1 2 3 > 
1 of 3
Firewall i par pitanja
Posted: 07 February 2013 11:04 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

Znam da na Mac OS X-u nema potrebe za antivirusom ali me zanima par stvari u vezi Firewall-a. Trenutno na Windows-u koristim ESET Smart Security 5 (koji je AIO paket, pa samim tim i njegov firewall). Firewall mi sluzi da spreci (koliko je to moguce) ‘unauthorised access’ 😊 mom PC-u, da blokiram odredjene programe da ne idu na net (jer koristimo i ‘narodne’ verzije jelte) i da prilikom instalacija tih ‘narodnih’ verzija privremeno iskljucim internet (softverski, ako to procedura zahteva); da ne moram da vadim kabl iz kucsta.

iMac treba da mi stigne za nedelju-dve i sad se edukujem o nacinu rada Mac OS X sistema, razlikama u odnosu na Windows i razlike u samom nacinu razmisljanja. Dakle, kako stvari funkcionisu na Mac OS X Mountain Lion-u sto se tice Firewall-a? Vidim da sistem ima neki svoj Firewall, ali da li je on dovoljan i da li koristite neke posebne softvere u ovu svrhu?

Hvala!

Profile

Posted: 07 February 2013 01:29 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Za tebe samo dve reč: Little Snitch.

Ugrađeni firewall je tzv adaptivni firewall i nije baš toliko konfigurabilan kao Little Snitch, ali isto može da ti radi posao, nisam nikada koristio, pa ne znam koliko je dobar.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 February 2013 04:02 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Da li mora da bude ukljucen ovaj sistemski firewall da bi radio Little Snitch? Da li postoji nacin da se onemoguci outgoing connections za Little Snitch prilikom instalacije ili posle instalacije?

Profile

Posted: 07 February 2013 04:38 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ne mora da bude uključen. A Little Snitch možeš uvek da konfigurišeš, u stvari ništa se ne konfiguriše kod instalacije, po defaultu je sve blokirano, to ćete malo nervirati u početku dok nLitle Snitch ne nauč šta treba da radi.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 February 2013 06:21 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Evo bas sve to testiram na ovoj virtuelnoj masini na kojoj sam instalirao Snow Leoparda (ne radi puno stvari, ali radi dovoljno da mogu da testiram sve ovo sto pitam). Bas je naporan Little Snitch za sada… Ali sto kazes takav ce biti u pocetku…

Post edited by: VortexMK, at: 2013/02/07 19:03

Profile

Posted: 07 February 2013 07:37 PM   [ # 5 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Što se little snitcha tiče, obavezan program još od pre hrista kod mene… Poenta je da npr Skype pita za konekciju, njemu ćeš naravno dozvoliti forever i any connection, i više te nikad za skajp neće pitati ništa, dok isto to pita za neki ‘narodni program’ koji zove ‘kući’ da se ‘identifikuje’ jednostavno staviš kad pita za konekciju deny any connection. Ovaj novi Little Snitch je dosta dobar što se toga tiče, pa ima selekciju i po domenima za određene konekcije. Dakle, mene sve to što ti kažeš da smara pita samo jednom. Tad kad pita, tačno znam šta mu kažem i više me nikad ne pita ništa za taj program. Istraži malo opcje, i sve će ti se samo kasti, nema potrebe da pretarano trošimo reč, pošto cenim da nisi tupav momak 😊

Šalim se naravno, jako je sve intuitivno i prosto, samo čtaj šta ti piše, a kad zapne, tu je forum 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 February 2013 09:18 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Za te ‘narodne’ verzije programa je jasno - deny any connection, ali u browseru ne znam bas uvek sta da mu dozvolim a sta ne. Na koji god sajt odem novo pitanje. Necu da mu dozvolim sve jer ne znam na koji cu sajt nekada da odem zbog neke pretrage a da isti ima neki maliciozan kod. I sam Little Snitch mi je ‘narodna’ verzija pa gledam kako da njemu ne dozvolim da proverava legalnost…

