Šta je ustvari FusionDrive
Posted: 02 December 2012 09:51 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Pošto ima dosta zabune na Internetu oko toga šta je ustvari FusionDrive, a ni meni nije bilo baš jasno o čemu se radi, potražio sam neki članak koji je napisao neko ko je imao prilike da rastusturi neki Mac koji je kupljen sa ‘FusionDrive’ upgradeom i da vidi šta je tačno to… i evo članka koji sam našao: http://arstechnica.com/apple/2012/11/achieving-fusion-with-a-service-training-doc-ars-tears-open-apples-fusion-drive/

Ukratno, FusionDrive uopšte nije nekakav poseban ‘hibridni hard disk’, nego je to samo funkcija koju Mountain Lion ima (znač, software koji već dolazi uz OS); koja može da se koristi na Macovima koji uz običan hard disk imaju i SSD.

Na slikama iz tog članka na kojima je rastavljeni Mac Mini sa FusionDrive upgradeom se vidi Samsungov SSD.

Realno, Samsungov SSD tog kapaciteta može da se nađe za dosta manje novca (čak i Samsungov SSD duplo većeg kapaciteta košta manje)... a realno ni onaj SSD koji ugrađuju u skuplje iMacove ne bi trebalo da košta ni upola od onoga što traže za njega.

Još su u ove nove iMacove stavili propriatary konektore za SSD (osim na jeftinije iMacove, na koje konektor nije ni postavljen iako logička ploča to podržava) iako bi to sasvim lepo moglo da radi i sa normalnim konektorima i zalepili ekran da otežaju otvaranje.

Post edited by: indijanac, at: 2012/12/02 12:38

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 02 December 2012 06:08 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Kao prvo, čtam poslednjih par dana postove, ali nemam vremena za odgovor, kakve ste gluposti nalupali za medalju… 😊 Kao što si na kraju i sam provalio, fusion drive nije nikakav ultramegagiga hard disk već softverska kombinacija 2 vrste hard diskova. Čak je bilo postova i ovde na forumu sa linkovima kako stari mac da naterate da radi sa fusion drive-om (na linku je čak interni ssd i eksterni usb hard disk čsto da bi se osetila ‘sporost’)

2,5’ hard diskovi velikog kapaciteta zbog gustine zapisa u nekim slučajevima su čak i bolji po performansama od 3.5 hard diskova. U ostalom, gdi da stave 3,5’ u onako tanko kućište…

Da ne dubim puno, svi ćemo moći u starije macove za relativno male pare da nabudžimo fusion kako stvari stoje, a sve vreme gledam ove iFixit tutorijale, i totalno bez veze pogledam metadata slike, kad ono većinu slika otvaranja ovih macova postavio lik:

http://www.ifixit.com/User/17/Miroslav+Djuric

A ja i dalje pitam za adresu one šljive 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 December 2012 03:08 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Ako mislite da je ime Fusion slučajno, proguglajte čme se bavi Woz poslednjih godina.

Da, može da se nabudži kao kombinacija SSD i običnog drajva, ali ipak nije samo to.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 December 2012 05:58 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  245
Joined  2008-08-26

cika_kosta wrote:

2,5’ hard diskovi velikog kapaciteta zbog gustine zapisa u nekim slučajevima su čak i bolji po performansama od 3.5 hard diskova. U ostalom, gdi da stave 3,5’ u onako tanko kućište…

2.5’ vs 3.5’ po mom iskustvu ne mogu ni da se porede.

Mozda 2.5’ od 250GB na 7200RPM je tu negde sa 2.5’ od 1TB na 5400RPM, ali sa 3.5’ na 7200RPM nikako. Ni blizu.

To je moje iskustvo, a iskusio sam ga na dosta laptopova. Ako imass negde ‘crno na belo’ daj da vidimo. To bi značlo da su novi iMac-ovi OK sto se tice malog smrdljivka od 2.5’.

Profile