indijanac wrote:
Dima wrote:
Posto sam primetio da mi se OS usporio na tiPowerbook-u 667 zeleo bih da reinstaliram OS
Je l’ si proverio permisije iz Disk Utilityja?
Ako nisi, onda otvori Disk Utility, izaberi hard disk na kom je instaliran OS i klikni na ‘Verify Disk Permissions’, pa vidi šta će da kaže.
Nema potrebe da se reinstalira OS ako samo permisije treba da se poprave.
Izvini unapred, nije upućeno direktno tebi, ali ovo sa pominjanjem ‘popravi disk permissions’ svuda gde i ima i nema veze sa problemom mi lič na ono gde je svaki tip kako popraviti Classic Mac počnjao sao ‘resetuj PRAM’.
Ono što radi repir disk permissions je da proverava priviligije fajlova koje se instaliraju sa sistemom i ništa više. Repair disk permissions ne radi nikakvu magiju, već samo to i nema šanse da reši probleme koje imate sa diskom ili sistemom. Ukratko, da mašina ima problema sa permissionima fajlova na koje se sistem oslanja, ne bi se sistem usporio već bi se dobijala neka druga greška.
Da bi rešio poblem usporenja jedini siguran načn je da napraviš bekap, formatiraš disk i vratiš fajlove sa bekapa. Archive&Install će sačuvati aplikacije, ali i sve ekstenzije iz korisnikovog i sistemskog Library foldera, a možda je baš u njima razlog usporenja. A kada već formatiraš disk, podeli ga u dve particije, na jednoj ostavi samo sistem i aplikacije, a na drugu pomeri HOME folder. Tako da ako za koji dan, mesec ili godinu želiš da reinstaliraš sistem, smao obrišeš sistemsku particiju i na nju instaliraš sistem.
Iz iskustva znam da je za particiju sa Tigerom (sistem, iLife bez GarageBanda, Office i još gomila sitnih aplikacija) više nego dovoljno 20 GB, ako ne planiraš da stavljaš CS3 ili neku veći paket i 15 GB bi bilo dosta ako imaš mali disk u Titaniumu. Za Leoparda mi se za sada čni da je 30 GB sigurno dovoljno, možda i 25 GB.