< 1 2
2 of 2
Paragon NTFS for MAC
Posted: 08 February 2013 12:14 AM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

VortexMK wrote:

Ne razumem bas kako to ‘software trazi povisene privilegije’

Pa ako se, na primer, instalira kroz neki installer, onda obično installer traži šifru pri instalaciji čak i ako taj program može da radi sa ograničenim privilegijama… tako da je kad instaliraš nešto kroz neki installer preporučljivo da paziš šta instaliraš pošto insaller tako može da piše i po sistemskom folderu.

Mada ima i programa koje ne moraš da instaliraš sa povišenim privilegijama, nego te pitaju za šifru kad ih pokreneš da bi mogli izvrše određenu akciju. Na primer, OnyX traži šifru tek kad ga pokreneš pošto je to ipak alat za održavanje sistema i potrebne su mu nešto veće privilegije.

VortexMK wrote:

kako mogu da ostanu programu ‘povisene privilegije nakon instalacije’?

Na primer ako program gura neke svoje komponente u sistemski folder ili instalira neke kernel ekstenzije.

VortexMK wrote:

Kako ja to mogu da proverim?

Pa nekad može da se raspakuje onaj paket i da vidiš koje foldere i fajlove ima unutra, a nekad ne može tek tako da se raspakuje, pa je onda bolje da se raspitaš koliko je taj program pouzdan ako nisi siguran ili da potražiš neki sličan program koji se samo stavi u Applications folder ili na neko drugo mesto.

VortexMK wrote:

Jeste da sam sve vreme koristio najvise Windows (i u zadnje vreme Linux) i da u Mac OS X-u jesam na neki nacin pocetnik, ali nisam nikako totalni pocetnik i da ne znam sta radim.

Nisam ni rekao da si totalni početnik, ali, na primer, OS X ima puno skrivenih mogućnosti i podešavanja koje većina korisnika ne dira uopšte (mnoge stvari mogu da se promene ili prilagode čak i ako nema opcije za to u System Preferences… možeš, na primer, čak i da instaliraš KDE ili GNOME na OS X, al’ to nisam probao); pa je bolje da se ne čačka nešto po sistemskom folderu što većina korisnika ne dira, da ne bi morao da reinstaliraš OS X u slučaju da nešto greškom poremetiš i da ne znaš kako da vratiš kao što je bilo.

Post edited by: indijanac, at: 2013/02/08 00:16

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 08 February 2013 12:28 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

OK! Hvala!

Ma nisam ja kupio iMac da bih se igrao na njemu i isprobavao sve i svasta. Treba mi za rad (Web Development - Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Acrobat Reader, Office 2011, XAMPP) i za svakodnevne potrebe (surf, mail, muzika, filmovi)...

Profile

< 1 2
2 of 2