BOOTCAMP - No bootable device…
Posted: 18 November 2013 07:22 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2009-08-11

Imam problem pri instaliranju windows 7 preko bootcamp-a takav da ne mogu da pokrenem instalaciju sa usb stick-a, eksternog cdrom-a (optibay varijanta) i eksternog hdd-a jer mi izbacuje ne boot device - insert bootable device and press any button ...
Imam butabilne i cd varijante i pravio sam usb butabilne instalacije windowsa…
Probao sam više različtih usb-ova ali ništa!

Kako da rešim ovaj problem?

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 18 November 2013 10:46 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Iskreno, ja nikada nisam uspeo da napravim butabilni USB stick sa Windowsom. Pravo pitanje je da li ti zaista treba Bootcamp pored virtuelizacije koja radi više nego odlično?

Šta se događa kada ubodeš USB, restartuješ mašinu i držiš taster Option? Nudi li ti se stick kao opcija za butovanje?

Post edited by: madamov, at: 2013/11/18 10:48

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 November 2013 11:12 AM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Ma upravo iz razloga što nisam uspevao sve u virtuelnom win-u da uradim odlučo sam se za bootcamp varijantu. Ali nećemo o tome sada. Interesuje me samo kako da rešim ovu instalaciju…

Kada ubacim usb i resetujem komp, pre toga je napravljena particija u bootcamp asistentu + izmenjao sam odnosno ubacio podatke svog kompa u onaj fajl od bootcampa info.plist kako bih mogao da pokrenem asistenta bez cdrom-a…, kada držim option key ne vidi mi usb sa instalacijom dok kada sam pokusao sa optibay externim superdrive-om je video instalaciju ali kada je pokrenem ništa se ne dešava, crn ekran…
E onda sam instalirao rEFIt i preko njega mi prikaže usb sa instalacijom ali kada je pokrenem izbaci mi there is no bootable drive - please insert bla bla i pritisni bilo sta…

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 18 November 2013 05:01 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Čuj, koristim desetak virtuelnih mašina i niakda problem nisam imao, ne znam šta ti tačno ne radi i koji softvr za virtuelizaciju korisitš. Jedinu svrhu Bootcampa vidim kod nekih igara i renderinga, recimo, verovatno i AutoCAD.

Što se bootovanja Windowsa sa eksternog superdrivea tiče, mislim je tek tu mrka kapa, ljubisha je to pokušavao mesecima da provali.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 November 2013 05:03 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

A pazi šta kažu ovde:

https://discussions.apple.com/message/22251277#22251277

You can only install Windows from an external disk if you have a Mac that didn’t come with a SuperDrive: the MacBook Pro with Retina display, the MacBook Air, the Mac mini and the Late 2012 iMac.

If you haven’t got one of these computers, you can’t install Windows from an external drive. Firmware doesn’t allow it, so you will get a no bootable device message if you try to install Windows. The only thing you can do to install Windows in Boot Camp is to get a SuperDrive.

Signature 

Profile

Posted: 18 November 2013 05:11 PM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Problem koji sam imao sa virtuelnim Windows-em je taj da pri flešovanju Android telefona neke nisam mogao da odradim u virtuelnom sistemu dok npr. na običnoj desktop mašini odradim sve na te nane…
To mi je glavni a verovatno i jedini razlog pošto mi Windows samo za to i služi na Mac-u.

Nego ladno sam rešio problem posle jedno par dana cimanja uz pomoć dva uputstva a u pitanju je kombinacija Bootcampa, WMware Fushion-a…

Ostaviću linkove čm mi glupavi Windows odradi update-ove na Mac-u ako nekom bude trebalo.

Znač sve radi bez greške!

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 18 November 2013 05:47 PM   [ # 6 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

Evo linka i videa uz pomoć kojih sam rešio ovaj problem:

http://www.andrewsavory.com/blog/2011/2156

http://www.youtube.com/watch?v=btf8G8Yk0XI

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 19 November 2013 07:02 AM   [ # 7 ]
Member
RankRankRank
Joined  2009-08-11

E još kada bi rešio kako sada da dodam i Linux…

Pošto opet slični problemi sa bootovanjem pri instalaciji sistema…

Signature 

MacBook 2

Profile

Posted: 08 January 2015 10:37 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  168
Joined  2012-03-05

Pozdrav,

Na mom iMac Mid 2011 nemam opticki disk jer sam ubacio SSD na kome mi je OS X, a na HDD sam planirao da instaliram Windows. I nailazim na isti problem kao i eeprom.
Pomocu Bootcampa nece da se bootuje disk sa eksternog DVD drajva u pitanju je Samsung model. Pogledam po netu i vidim da ne postoji mogucnost da se pokrene instalacija sa eksternog drajva.

Neki su uspeli da pokrenu instalaciju preko USBa pomocu rEFIt, ali meni to jednostavno ne funkcionise. Izgleda u medjuvremenu se izgubila podrska za rEFIt.

Da li neko zna kako mogu da resim ovaj problem instalacije Windows 7 bez optickog drajva? Jos neki nacin preko USBa?

Da li ce pokrenuti instalaciju eksterni Apple Super Drive? (nemam ga ali bi negde potrazio ukoliko ta opcija radi).

Veliko hvala!

PS. Razlog sto mi treba potpuni pristup Windowsu a ne preko virtuelne masine je zbog 3D maxa, koji ne radi dobro pod VM.

Post edited by: prale, at: 2015/01/08 23:11

Profile