Push vs Fetch
Posted: 19 February 2013 01:24 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  147
Joined  2013-01-28

Kada sam pre par dana stavio iOS 6.1 na iPhone 3GS 16GB zapazio sam da je i na yahoo mail-u moguca PUSH opcija i to besplatno. Kada sam kupio telefon pre dve godine, PUSH opcija je bila moguca samo za gmail i moralo je da se plati. Posto koristim yahoo mail aktivirao sam PUSH i sve lepo radi i mail-ovi stizu istog trenutka…

E sad… Koliko realno PUSH vuce vise internet saobracaja od FETCH-a (koji je podesen da proverava mail na 15 min.)? Dok sam imao iOS 4.1 i koristio FETCH dnevno mi je vukao 2-3 MB, a sada kada koristim PUSH vuce oko 8MB!

Da li je to zaista u pitanju PUSH koji vuce toliko internet saobracaja ili nesto drugo sto je mozda doslo sa iOS 6.1 i radi u pozadini a da ja ne znam. Od aplikacija sam, za sada, samo instalirao ‘Facebook app’ (retko koristim i samo kada imam pristup Wi-Fi mrezi); igra ‘Sudoku’ i navigacija ‘iGo Primo’. Ne verujem da neka od njih vuce net kada nije ukljucena.

Koristim Telenor KLIK uslugu jer u svom post paid paketu nemam besplatan internet a ovim tempom (8 MB dnevno) cu vec za 20 dana da probijem 150MB koliko imam na raspolaganju po punoj brzini. Ovaj net mi sluzi da primam i saljem mail-ove gde god da se nalazim. Za neke ozbiljnije zahteve, sto se tice neta, prikacim se na Wi-Fi kada dodjem kuci pa poskidam sta mi treba.

Na Telenor-ovom sajtu pise da ako istrosim tih 150MB po punoj brzini, do kraja meseca imam i dalje besplatne MB, ali po smanjenoj brzini od 64/32 Kb/s. Da li je ta brzina dovoljna za primanje i sljanje mail-ova?

Hvala!

Profile

Posted: 19 February 2013 02:20 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ne pratim baš koliko mi šta troši jer u paketu imam 500MB saobraćaja, ali za to posle ti je sasvim dovoljno za mail 😊 Osim ako ne primaš neke goleme slike na mail 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 19 February 2013 02:25 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

OK! Hvala!

Ako neko ima da kaze jos nesto na ovu temu bio bih zahvalan!

Pozz

Profile

Posted: 20 February 2013 09:20 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Imam ja da kazem ‘nesto’: koriscenje yahoo maila, i uopste yahoo naloga, u 2013. godini ekvivalent je nosenju belih carapa na smedje simike.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 20 February 2013 10:22 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Yahoo mail koristim godinama, nikakve primedbe nemam, a voleo bih da obrazlozis svoj stav… Sta to gmail nudi vise i drugacije u odnosu na yahoo mail?

DS_Store wrote:

Imam ja da kazem ‘nesto’: koriscenje yahoo maila, i uopste yahoo naloga, u 2013. godini ekvivalent je nosenju belih carapa na smedje simike.

Profile

Posted: 20 February 2013 10:41 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

‘Gmail push se naplaćivao’ momenat nije istinit. Google nije ništa naplaćivao, bilo je ljudi koji su pravili random aplikacije i uzimali pare.
Ne znam kakva je situacija u iOS6 (pošto sam samo migrirao sadržaj, bez novih podešavanja); ali na iOS5 se Gmail push malo čudno podešava (umesto Gmail naloga, podešava se Microsoft Exchange nalog); ali na samom Gmail-u stoji uputstvo za to.

No, da zanemarimo ćorava posla i čji je mail provider veći - na temu pusha mogu samo da izjavim da i pored toga što bi trebalo da čuva bateriju (u poređenju sa fetch-om); čni mi se da mi se baterija mnogo brže prazni otkako sam prebacio mail na push.
Nemam objektivnu meru, pošto nisam detaljno eksperimentisao (nedostatak i volje i vremena); ali, eto, čsto odokativnom metodom mi deluje da je tako.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 20 February 2013 11:22 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Ja nista ne izmisljam… Drug koji je imao iPhone 3G kada sam ja uzeo iPhone 3GS 16GB pre dve godine, mi je rekao da je morao da plati 5$ za neki kod da bi mogao da koristi push na gmail-u… Ako on laze, lazem i ja. Ja koristim yahoo mail godinama tako da tada nisam mogao ni da aktiviram push jer nije bio podrzan. Sada, kada sam stavio iOS 6.1 pre desetak dana, video sam da radi i push besplatno za yahoo mail.

I dalje me zanima zasto je gmail bolji… Cisto informativno… Ne mislim da se raspravljam ni sa kim…

Sto se tice pusha i meni se cini da mi vise crpi bateriju, ali i internet saobracaj… Da li si to proveravao? Kakvo ti je tu stanje?

Dachaz wrote:

‘Gmail push se naplaćivao’ momenat nije istinit. Google nije ništa naplaćivao, bilo je ljudi koji su pravili random aplikacije i uzimali pare.
Ne znam kakva je situacija u iOS6 (pošto sam samo migrirao sadržaj, bez novih podešavanja); ali na iOS5 se Gmail push malo čudno podešava (umesto Gmail naloga, podešava se Microsoft Exchange nalog); ali na samom Gmail-u stoji uputstvo za to.

No, da zanemarimo ćorava posla i čji je mail provider veći - na temu pusha mogu samo da izjavim da i pored toga što bi trebalo da čuva bateriju (u poređenju sa fetch-om); čni mi se da mi se baterija mnogo brže prazni otkako sam prebacio mail na push.
Nemam objektivnu meru, pošto nisam detaljno eksperimentisao (nedostatak i volje i vremena); ali, eto, čsto odokativnom metodom mi deluje da je tako.

Profile

Posted: 21 February 2013 10:55 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7595
Joined  2005-04-28

VortexMK wrote:

Yahoo mail koristim godinama, nikakve primedbe nemam, a voleo bih da obrazlozis svoj stav… Sta to gmail nudi vise i drugacije u odnosu na yahoo mail?

Naplaćuju li i dalje pristup preko POP3 i IMAP protokola?

DS_Store wrote:

I ktićno na malom prstu ide u paketu. :evil:

Post edited by: madamov, at: 2013/02/21 10:55

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 February 2013 12:56 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Godinama ga koristim i ne znam da je ikada naplacivan…

Profile

Posted: 21 February 2013 07:55 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7595
Joined  2005-04-28

VortexMK wrote:

Godinama ga koristim i ne znam da je ikada naplacivan…

Negde u vreme kada se pojavio Google sa gmailom je sa njim moglo da se ima pristup preko POP3 protokola, dok je Yahoo to imao kao mogućnost samo ako plaćaš.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 February 2013 08:32 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2013-01-28

Dobro… gmail se pojavio 2004. koliko se secam i ne znam kakva je tada bila situacija, ali ja yahoo! mail koristim od 2008. godine i nikada nisam nista placao.

Zanima me sta to gmail nudi danas u odnosu na yahoo! mail i zasto je @DS_Store napisao: ‘Imam ja da kazem ‘nesto’: koriscenje yahoo maila, i uopste yahoo naloga, u 2013. godini ekvivalent je nosenju belih carapa na smedje simike.’

Profile