Export maila iz Opere
Posted: 13 May 2008 12:19 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

Pošto sam koristio Operu nekih godinu dana imam dosta mailova koje bih želeo da prebacim u Apple Mail. Export iz opere pravi *.mbs fajl koji Apple Mail pronađe ali prilikom importa napravi prazan Imported folder, bez mailova.

Ako napravim export pojedinačne poruke, Apple Mail je bez problema učta jedino joj promeni datum na tekući što mi ne odgovara.

Uspeo sam da importujem bazu sa mejlovima iz home/library/application support/opera/mail/mailbase.dat ali tako učtani mejlovi su razvrstani u bezbroj foldera i podfoldera tako da mi ni to organizaciono ne odgovara, tj trebalo bi mi mnogo vremena da sve to organizujem.

Na Google nisam uspeo ništa da pronađem na tu temu, ili ne može ili je toliko jednostavno da nema potrebe da se posebno objašnjava😊

Svaka pomoć je dobrodošla:)

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 13 May 2008 08:13 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Ja bi probao da sav mail koji si importovao u Mail, prvo strpaš u jedan folder (npr. Inbox) i onda da napraviš pravila (Message Rules); pa ih tako razvrstaš po folderima. Čitav posao možeš da završiš za manje od pola sata, pod uslovom da ne moraš da praviš 150 pravila…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 13 May 2008 08:29 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Nisam ovo nikad radio, a moram da priznam da prvi put čujem da Opera ima i email klijent, ali ako je izvodljivo da nalog sa kojeg skidaš emailove bude IMAP umesto POP3, eto ti rešenja.

Čak i ako nemaš, možeš da iskoristiš IMAP da prebaciš mailove, ali budi spreman da se suočš sa problemima koje ćeš teško rešavati.

Postupak je da napraviš negde IMAP nalog (Google recimo, pa u opcijama uključš podršku za IMAP); u Operi napraviš novi nalog za taj Gmail. Onda, recimo, iz Inboxa naloga u kojem imaš mailove koje želiš da prebaciš pomeriš poruku u Inbox naloga na Gmalu. Zatim u Apple Mailu napraviš IMAP nalog za isti taj Gmail nalog, pa vidiš da li se i kako vidi ona poruka od ranije. Ako je sve u redu, probaš sa još jednim ili dva maila u Operi, pa ako je u redu kreneš da prebacuješ sve mailove. Preduslov da bi se ovo završilo u normalnom vremenskom roku je dobra upload brzina interneta, jer ćeš praktično prvo da guraš sve poruke napolje, pa ponov da ih skidaš s tim da ostaju i na Gmailu.

Bilo bi brže kada bi na mašinu u lokalnoj mreži ili na istu mašinu sam instalirao neki POP3/IMAP server.

Inače, od direktne konverzije Google nađe samo http://www.kmkorn.de/sw/opera/en/mbs2mbx.htm sa čm se konvertuje Operin format u mbox format, pa onda kažeš Mailu da to importuje.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 May 2008 08:31 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Inače, moj favorit za pronaleženje rešenja z arazne konverzije emailova je http://www.emailman.com/conversion/

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 May 2008 09:53 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Opera ima integrisan E-mail client i to je prilično praktična stvar sa širokim spektrom mogućnosti. Prelaskom na Mac, samim tim i na Apple Mail, sve prednosti Opere postaju smešne u odnosu na mogućnosti koje nudi Mac.
Problem je u obimnoj E-mail arhivi koju što iz racionalnih. što iracionalnih razloga čuvam. Do sada nisam imao problema sa transferom pošte ali Opera ne daje nikakvu tehničku podršku za Opera mail (nije isto što i Opera WEB mail!) a exportovani MBS fajl Apple Mail jednostavno ne učta, tj sve uradi kao da je učtan ali nema mejlova. Doduše, fajl je težak nekih 230MB možda je to razlog.
Da ponovim, uspeo sam ja da dođem do poruka ali su tako glupo organizovane da mi to ne znač ništa. Možda neki program za konverziju MBS u MBOX ali ja ne nađoh ništa meni razumljivo.