Profile

Posted: 07 February 2013 10:05 PM   [ # 7 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Odmah da ti kažem, batali te izraze tipa ‘maliciozni kOd’… Koristim mac već 10 godina, i za sve to vreme je isti taj mac visio po raznoraznim sajtovima, tako da nemaš brige, dozvoli slobodno browseru da se kač na sve sajtove i to je to… Nisi valjda toliko zaludan da kad god odeš na neki sajt da te LS uvek pita da li si siguran da hoćeš? Pa kliknuo si na link, sigurno da hoćeš… ne znam šta tu možeš da filtriraš… I zašto biti takav skeptik…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 07 February 2013 10:31 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Ma dok se ja oslobodim Windows nacina razmisljanja…

Profile

Posted: 07 February 2013 11:02 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

E prika moj…to ce ti malo potrajati 😉 !!!
Bitno je da ne zavrsis sa kill Bill kompleksima !  😊

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 07 February 2013 11:30 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Nije to IE na Windowsu, pa da moraš da paziš na kakve sajtove ideš da onaj Windowsov ‘ActiveX’ ne bi instalirao nešto kroz browser. 😊

Samo isključ Javu i Flash (ili koristi Chrome koji ima neku svoju sandboxovanu verziju Flasha) za svaki slučaj (možeš i da namestiš da ti Flash radi samo na onim sajtovima na kojima ti to dozvoliš, a za ostale da bude onemogućen… to se lako namešta u Chrome i bez ekstenzija) i nemaš baš razloga za brigu jer neki internet browser nema tolike privilegije da ugrozi OS X čak i kada bi taj internet browser imao neki ozbiljan bug.

Ja sam na Mac prešao pre oko 5 godina i nikad mi Mac nije ‘pokupio’ neku ‘zarazu’ ni kroz browser ni kada je rodbina (koja koristi Windows) donosila USB memorije da im čstim jer su pokupili nešto negde, a nikad nisam stavljao neki AV na Mac, niti bilo šta za neku ‘zaštitu’ osim onog što dolazi uz OS i jedno vreme sam koristio Little Snitch.

Znač, nemaš razloga da brineš ako Mac koristiš onako kako je preporučeno (ako ne instaliraš programe sa nekih levih sajtova i ako paziš kom programu daješ povišene privilegije).

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 07 February 2013 11:50 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Vidim da se samo spominju Safari i Chrome, niko ne spominje FireFox, a ja bas na njega navikao… :whistle:

I kako se daju programu povisene privilegije? To si spomenuo u jos jednoj temi…

Profile

Posted: 08 February 2013 12:29 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Normalan Internet browser neće da ti traži povišene privilegije… samo ne instaliraj neke programe/kodeke/plug-inove koji ti traže šifru za nešto ako nisi sigura da su provereni.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 09 February 2013 01:36 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Pitanje za one koji koriste ‘narodnu’ verziju Little Snitch-a… Kako ste uspeli da ga naterate da radi ‘za stalno’? Posle tri sata izbacuje da je ‘Serial number revoked’ i onda Little Snitch bude deaktiviran. Ako ne smete da pisete ovde saljite na pm.

Profile

Posted: 09 February 2013 04:44 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Mislim da ćeš Little Snithc teško koristiti sa narodnom verzijom.

Signature 

Profile

Posted: 10 February 2013 11:34 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

VorteX, bila je ranije ovde na forumu kao neka akcija, pa su ljudi kupovali licence ‘na veliko’ po nižim cenama.

Ako ima još zainteresovanih, ne bi bilo loše da opet neko napravi takvu akciju. Ja bih kupio Little Snitch za mene ako bi cena bila povoljna kao ranije kad je bila ta akcija.

Signature 

Profile

1 2 3 > 
1 of 3
‹‹ Paragon NTFS for MAC      Safari - da ili ne ››