uglavnom nebitnih sitnica radi bolje od Excela!!! A brzina je zaista neverovatna.

Onoliko ti hvala, umalo da zbog lenjosti (mada sam bacio oko ovlaš na link koji si ostavio) propustim ovakav fantastičan alat. :laugh:

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 11 April 2008 11:19 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-16

arcus wrote:Onoliko ti hvala, umalo da zbog lenjosti (mada sam bacio oko ovlaš na link koji si ostavio) propustim ovakav fantastičan alat. :laugh:[/quote]
Ma, nema na šta 😊 Program sam otkrio kada je već Numbers bio u najavi, tako da mi je bilo malo žao čoveka koji ga pravi, misleći da će ga Numbers ubiti. Međutim, to se nije dogodilo, što zbog dečjih bolesti Numbersa, što zbog toga što mnogi ljudi ne vole koncept ‘dokumenta sa više tabela na listu’. Izgleda da je pisac spreman na ozbiljno nastavi sa razvojem programa i da ima tržište. Po meni, vredi svaku datu paru.

Profile

‹‹ HOUDINI 4 Mac      Stickies ››