Prošlo je šest meseci od kada ga imam (i7 8GB 2x1TB ) ali nikako da čudo profukcioniše. Pregledao nekoliko video uputstava (Udemy) iščtao šta se moglo iščtati ali… Postavio i stalnu IP adresu. Pored svega i dalje koristim Remote Desktop, Dropbox i iCloud. Hteo bih da sve ove servise pootkačnjem i da im postavim odgovarajuće pandame na svom Serveru. Da hostujem svoj web sajt kod svoje kuće bre. Internet 40MB down, 2MB upl. Jel neko ovo radio, prema kom uputstvu, i radi li ovo uopšte?
Ma ono osnovno, da mi skupi sve mejlove, isortira ih i da mogu one koje treba da iščtam i pretvorim u task, sastanak, notu ili referencu. Moj email server, na mom serveru. Kompletna baza emejlova da je na serveru. Koristim barem tri servisa (koja opet plaćam) za ove zezalice.
Da mogu da priđem određenoj fajl strukturi i da downloadujem fajl koji mi treba. Brza pretraga na tom fajl serveru, ali je sve to na mom serveru. Calendar i Contact serveri, ali na mom serveru. Web sajt koji mi je hostovan na SiteGroundu da bude hostovan na mom serveru.
Pa sve ovo iz Wina možeš da uradiš, na daljinu.
Sve ovo se sada skupo plaća negde drugde. Dropbox, GoogleDrive, SkyDrive, SiteGround, SaneBox, ActiveInbox, Evernote itd.
iCloud mi sa Beta verzijom sada ekstra radi posao. Uglavnom pišem i poneku tabelu odradim. Sada i na Windows mašini to mogu direktno iz iClouda u browseru. To je ekstra. Grupisao sam dokumenta u Direktorijume i sve to zajedno je sića (staje u onih 5GB free). Calendar i Contacts takođe nisu veliki, ali baza mejlova mi je ogromna. Ona je morala da ide na Gmail, umesto da je na mom serveru. Čemu onda Server služi, samo za interne stvari u okviru lokala. Čemu?
Eto to bih hteo 😊.
OwnCloud sam pratio od početka ali sve probe su bile jako problematične. Umorio sam se i napustio tu ideju. Pa zar Mac OS 10.8 ne bi trebao da ima Fajl server kome možeš prići spolja bez problema?
Ma ono osnovno, da mi skupi sve mejlove, isortira ih i da mogu one koje treba da iščtam i pretvorim u task, sastanak, notu ili referencu. Moj email server, na mom serveru. Kompletna baza emejlova da je na serveru. Koristim barem tri servisa (koja opet plaćam) za ove zezalice.
To nije posao mail servera, ne znam šta si očekivao od Mac OS X Servera, ali ne postoj mail server koji radi ovo što si naveo. Posao servera nije da skuplja mailove sa tvojih naloga po drugim mail serverima, već da hostuje mail i šalje mailove sa jednog ili više domena koje si mu definisao da hostuje.
Da mogu da priđem određenoj fajl strukturi i da downloadujem fajl koji mi treba. Brza pretraga na tom fajl serveru, ali je sve to na mom serveru. Calendar i Contact serveri, ali na mom serveru. Web sajt koji mi je hostovan na SiteGroundu da bude hostovan na mom serveru.
To sve može, u čemu je konkretan problem?
Sve ovo se sada skupo plaća negde drugde. Dropbox, GoogleDrive, SkyDrive, SiteGround, SaneBox, ActiveInbox, Evernote itd.
Bojim se da ti nisi baš razumeo čemu Mac OS X Server služi. On služi za kolaboraciju, a ne da jednom korisniku služi za ove servise.
OwnCloud sam pratio od početka ali sve probe su bile jako problematične. Umorio sam se i napustio tu ideju. Pa zar Mac OS 10.8 ne bi trebao da ima Fajl server kome možeš prići spolja bez problema?
File server nije isto što i dropbox.
Kako pokušavaš da mu priđeš spolja? Jesu li potrebni portovi ‘probušeni’ na ruteru?
Kako pokušavaš da mu priđeš spolja? Jesu li potrebni portovi ‘probušeni’ na ruteru?<br><br>Post edited by: madamov, at: 2013/07/13 19:09
Iz nekog razloga me nije prijavio na sistem za prošli reply. Nisam ga ni postavio, nije mi uspelo da prođe do kraja kako treba, bile su neke greške, tako da sa proštenjem ništa nisam ni ‘bušio’. Nisam stigao dotle 😊.
