U januaru ove godine kupio sam Mac Book black sa preinstalisanim OS X 10.4.10 Tiger koji sam nadogradio na Leoparda i instalirao sve update-ove. Memorija je proširena sa 1 GB na 3GB. Mislim da ne treba da napominjem da je OS X za mene bio otkrovenje u pogledu brzine, pouzdanosti, stabilnosti, lakoće korišćenja itd. Ipak, posle početne euforije naišao sam na neke probleme.
Pošto računar koristim pre svega za posao i u kancelariji i kod kuće, jedan od problema sa kojima sam se suočo je korišćenje Office dokumenata. Budući da mi se preinstalirani Office 2004 for MAC nešto nije dopao a i sve mi je to bilo presporo počeo sam da koristim iWORK 08 koji može da otvara Office dokumente i da kreirana dokumenta exportuje u Office formatu ili kao PDF. Pages je izvanredna aplikacija koja neverovatno brzo radi ali Numbers je druga priča.
Problem je u brzini. Naime kada kucam tekst u ćeliji tekst zaostaje zamnom par sekundi. Activity Monitor prijavljuje korišćenje procesora i do 120%. Možda je objašnjenje to što ja kreiram ponude koje u sebi sadrže i kalkulaciju cena tako da ja popunjavam tabelu koja sadrži naziv proizvoda, količnu, cenu i odobreni rabat a na drugom listu se automatski popunjava ponuda u koju samo dodajem opis proizvoda (znač, ima dosta teksta u ćelijama). Naravno, tu je i logotip firme. E sad, dok sam bio na PC-ju to je radilo munjevito. Ja sam uradio šablon u Numbers-u po uzoru na šablon iz Excel-a koji koristim godinama. Prosto mi je neverovatno da to tako sporo radi. Reinstalirao sam ceo iWORK po savetu momka iz servisa Apple centra ali ništa nisam time postigao. Upravo skidam Office 2008 for Mac ali za ovo kratko vreme kao Mac user stekao sam izrazitu averziju prema WIN programima tako da je to krajnje rešenje koje ću primeniti samo ako baš moram.
Molim iskusnije korisnike za savet i pomoć kako da prevaziđem problem.