1 2 > 
1 of 2
Eksterni optički drajv
Posted: 23 February 2014 11:14 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  30
Joined  2011-04-21

Hteo bih da kupim kod nas eksterni optički drajv, koji bih koristio na MacMini OS 10.8.5.

Sada imam USB eksterni Transcend TS8XDVDR i FiWi Samsung TS8XDVDR Transcend (ustvari ovaj Samsung je interni u univerzalnom FiWi kućištu); pa zajedno funkcionišu kao eksterni uređaj. Oba uređaja mi prave probleme prilikom narezivanja, naročto double layer DVD. USB prijavljuje da je veza nestabilna (iako sam probao priključvanje oba priključka i direktno na računar i preko USB Hub sa napajanjem); a FiWi se zaglavi na oko 50 % prilikom verifikacije. Ponekad se problemi dešavaju i prilikom narezivanja Cd i DVD (4,5 GB).

Vidim da se kod nas mogu nabaviti:

Apple MD564ZM/A External DVD+RW Burner (kod Macole); a
Apple (MC684ZM/A) External DVD±RW Dual Layer Burner kod nekoliko drugih dobavljača, pri čemu su cene skoro jednake.

Nisam uspeo da nađem kompetentno poređenje ova dva uređaja, zapravo poređenja su čak i kontradiktorna.

Da li neko zna u čemu je razlika pomenutih Apple uređaja, odnosno koji je više prilagođen radu na MacMini pod OS 10.8.5 i koji će me spasiti dosadašnjih problema.

Profile

Posted: 24 February 2014 01:39 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7595
Joined  2005-04-28

Čime, tj. kojim softverom snimaš?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 24 February 2014 01:55 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Probao sam Toast Titanium 11.2, ExpressBurn, LiquidCD i SimpleBurns uvek sa istim problemima.

Profile

Posted: 24 February 2014 08:07 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Ajd napravi jos jedan test pa ‘prži’ direktno iz finder-a ?!!!
Pa javi sta je bilo…

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 24 February 2014 09:24 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Upravo sam probao direktno iz Findera, ali opet ne ide. Proces je prestao na 49 %, a ventilator je počnjao sve brze i brze da se okreće.

Ovi problemi traju već duže, a Guglanjem nisam pronašao ništa korisno. Zbog toga sam rešio da kupim novi eksterni drajv, ali kao što sam naveo postoje trenutno dva modela za koja ne znam kako da se odlučm

Profile

Posted: 25 February 2014 05:13 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ako ti je veza sa rezačem nestabilna, pokušaj sa nekim drugim USB kablom da vidiš kako će da radi, za svaki slučaj…

Meni je jedan eksterni hard počeo da se diskonektuje kada je USB konektor na kablu počeo da korodira…. ali kad sam probao da vidim da l’ će ispravno da radi sa drugim kablom (imao sam neki kabli od fotoaparata, pa sam sa njim probao); onda je radio OK.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 25 February 2014 09:33 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

bjanko wrote:

Probao sam Toast Titanium 11.2, ExpressBurn, LiquidCD i SimpleBurns uvek sa istim problemima.

Nisam davno koristio snimač, a pogotovo ne Toast: ima li još opcije da podešavaš veličnu bafera? Jesi li probao da eksperimentišeš sa brzinom snimanja?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 25 February 2014 09:14 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

USB Drajv mi pravi još više plroblema, nekada my treba po pola sata da uopšte očta disk, a češće dignem ruke pa pokušam da radim sa ovim drugim FiWi.

Probavao sam i promenu USB kabla i direktno priključenje na racunar, ali ništa ne pomaže.

Kod FiWi drajvera za bafer nisam našao mogućnost promene. Pre nekoliko dana sam narezivao nekoliko CD uzastopno, i otprilike tri su prošla bez problema, a četvrti je zaglavio na 50 verifikacije.

Već mi je muka pa zato intenzivno razmišljam da kupim jedan od APPLE optičkih drajvova (oba modela su USB).

Još uvek ne bih prešao na Mavericks, mada bi možda i on nešto pomogao.

Profile

Posted: 25 February 2014 09:51 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

bjanko wrote:

Još uvek ne bih prešao na Mavericks, mada bi možda i on nešto pomogao.

Mozda mada je mala sansa.

Sto se razlike tice izmedju ona dve Jabucine przilice koliko uspih da primjetim je:
DVD vs DVD DL(pogledat cu jos jednom-nisam isao na linkove).

Sto se mene licno tice ja da sam na tvom mjestu,kupio bih bilo koji usb dvd-dl przilicu.Cak i one jeftine oko 40-60€, vjerujem da ce ti i ti raditi sasvim dovoljno.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 25 February 2014 10:24 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Hvala na trudu i pomoći!

