Sjajan hardver niko ne osporava naravno niti integraciju hardvera i softvera. Posto Apple kontrolise ceo proces naravno da je u velikoj prednosti u odnosu na npr android, u smislu performansi.
E sad ovo novo sa programerske strane pravi velike probleme, u smislu da moramo da pratimo ‘novi dizajn’ da ne bi strcali u odnosu na default aplikacije. Novi dizajn obezbedjuje da se aplikacije ne razlikuju previse a do sada je izgled aplikacije (pod uslovom da pristojno radi) odredjivao prodaju. Ikona je bila najvaznija stvar koju korisnik vidi u AppStoreu i verovatno je bila bar 50% zasluzna za pocetnu prodaju. Ikona je bila toliko vazna da je vecina nas angazovala profesionalce i placala $400 - $5000 samo za ikonu.
Postojeci programi moraju da se potpuno redizajniraju. Apple savetuje da se baci ceo interfejs, ostavi funkcionalnost pa polako gradi novi UI. Ne mogu da objasnim koliki je ovo posao.
Svi frameworci i setovi ikona koje smo godinama skupljali (i kupovali) sada samo mogu da se bace.
Ovakav meni je sada minut posla da se napravi ali voleo bih da cujem kako je ovo funkcionalnije od bilo kako uokvirenih tastera (dal border dal hue ispod celog tastera svejedno):
https://twitter.com/tonyodonohoe/status/344484598492823553/photo/1
Ako ubijemo interfejs i ikone a oni su odredjivali prodaju, ne vidim kako ce se jedna aplikacija izdvajati od druge slicne u app storeu. Programeri ce znati o cemu pricam.
Moja prognoza je da cemo sada videti veliko zatisje u App Storeu, bar mesec ili dva ako ne i vise nece biti previse novih updateova.
- Logika i guidelines nisu bas jasni i ne izgledaju finalni.
- Redizajn ikone kosta, cak i ovako ruzne, a nije jasno kako vizuelno ikona treba da izgleda da bi se uklopila.
- Razvoj shiny aplikacije (uz postojeci ili stari dizajn) se ne isplati jer znam unapred da ce strcati na App Storeu i nece izgledati native.
Sve sto je uradjeno ili ciji je razvoj bio u toku pre WWDC ce morati da stane bar na neko vreme jer ima pogresan dizajn i logiku. Projekti koji tek sad pocinju da se planiraju imaju sanse da se rade jer nije potrosena gomila novca na pogresan plan i dizajn. Uglavnom bas su zaljuljali developer trziste i bas me zanima kako ce ovo da se zavrsi.