A što se tiče vesti o dolasku na naše tržište… koji će to cirkus da bude. Ulažem deset konvertibilnih dinara da će se ugovor potpisivati na tri generacije (deda -> ćale -> unuk); 5000 dinara mesečno za besplatnih: 5 min. razgovora, 5 sms-ova, 5 mms-ova, 5KB data, bez obzira na provajdera.
Ok.
Posto vama nije nista cudno kad neko kaze da ce nesto kostati maksimum 199 dolara, bez ikakve ograde, a zatim to isto prodaje za trostruko vecu lovu, ne bih vise diskutovao o tome.
U najboljem slucaju, to bi moglo da se tretira kao poluinformacija.
Zapravo je manipulacija.
Stvarno ne znam sta treba Jobs ili Apple da uradi pa da dobiju kritiku.
SMUG mi nekad lici na Apple-ovu opstinu Crna Trava…
Stvarno ne znam sta treba Jobs ili Apple da uradi pa da dobiju kritiku.
SMUG mi nekad lici na Apple-ovu opstinu Crna Trava…
Ima meste gde se Džobs može kritikovati, ali si se ti uhvatio za pogrešnu stvar.
1) Telefon je pre WWDC-a prodavan za $399 + ugovorna obaveza
2) Tokom keynotea (deo koji si ti ostavio) kaže da nova verzija telefona sada košta $199
3) Kasnije kaže da se u USA i dalje sarađuje samo sa AT&T-om
4) Kasnije tokom keynotea kaže da će se otključan telefon (bez ugovorne obaveze) prodavati za $699.
Gde je tu prevara?
Recimo, bolji primer prevare bi ti bio ono sa ‘pet USB portova’ na iMacu, a svi znamo da je to 3 + 2 na tastaturi.
Ako pri svim ostalim uslovima nepromenjenim plaćaš $40 više i neko to nazove ‘more affordable’ onda je za mene taj neko prilično buđav tip, pa neka je i Sv. Stevan.
To je što se tiče 1); 2) i 3) a što se tiče 4) da se vratim na prvi telefon, on nije mogao da se legalno otključa, ni za kakvu nadoknadu? Ako je tako onda se 1. i 2. telefon ne mogu porediti u kontekstu ovoga o čemu pričamo.
Ako pri svim ostalim uslovima nepromenjenim plaćaš $40 više i neko to nazove ‘more affordable’ onda je za mene taj neko prilično buđav tip, pa neka je i Sv. Stevan.
Pa gledaj na to ovako: ako platis u startu 200$ manje, onda ti je tih 40$ vise posle 2 godine kamata :D jer si telefon dobio za manje para a onda ga otplacivao kroz ugovor…
Aha, misliš uračunao je globalnu finansijsku krizu u tih $40, infalciju, rast evra,... 😉
I mnogo više featursa za nešto malo više para, itd.
Mislim ipak da smo ga dobro razumeli B)
Opet me call stupid, ali da se napravi jedan iPhone 3G košta Apple $175, ako dodaš sve elemente (pakovanje, šiping, ravoj softvera itd.); prema ovima to izađe $225. Apple ih prema njima prodaje ATT&T-u za $499, prema drugom izvoru ga prodaje za $399.
I dalje ne vidim nikakvu buđavost i ostale epitete u Džobsovom ponašanju. Ili to važi samo za njega, a ne za gazde Nokie i ostalih proizvođača mobilnih telefona.
Šta vi u stvari želite, da telefon košta $199 bez ugovorne obaveze? Da košta $399 kao pre, ali da može da se softverski otključa?
madamov wrote:
Opet me call stupid, ali da se napravi jedan iPhone 3G košta Apple $175, ako dodaš sve elemente (pakovanje, šiping, ravoj softvera itd.); prema ovima to izađe $225. Apple ih prema njima prodaje ATT&T-u za $499, prema drugom izvoru ga prodaje za $399.
Nemam blagu predstavu zašto si ovo napisao. Kakve ovo ima veze sa tvrdnjom S.J. da je iPhone 3G ‘more affordable’ od prvog modela? Šta je mene briga koliko košta izrada novog telefona i to kako prebijaju dugove sa AT&T-jem, ako se čovek pojavi na stejdžu i bez ikakvog blama ispali da je novi telefon ‘more affordable’? Telefon je ‘less affordable’ i to za $40 a možda i više (sms). Ako neko ima računicu da je ‘more affordable’ neka je iznese i povući ću reč da je tip buđav ali stvarno me u kontekstu u kome pišem ne interesuje cene sirovina, pakovanja itd.
madamov wrote:Ili to važi samo za njega, a ne za gazde Nokie i ostalih proizvođača mobilnih telefona.
WTF??!? Kakve gazde, Nokia, šta?
madamov wrote:
Šta vi u stvari želite, da telefon košta $199 bez ugovorne obaveze? Da košta $399 kao pre, ali da može da se softverski otključa?
