U Ozon je uvedena internet veza preko kablovskog provajdera SBB. Paket koji se koristi je Flat Business 1 Mbit što će reći da SBB garantuje 1 Mbit download i 512 Kbit upload brzine.
Promenjene su lozinke na wireless mreži, tu će možda biti još izmena pošto Ogi iz Ozona pominje dva access pointa, tj. wireless rutera, pa ne znam da li su oba Airporta. Ako jesu, vezaćemo ih da funkcionišu kao jedna mreža. Ako nisu, postaviću Airport u bridge mod pa onda mogu i lozinku da promenim.
Sve shto treba da uradish je da kupish mami wireless router sa jednim WAN portom…Kablovski modem spojish sa routerom na taj WAN port, na PowerBook-u ili MacBook-u startujesh AirPort i konektujesh se na router wirelessly…Nemoj da zaboravish da zashtitish lokalnu wireless mrezu password-om…Tako ce mama moci da nosa Mac po celoj kuci i da uvek bude na mrezi…Uz svaki wireless router dobijash i .pdf uputstvo u kome mozesh da nadjesh easy woreless setup guide za home network, tako da nema sekiracije…
hey madamov je li to moze da se ima WiFi umesto kablovske… tj. mama moja ima isto sbb cable pa je li moze da se doda i Wi-Fi me zanima.
Može naravno. Najbolje je ovo što je Toša SERBIAN već rekao, ako nema nikakav ruter neka kupi bilo koji Wireless router. Kod nas na tržištu se mogu naći oni koji imaju jedan WAN, četiri LAN porta i wireless.
Podešavaju se jednostavno, uglavnom iz Web browsera, a ja mogu da ti obećam da ću da odem kod tvoje mame i besplatno joj to instlairam ako ne bude mogla sama.
Ako vež ima žičani ruter, onda neka kupi samo access point.
hey stvarno ste oboje super sto brzo ste odgovorili i madamov za pomoc…
sad imam drugo pitanje google sam WAN port i na amazon cena $209 a na apple ako je to to airport extreme $179 pa mi je to dosta skupo :( ne znam je su li to te cene ili mozda ima kod nas nesto jeftinije :unsure:
Loše guglaš, treba da tražiš ‘wireless router’. Mislim da nema svrhe da se bakćeš da tamo nalaziš, ima toga ovde za 60 do 100 evra. Ima i za više, ali su i ovi sasvim dovoljni, recimo neki Asus ili Linksys.
Nismo ovu temu davno ažurirali. Elem, posle dva sastanka na kojima nismo imali internet jer je Ozon raskinuo ugovor sa SBB-om, konačno smo na prošlom sastanku uspeli da Airport koji je u galeriji prebacimo u bridge mod tako da sada radi kao access point i da je galerija pokrivena internetom. Mislim da je provajder onaj CSI ili već kako se zove, wirelless, samo ne znam za brzinu da li je 2 MBit/s ii 4Mbit/s.
Takođe, od pre dve ili tri nedelje, dakle posle sastanka, je na traženje ljudi iz Ozona uklonjena i lozinka sa Airporta, tako da izmenite parametre na laptopovima i iPhoneovima za sledeći sastanak.
Nema šifre, iliti Ozon je postao hotspot, pri tome sam skoro sasvim siguran da imaju 4 Mbit/s vezu. Čisto da znate ako se nađete sa laptopom u Pionirskom parku da možete za dž da proverite email. B)
Ja da prijavim josh jedan hot spot chija me lokacija prilichno /prijatno/ iznenadila…Elem pre neko veche chekam ja dete na autobuskoj stanici /glavnoj, u Beogradu/, treba se vrne iz Novog Sada sa koncerta, 1:30 posle ponoci, dosadno mi ocu da poludim…I chisto zezanja radi upalim WiFi na iPhone-u i gle chuda nadje hot spot…I to brz ko munja…Tako da sam lepo gledo trailer-e i surfovo, casko sa sekom u Canadi i tako ubio vreme do dolaska bus-a..😊
Nema šifre, iliti Ozon je postao hotspot, pri tome sam skoro sasvim siguran da imaju 4 Mbit/s vezu. Čisto da znate ako se nađete sa laptopom u Pionirskom parku da možete za dž da proverite email. B)
Šta ako se to pročuje po BGD, pa počnu razni likovi masovno da dolaze u park da koriste džabe Internet? :laugh:
Bolje stavite šifru ili, ako baš oćete da nema šifre, napravite Faradejev kavez (obložite zidove, plafon i prozore metalnom mrežom) da AirPortov signal ne izlazi na ulicu 😊
Šta ako se to pročuje po BGD, pa počnu razni likovi masovno da dolaze u park da koriste džabe Internet? :laugh:
Bolje stavite šifru ili, ako baš oćete da nema šifre, napravite Faradejev kavez (obložite zidove, plafon i prozore metalnom mrežom) da AirPortov signal ne izlazi na ulicu 😊
pored onoliko insekata koje obitavaju u onom parku nece biti masovnijih dolazaka.