Koji ruter uzeti…
Posted: 02 December 2012 08:17 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  45
Joined  2012-02-02

Trenutno imam neki tp-link ruter koji mi bas ne vrsi posao na Macu. Koji ruter preporucujete da uzmem? Da li da skupljam pare za AirPOrt ili bih mogao uzeti npr neki Linksys…

Profile

Posted: 02 December 2012 08:51 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  196
Joined  2010-09-03

Ajde obrazloži malo… Što ti Tplink ne radi posao…koje su ti potrebe pa da tražimo 😉

Signature 

A Smile Can Hide A Thousand Words

Profile

Posted: 02 December 2012 09:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Bas sam imao isti problem kod odlucivanja pa sam se posavetovao sa prodavcem u vezi modela.Gledao sam naaaaj jeftiniji model kod kojeg bi se malo vise mucio sa shtimanjem ili malo skuplji model kod koga je stimanje bilo vise u smislu
‘next,next,next,shifra 4 wi-fi,next,done !
Izbor je naravno pao na ovo drugo.
U pitanju je Asus RT-N10
Sa kojim nijedan problem nisam ni imao,cak ni reset situaciju.
Router se nalazi u prizemlju a MBP na spratu i ima odlican prijem na spratu.

http://www.asus.rs/Networks/Wireless_Routers/RTN10/#overview

Post edited by: MacBee, at: 2012/12/02 21:10

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 03 December 2012 12:32 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2012-02-02

Probao sam i sa ovim RT-N12LX i sa tp-linkom i ne ide. Povremeno zakuca. Pa mi izbaci no nternet connection. A ni stranice ne otvara kako treba.

Treba mi za mbp, iPhone i verovatno za jos po neki pc (za goste). Znaci nista specijalno 😉

Profile

Posted: 03 December 2012 12:46 PM   [ # 4 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ja na četiri različte lokacije na kojima sam često imam jedan stari ariport extreme base station i sve ostalo TP-link i takve probleme nisam imao ni sa jednim… do duše ni jedan od njih nije sa N standardom, ali svejedno nema nekih velikih problema. Na poslu imamo neki, takođe, TP-link, i on ume da se zbuni tako što nema neta, a kad se otkačš sa mreže, i probaš da se opet zakačš, dobijaš connection time out. To se dešava jednom u dva meseca, a na tom ruteru su konstantno minimum 3 računara, 5 iPadova i par telefona.

Probaj neki linksys cisco, ako već bežiš od tp-linka, (da se razumemo, svestam sa ja vrlo dobro da je tp-link jedan od najgorih i najjeftinijih krševa na tržištu) nisam čuo da su se ljudi žalili na njih…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 December 2012 01:03 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  196
Joined  2010-09-03

Niki koji ti je Internet provider ?  Ne bi ni sa jednim ruterim veza smela da puca.. Da nije do njih ?

Signature 

A Smile Can Hide A Thousand Words

Profile

Posted: 03 December 2012 03:10 PM   [ # 6 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2012-02-02

Pa na Sbb-u sam tako da bi ne bi smelo da se desavau ovakvi problemi. Ne znam, testiracu jos malo da vidim sta i kako. Mislio sam da uzmem neki Linksys posto kazu da su dobri.

Profile

Posted: 03 December 2012 03:12 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Nikiraf wrote:

Trenutno imam neki tp-link ruter koji mi bas ne vrsi posao na Macu. Koji ruter preporucujete da uzmem? Da li da skupljam pare za AirPOrt ili bih mogao uzeti npr neki Linksys…

Ako se ruter zaglavljuje ili ima čudnih problema, prvo pokušati sa factory resetom i/ili nadogradnjom firmwarea.

Ovo što opisuješ je problem do interneta, a ne rutera. Da bi predupredio probleme sa DNS-om, barem za početak stavljaj Gogleove (8.8.8.8) ili OpenDNS-ove, da suziš izvor problema.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 December 2012 03:13 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Nikiraf wrote:

Pa na Sbb-u sam tako da bi ne bi smelo da se desavau ovakvi problemi. Ne znam, testiracu jos malo da vidim sta i kako. Mislio sam da uzmem neki Linksys posto kazu da su dobri.

