Pre par godina sam napravio Apple ID nalog gde sam za adresu uneo neku u drzavi NY. Poslednjih par dana sam malo citao o legalnim nacinima kupovine aplikacija/muzike/knjiga na app store-u. Pa imam par pitanja:
1) Koliko sam mogao da vidim, u principu posteje 2 nacina za legalnu kupovinu - ili pomocu qvaucher-a ili na nekom sajtu koji prodaje iTunes Gift Card-ove kupiti gift card i posle uneti kod u iTunes-u/ App Store-u i obaviti kupovinu. Ono sto me brine je da su neki korisnici (jednog drugog foruma) prijavljivali da je Apple proveravao IP adrese i da ih je banovao iako su imali jos uvek neiskoriscen novac na svom ‘racunu’. Da li je neko imao ovde ovakvih iskustava? Ako je tako, onda bi mozda jedno od resenja bilo uplatiti neki od VPN servisa. Drugi nacin za legalnu kupovinu je apliciranje za prepaid kreditnu karticu i placati njome na app store-u ali opet ostaje problem sa proverom IP adrese.
2) U uvodu ovog posta sam napisao da mi je za apple ID navedena adresa u drzavi NY jer sam na nekim forumima citao da je bolje navesti neku od drzava gde nema poreza - tipa Montana. Da li se ovo odnosi na sve vrste placanja ili samo na placanje pomocu kreditnih kartica, tj. da li ako bih promenio drzavu, nesto sto mi sada kosta npr. 10 dolara tada bilo npr 9 dolara?
3) Apple je najavio pad cena za iCloud servis (iCloud Drive) i razmisljam se da mozda zakupim veci prostor. E sada, da li neko zna da li ce tamo moci da se npr backup-uje i muzika iz iTunes-a i da bude dostupna na svim uredjajima ili za to ce ipak biti potrebno uplatiti dodatnih 25 dolara godisnje a iCloud Drive koristi za backup ostalih podataka?
Nekako mi se cini da je mnogo jednostavnije uplatiti dodatni prostor na nekom 3rd party cloud servisu, napraviti simbolicke linkove ka folderima koje zelim da backup-ujem i rucno sinhronizovati media fajlove izmedju uredjaja. Nije mi bas najjasnija restriktivna politika apple-a - sta njih briga odakle sam ja dok god placam za aplikacije/muziku/klnjige. Ispade da je mnogo lakse naci narodne verzije plaikacija na onih par poznatih sajtova sa aplle aplikacijama, nego zezati se sa legalnom kupovinom.
Post edited by: nick79, at: 2014/08/11 20:19