Iako su brendovi koje nikad ne bih izabrao za wifi opremu (TPLINK i ASUS) verujem da je sa njima sve ok, ja bih isto posumnjao na racunar ili cak nekompatibilnost chipseta na racunaru i wifi uredjaju (jeste, ko nije cuo cesto se desava da neki uredjaji uopste ne vide AP, zasto?! pitajte proizvodjace)
Da bi eliminisao problem sa signalom, refleksijama, smetnjama preporucujem ti sledece, ukoliko je moguce podesiti.
1. Postavi za wifi standard 802.11B , ukoliko samo koristis net, ovo bi ti trebalo biti dovoljno za surf 2-3 racunara, a za pocetak ces testirati sve. Od ostalih parametara, ako ima snaga emisije postavi na 100%, zastita od smetnji (ukljuci); da napomenem da ti smetnje mogu praviti veci elektromotori, elektricni uredjaji bez zastite od varnicenja, starije ves masine, stariji analogni televizori, bezicni - DECT telefoni, mikrotalasne…
2. Ukoliko na 802.11B sve radi stabilno, probaj da fiksiras na 802.11B/G , zatim A, N sta vec uredjaj podrzava i da se poigras paramtrima, isto tako nadji jos neki racunar ili uredjaj koji ima wifi pa da uporedis jacinu signala.
3. Ukoliko ti dosadi mucenje i zezanje sa raznim wifi uredjajima, uzmes nesto ozbiljnije , recima Airport Extreme i miran si. Kod mene je u svakom momentu 6-7 uredjaja povezano i problema nema, dok telekom ne radi upgrade centrale ili adsl ne prekine na par minuta.
Imao sam prilike da koristim testiram poprilicno uredjaja, jer sam od 2003-2009. drzao WIFI ISP, tako da iz prve ruke mogu reci sta i kako radi. Do sad jedino Avaya/Orinoco/Linksys/Cisco su se pokazali odlicni, zatim u jeftinijem domenu Edimax (realtek chipset); Belkin, a za sve ostalo Airport i miran si 😊