Izbegavajte jeftine routere
Posted: 20 February 2014 01:09 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Evo da napišem šta mi se desilo…

Od ADSL provajdera sam dobio ‘TP-Link TD-8840T’ ADSL router… i danas otkrijem da mi je neko upao u router i promenio šifru i DNS podešavanja (router je linkove sa Twittera preusmerivao na neki levi sajt sa reklamama); što ne bi trebalo da se desi jer router ne bi trebalo da dozvoljava pristup sa Interneta, ali kada sam potražio na Google informacije o propustima TP-Link routera, to se takvi propusti pominju za razne TP-Link routere da bi ono bilo smešno da nije žalosno… a što je najgore, za taj router nisam našao neki noviji firmware koji bi ispravio te propuste.

Resetovao sam router i vratio ga na normalna podešavanja i stavio sam novu šifru, ali brine me da neko opet ne upadne u router… tako da moram što pre da nabavim neki bolji router koji nije bušan ko sito…

Ja sam planirao da skupljam za ovaj najnoviji Appleov Time Capsule, ali trenutno nemam dovoljno za njega…

Interesuje me, koliko bi bilo lako prodati AirPort Express ako bih kupio AirPort Express sada, pa da ga prodam kada skupim za Time Capsule…

Uzgred… da pitam za još jedan savet… šta mislite, da li ima smisla da menjam sada sve šifre na sajtovima na kojima sam registrovan ili samo one koje nisu na HTTPS sajtovima?

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 20 February 2014 09:19 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Kao predostrožnost bi trebalo. No ne vidim načn kako s rutera da uskoč u mašinu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 February 2014 11:16 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Znam da nije mogao sa routera da uskoč u mašinu, ali ako je u podešavanja routera neko bio ubacio neki levi DNS, taj levi DNS je mogao da utiče sa kojim će serverom mašina iz mreže da komunicira kada otvara neki sajt.

Tako da bolje da promenim šifre nego da razmišljam da li ih je neko presretao.

Uzgred… sada sam u System Prefernces namestio da se koristi OpenDNS kao DNS server za svaki slučaj, da mi router ne bi određivao koji DNS server će mašina da koristi.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile