Leopard i problem sa boot-ovanjem
Posted: 07 March 2013 05:21 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2013-02-09

Prvo da pozdravim sve clanove, a odmah i pitanje. Imam powerbook g4 1,25 Ghz i 1,25 Ghz ram memorije (ne znam da li je bitno da napomenem ali skoro sam ubacio modul od 1Gb.) problem se desava (ne uvek) kada ukljucim laptop. Nekada podigne sistem bez ikakvih problema i sve je o.k, nekada tiltuje kod jabuke, a nekad kad podigne sistem tiltuje na pocetnom ekranu zamrzne se pa moram da ga ugasim i ponovo upalim i nakon drugog ukljucivanja nemam problem.

Unapred hvala

Post edited by: mactvrd, at: 2013/03/07 17:22

Post edited by: mactvrd, at: 2013/03/07 17:24

Profile

Posted: 07 March 2013 08:19 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Zaglavi se kad se pojavi jabuka ili krene onaj kružić da se vrti?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 08 March 2013 11:17 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Prvo, jedno malo pitanje… je l’ pod ‘tiltuje’ misliš da se ukoč ili šta? To te pitam pošto ta reč ustvari znač da se nešto nakrivi, a ne izgleda mi da si mislio da se nešto krivi. 😊

Drugo… napisao si da imaš 1,25GHz RAM… pretpostavljam da si mislio na GB, a ne na GHz jer, koliko znam, taj PowerBook je previše mator da bi terao memoriju koja ima sličnu frekvenciju toj koju si naveo, a i frekvencija memorije se obično označava u MHz.

Možda ti je problem do memorije… Je l’ si imao tih problema sa starom memorijom? Možda da probaš da vratiš staru memoriju, pa ako radi sve ispravno, onda ćeš znati da je do toga, a ako i sa starom bude isto, onda resetuj i SMC i PRAM i preformatiraj hard disk, pa reinstaliraj OS da bi sve vratio na fabrička podešavanja (ja sam skoro imao nekih problema sa MacBookom… MacBook je počeo povremeno da se koč i onda odjednom nije više hteo ni da se bootuje, pa sam morao da uradim to i nakon toga je proradio i sad radi super).

Uzgred… jedna mala ispravka…

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 08 March 2013 06:04 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-02-09

Izgleda da imam problem sa novom ram memorijom. 1.25Ghz :laugh: .Ali sta sada da radim ne bih da vadim od 1Gb i vracam staru od samo 256 mb.
Jel ima nekog resenja? :unsure:

Post edited by: mactvrd, at: 2013/03/08 18:12

Profile

Posted: 08 March 2013 08:37 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Pa kad se kupuje RAM memorija, moraš da vodiš računa da se specifikacije slažu jer ne možeš bilo koju RAM memoriju da staviš ako hoćeš da ti sistem radi stabilno.

Gledaj da radi na isto MHz kao stara, da je voltaža ista i da je CAS latencija ista.

Ako si kupio pogrešnu zbog koje ti OS ne radi stabilno, onda ćeš morati ili da vratiš staru memoriju u PowerBook ili da kupiš novu koja odgovara specifikacijama za taj PowerBook.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 08 March 2013 08:44 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-02-09

Hvala na pomoci.

Profile