Kako pokušavaš da mu priđeš spolja? Jesu li potrebni portovi ‘probušeni’ na ruteru?<br><br>Post edited by: madamov, at: 2013/07/13 19:09
Iz nekog razloga me nije prijavio na sistem za prošli reply. Nisam ga ni postavio, nije mi uspelo da prođe do kraja kako treba, bile su neke greške, tako da sa proštenjem ništa nisam ni ‘bušio’. Nisam stigao dotle 😊.
Bez toga ništa nećeš videti spolja, zato sam te i pitao imaš li Airport Extreme ili
Express kao glavni ruter jer ti utom slučaju OS X Server može mnogo olakšati stvar. Prilikom inicijalnog setupa servera uneseš lozinku za ruter i dozvoliš serveru da kontroliše Airport ruter. Kako budeš kasnije uključvao i isključvso pojedine servise na OS X Serveru, on će otvarati ili zatvariti potrebne portove za tebe bez da razmišljaš o tome da li je port za AFP 548 ili 584. Takođe, možeš da namestiš default host u Airport Utility, ali će onda sve što stiže spolja da se prosleđuje na server, em praviš saobraćaj, em je sigurnosno loše, ali je mnogo lakše.
Odgovaram na jedno po jedno, lakše mi sa iPada na plaži. B)
Zar ne bi mogli svi mejlovi sa raznih naloga (treba vremena pa ih sve pozatvarati jer se nakupilo naloga za ove godine) da se forwarduju na taj mejl na domenu koji hostuješ. Podesti na izvoru da se automatski brišu posle forwardovanja na izvoru. Potom se sve to filtrira i u inboxu na serveru ostaje ono šta ti treba. Vremenom potpuno preći na mejl adresu koju hostuješ
.
Mogu, ali to nije posao servera, ali ne vidim šta time dobijaš a da ti to ne nudi Mail.app
Server. ‘A computer or computer program which manages access to a centralized resource or service in a network.’ Ok, definitivno nisam razumeo. Ideja je da Fajl servere poput Dropbox, GoogleDrive, SkyDrive ukinem i da mi ono što stoji tamo bude na serveru kome mogu sa Maca, Win mašine i iz iOS-a da priđem, pregledam, obradim i snimim na isto mesto. I to da odradim sa bilo koje lokacije gde ima interneta. Sanebox i ActiveInbox bih zamenio filterima u mail programu na serveru.
To nisu fajl serveri, tako da ako od fajl servera očekuješ sinhronizaciju fajlova na više uređaja, to nećeš dobiti. Ni sa OS X Serverom, ni sa Windows serverom, ni sa jednim. Jedino što možeš je da radiš direktno sa fajlom na AFP serveru čji je folder mountovan na Macu ili Samvom na Windows mašinu. Kako ćeš dokumentu prići iz iOS-a ne znam niti kako ćeš rešiti problem zaključanih fajlova.
Čemu služi Wiki Server, svašta stoji u reklami. Kako se to pravi? Naravno da ne očekujem odgovor od tebe, ali može li se to napraviti u tom obliku kako je i u reklami?
Služi za kolaboraciju, korisnici razmenjuju tekstove, fajlove, sam dozvoljavaš ko će šta da vidi. Nisam gledao reklamu, a ‘pravi’ se prostim startovanjem Web servera i klikom na checkbox da se hostuje i Wiki.
Bez toga ništa nećeš videti spolja, zato sam te i pitao imaš li Airport Extreme ili
Express kao glavni ruter jer ti utom slučaju OS X Server može mnogo olakšati stvar. Prilikom inicijalnog setupa servera uneseš lozinku za ruter i dozvoliš serveru da kontroliše Airport ruter. Kako budeš kasnije uključvao i isključvso pojedine servise na OS X Serveru, on će otvarati ili zatvariti potrebne portove za tebe bez da razmišljaš o tome da li je port za AFP 548 ili 584. Takođe, možeš da namestiš default host u Airport Utility, ali će onda sve što stiže spolja da se prosleđuje na server, em praviš saobraćaj, em je sigurnosno loše, ali je mnogo lakše.
Imam Extreme. Puštao sam ga da ide automatikom ali je postavljao neku čudnu adresu tipa 127.0.0.1 ili sl. pa je mreža ‘ispadala’.
Poenta mog mejl servera je u količni mejla. Imam preko 20GB mejlova (zašto toliko, pa pisalo se, a puno toga je bilo vezano za projekte, pdf-ove, crteže i sl. čuda. Sada mi to stoji na Gmailu jer imam mnogo prostora tamo i mogu da radim pretragu svega toga bilo gde.
Očgledno da Server nije ono što mi radi posao, kako je mali ‘Perica’ smislio. Dete ima svoj, a ja moj računar. Server je svet za sebe. Pokušaću još jednom posle odmora, u avgustu, da probam da namestim kućnu, internu, kolaboraciju 😊 pa da makar naše mašine uvežem i automatizujem šta se može.
Hvala ti u svakom slučaju. Lep odmor.
Imam Extreme. Puštao sam ga da ide automatikom ali je postavljao neku čudnu adresu tipa 127.0.0.1 ili sl. pa je mreža ‘ispadala’.
To je verovatno uneo u polje za DNS, MAc OS X Server u većini slučajeva postavi sam sebe za DNS server. To je normalno i poželjno, bez dobro podešenog FQDN (Fully Qualified Domain Name) neće dobro raditi Open Directory, a bez toga neće raditi skoro nijedan kolaboracioni servis kako treba (iCal, CardDAV serveri, pre svega).
Drugi preduslov je da server mora da ima fiksnu adresu u lokalnoj mreži, koju ti određuješ prilikom instalacije.
To je verovatno uneo u polje za DNS, MAc OS X Server u većini slučajeva postavi sam sebe za DNS server. To je normalno i poželjno, bez dobro podešenog FQDN (Fully Qualified Domain Name) neće dobro raditi Open Directory, a bez toga neće raditi skoro nijedan kolaboracioni servis kako treba (iCal, CardDAV serveri, pre svega).
Drugi preduslov je da server mora da ima fiksnu adresu u lokalnoj mreži, koju ti određuješ prilikom instalacije.
Čekaj malo. Trenutno je DNS opseg (server) podešen na SBB Cisco ruteru-modemu. Prema spolja imam stalnu IP adresu. Extreme bridžuje direktno u taj opseg na Ciscu, a mašine automatski preuzimaju slobodne adrese iz opsega predefinisanog DNS servera na Ciscu.
Pitanje: Treba li da ukinem podešavanje DNS servera (opsega) na Ciscu i da pustim da Server mašina podesi opseg DNS-a na Extreme (ako ne ukinem DNS server na Ciscu dupliraće mi opsege što valjda nije preporučljivo, mada su to dve odvojene mreže). Kako god. Onda ću imati definisan DNS opseg na Extreme i u tom opsegu treba da Serveru dodelim stalnu DNS adresu. To ide kroz postavljanje (inicijalno podešavanje Servera). Ovo je onda uspešno postavljen i podešen FQDN, ili nije?
Extreme radi na 5GHz i u taj sistem WiFi-ja je uključen i TimeCapsule kao extender te mreže na 5GHz.
Čekaj malo. Trenutno je DNS opseg (server) podešen na SBB Cisco ruteru-modemu. Prema spolja imam stalnu IP adresu. Extreme bridžuje direktno u taj opseg na Ciscu, a mašine automatski preuzimaju slobodne adrese iz opsega predefinisanog DNS servera na Ciscu.
Pitanje: Treba li da ukinem podešavanje DNS servera (opsega) na Ciscu i da pustim da Server mašina podesi opseg DNS-a na Extreme (ako ne ukinem DNS server na Ciscu dupliraće mi opsege što valjda nije preporučljivo, mada su to dve odvojene mreže). Kako god. Onda ću imati definisan DNS opseg na Extreme i u tom opsegu treba da Serveru dodelim stalnu DNS adresu. To ide kroz postavljanje (inicijalno podešavanje Servera). Ovo je onda uspešno postavljen i podešen FQDN, ili nije?
Extreme radi na 5GHz i u taj sistem WiFi-ja je uključen i TimeCapsule kao extender te mreže na 5GHz.
Takođe, to malo SBB skoćalo je verovatno samo modem, tako da ti verovatno Extreme deli adrese DHCP-om, što je OK, pod uslovom da sam server ima statičku iznutra. Spoljna statička je samo za lakši pristup spolja i ne utiče na sam server, on će lepo da radi i sa dinamičkom spoljnom adresom i nekim servisom tipa NoIP.