Vidiš, moje iskustvo je drugačje, u poslednjih pet-šest godina jedine probleme koje sam imao su bili upravo sa Linksysovim ruterima.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 December 2012 09:07 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Zaboravih za spomenut da problem zna nekad biti i do pregrevanja modema i routera ,pogotovu ako su jedan blizu drugog.
Tj. ako se nalaze u nekom prostoru gdje dotok/protok vazduha nije bas pogodan.
Ovakva situacija mi se bas letos bila dogodila.
Do sada jedanput.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 20 December 2012 07:38 PM   [ # 10 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2012-02-02

Ja cu da zapalim ove rutere…

I na tp-linku i na Asusu mi puca veze. Stavim d se skida nesto iz browser-a i nakon par minuta pukne konekcija. Ispadne sa wifi-a i nakacio se ponovo. Ne znam sta vise da radim. Sve je lepo podeseno, jos sam i zvao druga koji se bavi mrezama da mi podesi i opet isto.

Profile

Posted: 20 December 2012 09:07 PM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Da li se ista stvar dešava i na drugim ruterima (ne tim kod tebe)?
Da nije možda do računara?

Jesi probao da nakačš još nešto sem tog tvog kompa?

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 20 December 2012 10:04 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Iako su brendovi koje nikad ne bih izabrao za wifi opremu (TPLINK i ASUS) verujem da je sa njima sve ok, ja bih isto posumnjao na racunar ili cak nekompatibilnost chipseta na racunaru i wifi uredjaju (jeste, ko nije cuo cesto se desava da neki uredjaji uopste ne vide AP, zasto?! pitajte proizvodjace)

Da bi eliminisao problem sa signalom, refleksijama, smetnjama preporucujem ti sledece, ukoliko je moguce podesiti.
1. Postavi za wifi standard 802.11B , ukoliko samo koristis net, ovo bi ti trebalo biti dovoljno za surf 2-3 racunara, a za pocetak ces testirati sve. Od ostalih parametara, ako ima snaga emisije postavi na 100%, zastita od smetnji (ukljuci); da napomenem da ti smetnje mogu praviti veci elektromotori, elektricni uredjaji bez zastite od varnicenja, starije ves masine, stariji analogni televizori, bezicni - DECT telefoni, mikrotalasne…

2. Ukoliko na 802.11B sve radi stabilno, probaj da fiksiras na 802.11B/G , zatim A, N sta vec uredjaj podrzava i da se poigras paramtrima, isto tako nadji jos neki racunar ili uredjaj koji ima wifi pa da uporedis jacinu signala.

3. Ukoliko ti dosadi mucenje i zezanje sa raznim wifi uredjajima, uzmes nesto ozbiljnije , recima Airport Extreme i miran si. Kod mene je u svakom momentu 6-7 uredjaja povezano i problema nema, dok telekom ne radi upgrade centrale ili adsl ne prekine na par minuta.

Imao sam prilike da koristim testiram poprilicno uredjaja, jer sam od 2003-2009. drzao WIFI ISP, tako da iz prve ruke mogu reci sta i kako radi. Do sad jedino Avaya/Orinoco/Linksys/Cisco su se pokazali odlicni, zatim u jeftinijem domenu Edimax (realtek chipset); Belkin, a za sve ostalo Airport i miran si 😊

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 20 December 2012 10:28 PM   [ # 13 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2012-02-02

Nije problem do racunara jer mi se desava na MBP i na desktop-u koji je sa Win 7.
Razmisljam da uzmem neki Lynksys ali ne znam koji… Mada se plasim da i sa njim necu resiti problem.

Probacu sa ovim sto si mi rekao, sa menjanjem standarda…
Prosto je neverovatno da mi ovakve probleme prave ruteri…

Profile