Aman, odakle ti sve ovo i prethodno citirano?? Koji to ‘mi’?
madamov wrote:
Nemam blagu predstavu zašto si ovo napisao. Kakve ovo ima veze sa tvrdnjom S.J. da je iPhone 3G ‘more affordable’ od prvog modela? Šta je mene briga koliko košta izrada novog telefona i to kako prebijaju dugove sa AT&T-jem, ako se čovek pojavi na stejdžu i bez ikakvog blama ispali da je novi telefon ‘more affordable’? Telefon je ‘less affordable’ i to za $40 a možda i više (sms). Ako neko ima računicu da je ‘more affordable’ neka je iznese i povući ću reč da je tip buđav ali stvarno me u kontekstu u kome pišem ne interesuje cene sirovina, pakovanja itd.
A kad kupuješ kola jel’ važi isti princip? No, da ne bude da uvodim novi element u priču. Za početak, ‘more affordable’ znač ‘pristupačnije’, a ne ‘jeftinije’ kako ti gore navodiš i da je ova Džobsova izjava netačna, onda bi svi plaćali kola 15000 evra gotovinom u celosti, a ne na lizing ili kredit sa ratom od 250 evra mesečno u koju je uračunata i kamata i kasko i ko zna šta još i na kraju te isti auto izađe 18000 i više evra. Sad ti meni reci šta mi je pristupačnije ako nemam ili ne želim da dam sve pare koje imam odjednom za auto, da pozajmim keš i plaćam veće kamate ili da platim neko učešće/depozit i odvajam 250 evra mesečno od plate? E, na to sam mislio, a pri tome sam želeo da se zna koliko iPhone stvarno košta i da se upoznamo sa čnjenicom da tu cenu neko mora Appleu da plati, a ko će to da plati nego krajnji kupac?
Druga stvar, ne znam otkud ti informacije za $30 mesečno kada AT&T kaže drugačje na ovoj strani, a ovde stoji lepo upoređenje između planova za stari iPhone i iPhone 3G.
Tu ćemo se složiti da je novi plan skuplji od starog, no verovatno je i tu Džobs kriv jer je sigurno on rekao AT&T-u da ne daje 200 besplatnih SMS-ova u osnovnu cenu paketa?
madamov wrote:Ili to važi samo za njega, a ne za gazde Nokie i ostalih proizvođača mobilnih telefona.
WTF??!? Kakve gazde, Nokia, šta?
Ispada da za njih ne važi isti kriterijum kao za Apple, tj. Džobsa, samo to. Kada oni prodaju telefon za 24000 dinara za mesečnu pretplatu od 500 dinara plus PDV to je u redu, mislim na to su nas navikli već 15 godina, ali je Apple nov pa smo svu pažnju usmerili na njega,
Aman, odakle ti sve ovo i prethodno citirano?? Koji to ‘mi’?
To ja zaključujem šta bi mogao da bude pravi razlog kritike, a ne tamo neki termin ‘more affordable’. To sam napisao što me nerviraju kritike na račun Džobsa ovog tipa gde mesta za kritike nema, nego je sve više pod uticajem nedopadanja što se istom kliče na keynotovima (kojih na Macworldu više biti neće prema najnovijim vestima). Ima mnogo više razloga za kritiku u durgim slučajevima (pomenutih 5 USB portova na iMacu, izabcivanje Firewire portova sa najnovijeg MacBooka, višegodišnje odbijanje da Apple napravi miš sa više od jednog tastera, ponekad preterana pljuvačna po Microsoftu na keynotovima jer je to, po meni, kontraproduktivno, tajnovitost oko njegove bolesti i tako dalje).
I da znaš da je dosta jasnije s obzirom da te do sada nisam doživljavao kao nekoga pred kim se nakon jedne rečenice u kojoj se iznosi mišljenje mora pisati šest pasusa u kojima se ograđuje od svih stvari od kojih se nisam eksplicitno ogradio a nemaju veze s pričom. Kao u ugovoru: ‘which includes but is not limited to’. To je besmisleno. Tako je bilo i na onoj temi sa upoređivanjem cena gde sam uporedio cene sa platama u nekom totalno levom kontekstu (kukanje) a onda nekoliko puta morao da objašnjavam da to ne znač da tražim da se cene usklađuju sa primanjima.
Evo ako je to potrebno da napišem eksplicitno: to što neke izjave S.J. doživljavam kao manipulatorske i ljigave ne znač da mislim da gazde Nokie i ostalih proizvođača mobilnih telefona nisu isti takvi ili gori. Vidiš li sada koliko glupo izgleda kada moraš ovako da se ograđuješ u vezi stvari koje nemaju nikakve veze sa pričom? Ako pet puta ponovim da mi smeta što svesno laže da je ‘more affordable’ a ti ipak kažeš da je tvoj zaključak da je pravi razlog kritike to što želim da telefon košta $199 bez ugovorne obaveze… stvarno ne znam šta da ti kažem na to. Ti si to doživeo tako, neko drugi će da izmisli nešto drugo, i tako milion ljudi će da izmozga nešto što nema blage veze sa onim o čemu pričam i sad ja treba da ispišem 1000 str. u kojoj se ograđujem od svake bogovetne ideje koja nekome može da padne na pamet? Pa to je stvarno besmisleno.
