1 2 > 
1 of 2
Reinstalacija OS X
Posted: 14 April 2008 11:57 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  71
Joined  2008-03-20

Posto sam primetio da mi se OS usporio na tiPowerbook-u 667 zeleo bih da reinstaliram OS 10.4 pa me zanima dali postoji nacin da mi ostanu instalirane aplikacije i podesavanja posto se nisam pre reinstalirao OS,unapred hvala.

Profile

Posted: 15 April 2008 12:00 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

uradi bekap podataka na neki drugi disk, i onda posle reinstalacije samo vrati tj, prekopiraj i to je to

Post edited by: Markooo, at: 2008/04/15 00:01

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 15 April 2008 02:03 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Dima wrote:

Posto sam primetio da mi se OS usporio na tiPowerbook-u 667 zeleo bih da reinstaliram OS

Je l’ si proverio permisije iz Disk Utilityja?

Ako nisi, onda otvori Disk Utility, izaberi hard disk na kom je instaliran OS i klikni na ‘Verify Disk Permissions’, pa vidi šta će da kaže.

Nema potrebe da se reinstalira OS ako samo permisije treba da se poprave.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 15 April 2008 02:42 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

ako mislis da bas moras da reinstaliras onda ok
uradis archive&install, obrises previous system i to je to

pre toga proveri
da li ti nije slucajno prepun hard
da li si uradio repair permissions
da li si probao sa onyx-om, ili leopard cache cleaner-om malo da raspremis krs
da li si disk warriorom proverio stanje directory-a

ako to ne pomogne onda rokaj, ja mislim da nece biti potrebe

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 15 April 2008 10:57 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

indijanac wrote:

Dima wrote:

Posto sam primetio da mi se OS usporio na tiPowerbook-u 667 zeleo bih da reinstaliram OS

Je l’ si proverio permisije iz Disk Utilityja?

Ako nisi, onda otvori Disk Utility, izaberi hard disk na kom je instaliran OS i klikni na ‘Verify Disk Permissions’, pa vidi šta će da kaže.

Nema potrebe da se reinstalira OS ako samo permisije treba da se poprave.

Izvini unapred, nije upućeno direktno tebi, ali ovo sa pominjanjem ‘popravi disk permissions’ svuda gde i ima i nema veze sa problemom mi lič na ono gde je svaki tip kako popraviti Classic Mac počnjao sao ‘resetuj PRAM’.

Ono što radi repir disk permissions je da proverava priviligije fajlova koje se instaliraju sa sistemom i ništa više. Repair disk permissions ne radi nikakvu magiju, već samo to i nema šanse da reši probleme koje imate sa diskom ili sistemom. Ukratko, da mašina ima problema sa permissionima fajlova na koje se sistem oslanja, ne bi se sistem usporio već bi se dobijala neka druga greška.

Da bi rešio poblem usporenja jedini siguran načn je da napraviš bekap, formatiraš disk i vratiš fajlove sa bekapa. Archive&Install će sačuvati aplikacije, ali i sve ekstenzije iz korisnikovog i sistemskog Library foldera, a možda je baš u njima razlog usporenja. A kada već formatiraš disk, podeli ga u dve particije, na jednoj ostavi samo sistem i aplikacije, a na drugu pomeri HOME folder. Tako da ako za koji dan, mesec ili godinu želiš da reinstaliraš sistem, smao obrišeš sistemsku particiju i na nju instaliraš sistem.

Iz iskustva znam da je za particiju sa Tigerom (sistem, iLife bez GarageBanda, Office i još gomila sitnih aplikacija) više nego dovoljno 20 GB, ako ne planiraš da stavljaš CS3 ili neku veći paket i 15 GB bi bilo dosta ako imaš mali disk u Titaniumu. Za Leoparda mi se za sada čni da je 30 GB sigurno dovoljno, možda i 25 GB.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 April 2008 12:44 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

madamov wrote:

ovo sa pominjanjem ‘popravi disk permissions’ svuda gde i ima i nema veze sa problemom mi lič na ono gde je svaki tip kako popraviti Classic Mac počnjao sao ‘resetuj PRAM’.

Ja sam na jednom drugom forumu (stranom forumu) viđao takve savete kad neko kaže da mu OS X radi sporije, pa sam mislio da je to rešenje čm neki to savetuju.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 15 April 2008 01:33 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

indijanac wrote:

madamov wrote:

ovo sa pominjanjem ‘popravi disk permissions’ svuda gde i ima i nema veze sa problemom mi lič na ono gde je svaki tip kako popraviti Classic Mac počnjao sao ‘resetuj PRAM’.

Ja sam na jednom drugom forumu (stranom forumu) viđao takve savete kad neko kaže da mu OS X radi sporije, pa sam mislio da je to rešenje čm neki to savetuju.

Ne sumnjam da si video, to je postalo kao mantra, maltene je odgovor ‘repair permission’ i kada mašina neće da se uključ. Repair permissions treba raditi PRE Appleovog Software Updatea i eventualno kada misliš da imaš problem sa privilegijama sistemskih fajlova, tj. fajlova u sistemskim folderima, a to je prilično retko. Jer, kako disk utility da zna da privilegije tvog foldera ili nekog fajla koji se nalazi u tvom home folderu ne valjaju? Čak i ako nisu ‘standardne’ možda si ti baš tako želeo da ih postaviš.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 April 2008 01:40 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Evo Appleovog objašnjenja šta repair permissions tačno radi: http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=25751

Signature 

Profile

Posted: 15 April 2008 10:24 PM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

OK,isao bih na varijantu reinstalacije,posto to prvi put radi zanima me proces deljenja particija,pravljenja bekapa,same reinstalacije i premestanja home foldera,i postoji li mogucnost spasavanja aplikacija(CS,CS2)Ili cu morati ponovo da instaliram?Mnogo pitanja ali sta cu od skoro sam na mac-u pa sta cu 😊.
P.S HD je 30gb.

Profile

Posted: 15 April 2008 10:55 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

da ne pravim novu temu… koliko je vazno updateovati system i aplikacije posle instaliranja novog sistema (konkretno mislim na iPhoto,iTunes…iLife uopshte) one dodatke i bezbednosne zakrpe redovno stavljam isto uvek potvrdim i java nadogradnju..

pitam jer realno nemam potrebu za iLife 08’ (tako da ni jedan program iz tog paketa nisam updejtova do zanjee cifre) npr. iTunes je 7.2.6(9)

@Dima ako ti bude trebao CS ili CS2 poslacu ti ja disk

ps> CS dosta brze radi pogotovu na masinama kao shto su moja i tvoja

Pozdrav

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

Posted: 15 April 2008 11:06 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

pa po nekoj logici ono sto ne koristis to i ne updejtuj, sistemski stvari je dobro updejtovati jer aplikacije koriste to za svoj rad

Signature 

Profile

Posted: 16 April 2008 08:41 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dima wrote:

OK,isao bih na varijantu reinstalacije,posto to prvi put radi zanima me proces deljenja particija,pravljenja bekapa,same reinstalacije i premestanja home foldera,i postoji li mogucnost spasavanja aplikacija(CS,CS2)Ili cu morati ponovo da instaliram?Mnogo pitanja ali sta cu od skoro sam na mac-u pa sta cu 😊.
P.S HD je 30gb.

30 GB je suviše malo za deljenje, pogotovo ako treba Leopard da se instalira. Većina aplikacija može da se spase, ali Adobeove ne mogu jer on što šta trpa svuda po sistemskim folderima.

Signature 

Profile

Posted: 16 April 2008 05:45 PM   [ # 12 ]
Member
RankRankRank
Joined  2008-03-20

Onda moram traziti neko resenje za HDD,hvala u svakom slucaju!

@Dima ako ti bude trebao CS ili CS2 poslacu ti ja disk
ps> CS dosta brze radi pogotovu na masinama kao shto su moja i tvoja
-Hvala javicu se 😊.

Profile

Posted: 16 April 2008 06:10 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

probaj da kupis neki eksterni, ima ih danas bas mnogo i nisu skupi a dosta su veliki, pa to koristi za podatke a sistem nek ti ostane na onih 30GB

Signature 

Profile

Posted: 16 April 2008 06:30 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

markooo wrote:

probaj da kupis neki eksterni, ima ih danas bas mnogo i nisu skupi a dosta su veliki, pa to koristi za podatke a sistem nek ti ostane na onih 30GB

A s obzirom da je reč o Titaniumu na 667 MHz koji ima USB 1.1, onda gledaj da taj eksterni disk ima FireWire port, a ne samo USB.

Signature 

Profile

Posted: 16 April 2008 11:21 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  658
Joined  2007-11-16

madamov wrote:

markooo wrote:

A s obzirom da je reč o Titaniumu na 667 MHz koji ima USB 1.1, onda gledaj da taj eksterni disk ima FireWire port, a ne samo USB.

Mozda ti je bolje resenje PCI USB 2.0 kartica ja sam uzeo neku za 1000 din i dobio 4 usb prikljucka i sada kacim shta hocu… stalno mi stoji externi DVD rezac nakacen + flesh ili HDD

Signature 

MacBook Pro 2.16 (2.2)

Profile

1 2 > 
1 of 2