AirPort Express pitanje
Posted: 29 April 2008 02:29 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2008-04-29

Da li neko zna iz iskustva da li AirPort Expres moze da salje internet signal na nekoliko racunara ako je prikljucen na kablovski modem? Malo sam zbunjen jer sam citao support na apple-vom sajtu i nesto mi nije jasno… Provajder mi dodeljuje jedan IP(to sam platio kao kucni korisnik) ali ako postoji mogucnost da jos neko od ukucana proverava postu dok ja radim nesto drugo, sto da ne…..

Profile

Posted: 29 April 2008 02:50 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Airport Express je Wireless Router tako da može ovo što pitaš, ali samo za računare koji su prikačeni wirelles vezom na njega zato što Airport Express ima samo jedan Ethernet priključak, a u njega ćeš da staviš kabl koji ide do kablovskog modema.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 April 2008 03:10 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  59
Joined  2008-04-29

Hvala na brzom odgovoru! Ideja jeste da prikljucim modem u AirPort…

Profile

Posted: 29 April 2008 05:23 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Mislim da je ograničenje maximum 10 wireless korisnika u odnosu na AirPort Extreme.

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 16 September 2008 06:41 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  670
Joined  2008-03-23

Darko Selaković wrote:

Mislim da je ograničenje maximum 10 wireless korisnika u odnosu na AirPort Extreme.

tacno tako ja sam probao.

Profile

Posted: 17 September 2008 08:32 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Iz mog iskustva veza radi savrseno bilo na Mac ili PC platformi, stim da sa Mac-om vrlo prijateljski komunicira. Veza preko sbb-a se deli, a posto su sada povecali brzine veze komotno mozes skidati sa torenta film i surfovati po internetu da ne primetis da se skida film. Naravno ako umesto express uzmes extreme imaces i mogucnost zicne veze, ali i vise kosta.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 23 October 2008 04:24 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  165
Joined  2005-11-26

stim shto meni AirPort Express (aktuelna verzija) gubi vezu sa modemom svakih par sati ili dana… kako kad.. i kad se to desi moram da ga istaknem iz struje kao i modem i da ponovo utaknem.. pizdim…

el se deshava ovo nekom?

Profile

Posted: 23 October 2008 05:57 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

rusic wrote:

stim shto meni AirPort Express (aktuelna verzija) gubi vezu sa modemom svakih par sati ili dana… kako kad.. i kad se to desi moram da ga istaknem iz struje kao i modem i da ponovo utaknem.. pizdim…

el se deshava ovo nekom?

Moje iskustvo sa 2 Airport Express-a i Airport Extrem-om je da sve funkcioniše bez problema zadnjih 10 meseci. Kada jednom podesiš zaboraviš na to i jednostavno koristiš.

Problem može biti do modema (ADSL ili kablovski); eventualno do podešavanja Airport Expresa. Ukoliko gubiš zelenu lampicu potrebno je da se povežeš mrežnim kablom sa Airport Expressom, pokreneš Airport utility i da proveriš podešavanja.

[img size=490]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/fc5307ea8ff766fbbef78482e7f0106d.png[/img]

Post edited by: arcus, at: 2008/10/23 17:59

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 23 October 2008 08:53 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Pokušaj promeniti kabl od modema do Airport Express-a. Mogiće da ti je neisravan jer nije najbolje šteknut. To se često zna dešavati.:(

Moje iskustvo je da sistem ne radi kad nema struje, ali čm dođe za najviše pola minuta je sve samo podešeno i operativno za korišćenje.

Ako ti se i posle promene kabla dešava isto proveri kod provajdera jer moguće da i kod njih zeza veza, pazi i rimuje se. :woohoo:

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 23 October 2008 10:28 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-26

@arcus ti imash neki router pre AP Express-a?

probao par utichnica, promenio kockice tj konektore za struju, promenio par kablova… probao par razlichitih podeshavanja… komp drzhi mrezhu sa AP Expressom-om ali on ne drzhi konekciju sa modemom… jednostavno se net zaglupi posle nekog vremena pa moram da sve poiskljuchujem itd… na asus router-u od 40€ nikakvih problema.. bash me sad nervira shto sam dao ovoliko para za bzvzni airport express.. na kraju cu ga koristiti samo kao bezhichno slanje zvuka na zvuchnike… shto sam mogao i mnogo jeftinije da zavrshim… shit…

inache, ja sam na SBB i imam njihov kablovski modem i lan kabl od njega do AP Express-a… mozhda ako neko ima isti setup da uporedimo podeshavanja..

thanks

Profile

Posted: 23 October 2008 10:35 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Evo ja se dobrovoljno javljam da se menjamo. Ja tebi kupim ‘obican’ ruter kao sto rece Asus a ti meni das taj koriscen AirPort Express 😊

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 23 October 2008 11:05 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

rusic wrote:

@arcus ti imash neki router pre AP Express-a?

Konfiguracija 1:

ADSL modem - Airport Extreme (4 compa bežično + 1 mrežnim kablom + mrežni štampač) - Airport Express (proširenje dometa mreže + muzika na pojačalo

Konfiguracija 2:

ADSL modem - svič - Airport Express kao deo kombinovane LAN u kojoj su 2 PC-ja, MAC mini bežično i MacBook bežično

Sve to meni radi bez problema i bez posebnih podešavanja. Doduše, imao sam u startu slične probleme kao i ti sa Airport Extreme i na karju su mi zamenili uređaj mada taj navodno neispravni uređaj i danas radi u Apple centru u njihovom servisu. Nikada nismo odgonetnuli zašto kod mene taj nije hteo da radi a ovaj drugi hoće.

Za početak resetuj sva podešavanja tako što ćeš držati pritisnut reset dok je uređaj isključen pa ga tako sa sve pritisnutim resetom uključti u struju, priključti mrežni kabl sa kablovskog modema i sačekati neko vreme da se uređaj sam podesi sa modemom. Kada upali zelenu lampicu, preko Airport Utility uđeš u manuelno podešavanje, internet konekcija. Bitno je da podesiš ovo:

[img size=490]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Window.png[/img]

Post edited by: arcus, at: 2008/10/23 23:07

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 24 October 2008 09:01 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

rusic wrote:

el se deshava ovo nekom?

Dešava se sa svakim jeftinijim ruterom (a i skupljim, jednom mom klijentu se dešavalo sa prvom generacijom Airport Extremea). Evo, dešava se i meni sa gajtanskim Planetom s vremena na vreme, evo u poslednja 24 sata dva puta. No, kada saberem šta mi je sve pootvarano od koneckija i koliko dugo, ni ne čudi me. Četiri ili pet IMAP naloga u Mailu, par torrenata, Safari uvek otvoren i slično.

Ukratko, svaki taj jeftini ili skupi ali iz te klase će da se blokira ako rabiš mnogo konekcija će da se blokira. Problem je ako to radi svakih par sati ili još gore svakih par minuta. Recimo, kao i arcus taj moj klijent je zamenio Airport Extreme i ovaj drugi mu radi OK, tj. zaglavljuje se s vremena na vreme. Dešava se i da se modem zaglupi, tj. da ti recimo nestane signal kablovske, a kada se vrati da modem ne ume da se nanovo ispravno javi i podesi, pogotovo ako si imao neke već otvorene konekcije, pa Airport misli da mu je sve isto, ono IP adresa verovatno jeste, ali nije baš sve, pa dođe do zaglupljenja.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 24 October 2008 05:21 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-26

^upravo tako.. AP Express ne zna da pokupi novu IP adresu kad modem-sbb konekcija pukne i kad dobije novu adresu… moracu da platim fiksni IP…

Profile