I da se vratim na temu (i više neću odgovarati na nepovezane konstrukcije) i tvrdnju da mesta za kritike nema:
madamov wrote:
Za početak, ‘more affordable’ znač ‘pristupačnije’, a ne ‘jeftinije’ kako ti gore navodiš
Na snimku koji je drdra linkovao se ne vidi ali ima ovde
And last but not least—everyone wants an iPhone, but we need to make it more affordable.’ Big applause.
‘The number one reason people didn’t buy iPhones is because they just can’t afford it (56%).
Sad verovatno treba da se raspravljamo da li ovih 56% potencijalnih kupaca i S.J. s njima pod ‘just can’t aford it’ misle na cenu telefona ili na kompleksne kalkulacije koje se tiču rasprostranjenosti, data planova, sms planova, cene bakra na berzi, cene 3G čpa, koštanja p&p i da ne nabrajam u nedogled sve što nekome može da padne na pamet.
Dobro se zagledaj u fotku i iskreno mi reci da li čovek koji stoji ispod ovolikog teksta ‘$199’ i kaže ‘more affordable’ misli na učešće, pozajmice, lizinge, 3G čp, na to kako se Apple i AT&T prebijaju, itd. itd. ili na nešto drugo?
[img size=300]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/a.jpg[/img]
Ali kao što sam rekao i onoj ložani Dimkoviću na [ES] stvarno bih bio glup kada bih se zbog S.J. baljezgarija ili Apple marketinga lišio dobre mašine. Jedino što ostaje kao problem je da li se ovakva mišljenja uopšte smeju iznositi ovde. Ako je to problem onda zaista Crna Trava.
E, i ostao sam ti dužan odgovor za onih $20 -> $30. To sam pročtao na milion mesta na netu kada je telefon najavljen. Sam AT&T je pustio izjavu:
* With a two-year contract, the price of an 8GB iPhone 3G will be $199; the 16GB model will be priced at $299.
* Unlimited iPhone 3G data plans for consumers will be available for $30 a month, in addition to voice plans starting at $39.99 a month.
* Unlimited 3G data plans for business users will be available for $45 a month, in addition to a voice plan.
Čak i da se ispostavi da su cene sada drugačje u cifri, razlika je ostala ista: $10 (zapravo, još je viša zbog sms-ova) te za telefon i korišćenje i dalje treba više novca nego za prvi. Što si i sam konstantovao.
Ako pet puta ponovim da mi smeta što svesno laže da je ‘more affordable’ a ti ipak kažeš da je tvoj zaključak da je pravi razlog kritike to što želim da telefon košta $199 bez ugovorne obaveze… stvarno ne znam šta da ti kažem na to.
Problem je što on nije lagao. Ako ti misliš da jeste, onda ne znaš na koji načn se živi u SAD i većini zapadnog sveta, a to polako dolazi i do nas: na kredit. I kada se kaže da je nešto ‘more affordable’ ili ‘pristupačnije’, niko to u SAD neće shvatiti da to znač ‘jeftinije’, već da se do toga može ‘lakše doći’. Ako misliš da nije tako, onda ne znam šta da ti kažem osim da pitaš nekog ko živi u SAD pa da vidiš šta će da ti kaže.
madamov wrote:
Za početak, ‘more affordable’ znač ‘pristupačnije’, a ne ‘jeftinije’ kako ti gore navodiš
Na snimku koji je drdra linkovao se ne vidi ali ima ovde
And last but not least—everyone wants an iPhone, but we need to make it more affordable.’ Big applause.
‘The number one reason people didn’t buy iPhones is because they just can’t afford it (56%).
Sad verovatno treba da se raspravljamo da li ovih 56% potencijalnih kupaca i S.J. s njima pod ‘just can’t aford it’ misle na cenu telefona ili na kompleksne kalkulacije koje se tiču rasprostranjenosti, data planova, sms planova, cene bakra na berzi, cene 3G čpa, koštanja p&p i da ne nabrajam u nedogled sve što nekome može da padne na pamet.
A ti pogledaj American Heritage Dictionary i dobro razmisli šta tačno znač ‘can’t afford it’. Po tebi, ako neko kaže ‘I can’t afford to spare another minute on this’ će u roku od par sekundi da padne mrtav jer mu je vreme isteklo.
Ali kao što sam rekao i onoj ložani Dimkoviću na [ES] stvarno bih bio glup kada bih se zbog S.J. baljezgarija ili Apple marketinga lišio dobre mašine. Jedino što ostaje kao problem je da li se ovakva mišljenja uopšte smeju iznositi ovde. Ako je to problem onda zaista Crna Trava.
A što se ne bi mogla iznositi? Jel to neko negde rekao?
Mene nerviraju paušalne pljuvačne kao ova, iz nekog predubeđenja, šta li. Kao što rekoh, ima nekoliko stvari gde je kritika na mestu, što se ove teme tiče mislim da se preteruje, niti čovek rekao nešto netačno, niti radi nešto što ne rade drugi proivođač mobilnih uređaja.