Inače, od direktne konverzije Google nađe samo http://www.kmkorn.de/sw/opera/en/mbs2mbx.htm sa čm se konvertuje Operin format u mbox format, pa onda kažeš Mailu da to importuje.

Naišao sam i ja na ovo ali ja ne razumem koko to da uradim a i to je stara verzija iz 2004-2005 god i poziva se na neke UNIX ili možda i LINUX aplikacije tako da ne bih da se upuštam u ono što ne znam ili ne razumem.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 13 May 2008 11:31 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

gmail je gmail 6.7GB uvek uz tebe…:)

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 14 May 2008 08:18 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

arcus wrote:

Problem je u obimnoj E-mail arhivi koju što iz racionalnih. što iracionalnih razloga čuvam. Do sada nisam imao problema sa transferom pošte ali Opera ne daje nikakvu tehničku podršku za Opera mail (nije isto što i Opera WEB mail!) a exportovani MBS fajl Apple Mail jednostavno ne učta, tj sve uradi kao da je učtan ali nema mejlova.

Apple Mail ne ume to da importuje, tako da je jedini direktan načn prvo konverzija u mbox format, pa onda import u Mail. Što se razloga čuvanja tiče, ne moraš da se rpavdaš, imam ja u arhivi mailova i iz 1993. godine, tj. pred-Internet ere. B)

Doduše, fajl je težak nekih 230MB možda je to razlog.

Ne verujem, importovao sam i veće naloge.

Da ponovim, uspeo sam ja da dođem do poruka ali su tako glupo organizovane da mi to ne znač ništa. Možda neki program za konverziju MBS u MBOX ali ja ne nađoh ništa meni razumljivo.

Još jednom ti preporučujem prebacivanje mailova preko Gmaila ili nekog IMAP servera.

Naišao sam i ja na ovo ali ja ne razumem koko to da uradim a i to je stara verzija iz 2004-2005 god i poziva se na neke UNIX ili možda i LINUX aplikacije tako da ne bih da se upuštam u ono što ne znam ili ne razumem.

Reč je o programu pisanu u Pythonu, a Python je po defaultu instaliran u Mac OS X. Ako baš nisi siguran, probaj sa kopijom mbs fajla i vidi šta će da se dogodi.

Post edited by: madamov, at: 2008/05/14 08:20

Signature 

Profile

Posted: 15 May 2008 11:35 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Problem je rešen!

Izvrtšio sam konverziju MBS u MBOX programčćem mbs2mbox. Svi mejlovi su preneti u izvornom obliku sa svim atačmentima i ispravnim datumima!
Doduše, ja to nisam umeo da uradim na Mac-u već sam skinuo PYTHON za Win i izvršio konverziju na virtuelnom PC-ju (VMware Fusion) jer je na sajtu autora data samo Win verzija. U svakom slučaju, operacija je uspela.

Hvala na podršci:)

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 16 May 2008 11:18 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

madamov wrote:

arcus wrote:

Reč je o programu pisanu u Pythonu, a Python je po defaultu instaliran u Mac OS X. Ako baš nisi siguran, probaj sa kopijom mbs fajla i vidi šta će da se dogodi.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2008/05/14 08:20

Bio bih ti zahvalan ako bi me uputio kako da pokrenem aplikaciju pisanu u Python-u na Mac-u. Pretpostavljam da je potrebno pokrenuti TERMINAL pa ukucati neku komandu i zadati putanju.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 16 May 2008 12:48 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Da, treba pokrenuti Terminal, pa u njemu kucaš:

[code:1]python /putanja/do/skripta/tvojskript.py[/code:1]

da bi pokrenuo skript. Od skripta zavisi ima li dodatnih parametara.

Signature 

Profile

Posted: 16 May 2008 02:47 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-02-10

Hvala lepo, sve radi savršeno:P [img size=400]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/Picture.jpg[/img]

Post edited by: arcus, at: 2008/05/16 14:51

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

‹‹ DC++ Klijent @ SBB      Mathematica ››