Bilo mi je nekako bezveze što u Press and Hold meniju (ono kad držite, na primer, ‘s’, pa se pojavi ‘š ß ?’) nemam neka slova koja koristim povremeno, a ima nekih slova koja nikad ne koristim ni za šta (na primer, to ‘?’ sa crticom kao na ‘ć’); pa sam tražio načn kako da prilagodim taj meni…
I evo rešenja…
Folder ‘/System/Library/Input Methods’ sadrži aplikaciju ‘PressAndHold.app’... unutar te aplikacije (klik sa dva prsta, pa ‘Show Package Contents’) kad otvorite Contents, pa Resources ima raznih .plist fajlova za podešavanje Press and Hold menija za određene tastature…
Ako ćete da editujete nešto, obavezno napravite backup te aplikacije, za svaki slučaj, pošto je ipak u sistemskom folderu (ako hoćete da sačuvate i originalne permisije fajlova kada kopirate sistemske fajlove, nakon što idete na Copy, umesto obične Paste opcije kliknite na Edit u Menu Bar, pa zatim držite Shift + Option da se pojavi ‘Paste Item Exactly’ opcija koja čuva permisije… backupovane sistemske fajlove je najbolje držati u DMG-u za koji je omogućeno vlasništvo nad fajlovima, to jest da se prvo mountuje i u Get Info da se isključ opcija ignorisanja vlasništa).
Ja sam iskopirao na desktop dok sam editovao, nakon editovanja sam vratio nazad editovani .plist fajl, restartovao sam PressAndHold proces u Activity Monitor i radi 😊
Ako hoćete da sačuvate permisije, možete da editujete sa ‘sudo nano’ iz Terminala… Prvo sam bio probao sa normalim kopiranjem i editovanjem sa TextEdit, al’ sam za svaki slučaj odlučo da fajl sa originalnim permisijama editujem iz Terminala nakon toga, da bi vlasnik fajla ostao ‘system’.
Dodavao sam neka slova kojih nije bilo, a neka sam izbrisao koja mi nisu potrebna.
Evo jedan primer, kako da dodate slovo ‘Ö’ (ako vam je potrebno):
<key>Roman-Accent-O</key>