Jasno mi je da moram kupiti neki novi ili barem noviji model drajva. Probaću prvo sa pozajmicama.

Ja sam našao da je 684 - DL a 564 nije, dok sam na drugom sajtu pronašao a je 564 ustvari DL i da je on zamena za 684. Neki čudni podaci, obično je veći broj ustvari kasniji model, ali sve je moguće.

Hvala još jednom!

Profile

Posted: 26 February 2014 10:30 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

I ja bih kupio neki noviji ovde, mislim da ti ništa neće pomoći kupovina baš Appleovog snimača.

Nego, ako nije tajna, šta to toliko snimaš u današnje vreme na DVD?

Signature 

Profile

Posted: 26 February 2014 06:35 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Naravno da nije tajna! Jednostavno, nakupilo se dosta fajlova koje treba da uklonim sa HD. Moj prethodni Mac je bio iMac G5, ali je dugo crkavao, odnosno dugo vremena nije bilo bas ocigledno da je doslo vreme za kupovinu novog racunara. Konsultovao sam neke ljude, tragao po internetu, nosio kod coveka sa preporukom ali nije bilo pomoći. Na kraju sam hteo da barem monitor iskoristim, nasao sam i neka uputstva na internetu, pa sam dobio sliku, ali samo nakratko, zatim je ekran prekrio mrak i cela operacija odložena za neka bolja vremena. Prilikom rasturanja iMac konstatovao sam da je kontaktna pasta na video kartici prema hladnjaku, ali sa donje strane potpuno bila suva, zbog čega je grafički deo racunara pravio probleme. Kasno sam to uvideo, pa nije ni bilo prilike da se dijagnoza potvrdi, a stanje eventualno popravi.

U medjuvremenu sam koristio LapTop PC.

MacMini, kupljen kod Macole sam dobio sa sistemom 10.7, a racunar je nakon desetak meseci poceo da blokira, odnosno da se Finder blokira, a da recimo Safari nastavi da radi. Nakon završetka skidanja fajla, racunar bih morao prinudno da isključm. Pošto je problem postajao sve češći, startovanje bivalo veoma dugo, a ponekad nije mogao ni da se ShutDown, odlučo sam za potpuno svežu instalaciju, ovoga puta 10.8. Otada racunar normalno radi, a mnoge programe, muziku i ostalo treba negde odložiti, jer mogu opet zatrebati.

Profile

Posted: 27 February 2014 05:50 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

@bjanko

Pa ako planiraš da ti DVD služi uglavnom samo za odlaganje viška fajlova sa hard diska, zašto onda za te pare ne kupiš neki eksterni hard disk od, na primer, 1TB umesto što bi kupovao eksterni rezač? Možda možeš čak i neki eksterni hard disk od 2TB da nađeš za te pare.

Smatram da bi eksterni hard disk za to bio neuporedivo bolje rešenje jer em što je prebacivanje fajlova na eksterni hard disk daleko brže nego narezivanje DVD-a, em je i čtanje sa eksternog hard diska daleko brže, em što na eksterni hard disk od 1TB stane više nego na 200 običnih DVD-a (računaj i koliko bi te kupovina praznih DVD-ova koštala… pa i da je 20 dinara po komadu negde, 20x200 bi bilo 4000… dodaj to na cenu rezača, pa vidi da l’ ti se isplati)... i ima još puno razloga zašto smatram da bi eksterni hard disk bio praktičniji za to.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 27 February 2014 08:56 AM   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

OK, sve su opcije u igri. Za početak sam hteo da ne izgubim opciju narezivanja diskova, ponekad je ipak bolje imati jedan disk nego tragati po velikom HD. Neke stvari već držim na eksternim diskovima i na Flash memorijama. Puno je tu fajlova i opcija!

Profile

Posted: 27 February 2014 10:45 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Upravo tako, za cenu eksternog snimača možeš sigurno da kupiš eksterni USB disk od 500 GB, verovatno i 1TB ako dodaš malo para. Nema zezanja sa snimanjem, sa mestom za odlaganje DVD-a, da ne govorimo što ni DVD ni CD nije večt, i on može da oksidira i slično.

Signature 

Profile

Posted: 27 February 2014 07:08 PM   [ # 15 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-04-21

Za sada imam

- USB externi 60 GB
- USB externi 80 GB
- USB externi 320 GB - 2 komada
- FiWi externi 320 GB
- Thunderbolt LaCie 2 TB

pa potpuno razumem o čemu govorite. Neke stvari su već na njima.

Profile

1 2 > 
1 of 2