Hvala ljudi. Ni sami niste svesni koliko mi ova pomoc znaci. I ne zamerite sto sam noob i sto imam verovatno bezvezna pitanja. Bar u pocetku.
Evo jos jednog pitanja: Posto imam iPad3, i kreirao sam nalog, mogu li koristiti isti nalog i na iMacu iako je polovan i vec ga je neko pre mene koristio (vidim da je pod drugim imenom i sifrom)? Hocu li moci onda da kupim (kreditna kartica mi je povezana, a kao zemlju sam stavio hrvatsku) OS X? Ili mi je prostija varijanta preko torrenta i downloada instalacije?
Idi na app store app, pa store iz menija i sign out od tog starog juzera pa sign in sa svojim nalogom koji koristiš za iOS. To ti je najbolji mogući načn onda da imaš najnoviju i najsigurniju instalaciju, tj da je kupiš preko App store-a. Nema nikakve veze što je mac polovan i što ga je već neko drugi koristio. Download pa instalacija sa usb-a je dobra varijanta ako hoćeš da ceo hdd očstiš (reformatiraš, promeniš broj particija itd) ako ti je to uopšte hoćeš... Takođe, iako kupiš aplikaciju preko store-a, nalaziće se u tvom applications folderu, iz nje takođe možeš da napraviš butabilni usb. Imaš upustva na netu, a ako se ne snađeš, zovi ovde :D
Kompjuter može da ima više naloga, ako ne i bezbroj, tako da nema veze koji je nalog sada na računaru. Ti kada napraviš svoj (tj. uneseš taj isti koji ti je na iPadu); i onda kupiš OS X na Storeu, reinstaliraš sistem (a pri tome odabereš da formatira sve na HDD-u iMaca); i pri prvom paljenju opet uneseš taj svoj nalog (koji je i na iPadu i preko kog si kupio i OS X) i to je to, imaš ‘clean slate’, tj. taze instalaciju bez suvišnih momenata.
Hvala na savetima. Skinuo sam (kupio) OS X sa App Store-a. Od te instalacije napravio bootabilnu instalaciju na dual layer DVD-u i jednu na flash kartici. Ubacio DVD sa instalacijom (jer sam hteo clean start, a ujedno i da particionisem HD); restartovao Mac i nista - pokrenuo se sistem normalno. Zatim sa ga startovao klasicno dvoklikom sa dvd-a i instalacija se pokrenula. Racunar se restartovao dva puta ali me nijednog trenutka nije pitao da formatiram HD i particionisem ga (navika sa windowsa). Kad je zavrsio instalaciju, os x mi izgleda potpuno isto. Sve je tu gde je i bilo. Ne vidim sta je on tu petljao i instalirao. Znaci nesto sam zeznuo jer nije clean install… Proguglacu malo kasnije, naravno svaki komentar je dobrodosao 😊
^ bah… yes, stvarno… Nista, nazad u laboratoriju.
Vracam se sa clean installom 😊
Btw, quick one. Posto se bavim malo grafickim, a vise web dizajnom koristim uglavnom fotosop i drimviver. To su mi dva najkoriscenija alata - pitanje je, da li mi je ovaj quad core i7 procesor i 8Gb ddr3 memorije dovoljno za rad ili da dokupim jos koji Gb memorije? Cisto tehnicko pitanje. Znam da nije bas ovde mesto za to, ali da ne otvaram posebnu temu i trolujem. Na win je bilo sasvim dovoljno, a prvi utisci mi govore da ovde sve radi nekako brze…
Memorije nikad dosta. Ne znam koliko jedu dotični programi sada, ali ja imam 16 GB sada u laptopu i kada sednem na mašinu sa ‘samo’ 8 GB ponekad mi zasmeta. Verujem da ne bih primetio da se nisam navikao.
To je valjda to. Particionisao sam HD na dve particije. Jedna od 200gb, druga od 800gb. Na ovoj prvoj instalirao OS X. Povezao externi hd koji ce mi sluziti za backup. Instalirao svasta nesto i sad ostaje da naucim precice i da vidim kako da resim jos par sitnica. Hvala jos jednom. Druzimo se na forumu i dalje.
Ako si pravio dve particije zbog navike sa Windowsa, nemaš potrebe to na Macu. Ovde i kad reinstaliraš sistem, ostaju svi podaci koji nisu bili baš sistemski 😊
Zbog navike sa windowsa, cisto zbog toga. Nije valjda da sam se zeznuo sad i da mi 200gb visi tamo negde kao sistemska particija koju nikada necu uspeti da napunim. Ipak je za sistem 200gb previse i za Win.
Pa ono nije da si bacio prostor, ali nije ni da ti je bilo neophodno 😊
Miki je zagovornik korisničke izmeštanja particije na drugu particiju, ali je meni taj pristup ranije samo pravio probleme (sad se ne mogu setiti šta je problem bio); pa sam napustio to, a nisam imao do sada nikakvih problema kad su mi i sistem i podaci na istoj particiji.
ali je meni taj pristup ranije samo pravio probleme (sad se ne mogu setiti šta je problem bio); pa sam napustio to, a nisam imao do sada nikakvih problema kad su mi i sistem i podaci na istoj particiji.
Javljam se kao jos jedan istomisljenik !
A razlog zasto nevolem particionisanje jeste sto se prije os znao vrlo brzo da se zablokira a po najvise uspori (mada realno gledano ove boljke su do sada prevazidjene).
Nije na odmet raditi backup ali mislim da je u svakom slucaju bolje fajlove drzati na ext. firewire/usb ssd/hdd. Jer je brzina razmene fajlova neosetna u odnosu na interne uredjaje…pogotovu kad je u pitanju ssd. Imao sam prilike da koristim ssd na kojem je os u fwire/usb varijanti. I brzina odziva je bila ista kao da je u lapu.