Odslusao sam svih pet epizoda koje ste do sada objavili. Ako je bitno za pricu, slusam bas dosta podcasta posto mnogo putujem u toku nedelje, tako da ste se izborili u ostroj konkurenciji za svoje mesto u usb portu u kolima 😊
Ako nista drugo, osvezavajuce je poslusati nesto na srpskom u moru drugih epizoda, poneki put i jezika.
Ne bih vas previse hvalio/zadrzavao kako se ne bi uobrazili, umesto toga imam dve, danas se to ne kaze kritike nego areas for improvement:
- konceptualno - svih pet epizoda su protekle gotovo iskljucivo u licnim pricama i reminiscencijama proslih vremena, isto gotovo iskljucivo u kontekstu oderedjenog kruga ljudi (preciznije, srpskih Mac korisnika). Podcast kaze da je ‘about Apple and related technologies’ - moj utisak je da je pet prethodnih epizoda bilo o tome sta su i kako prethodnih 15 ili koliko vec godina srpski i redje ostali korisnici radili na Apple racunarima. U tom smislu, lako mogu da zamislim bilo koju drugu grupu hobista na vasem mestu kako imaju potpuno isti podcast u kojem pricaju potpuno iste price o tome ko je imao prvo pojacalo u gradu, kako su uvezli prvu koznu loptu, ko je prvi kupio auto sa preko 50 konja, itd. Mislim da je OK poneki put spomenuti nesto sto je bilo ranije, pogotovo u kontekstu price kako bi se objasnilo zasto je nesto tako kako je danas ili sta dolazi u buducnosti ali mislim da sama prica treba da je ili u sadasnjosti (npr. review softvera, hardvdera u kontekstu odredjenih potreba, pomoc novajlijama sta i kako da koriste, sta da ne rade, itd.) ili okrenuta onome sto dolazi (recimo ocekujemo Apple Watch, svi podcasti se bave najrazlicitijim analizama vezanim za njega, a na Infinitiumu otprilike ide prica kako je na classic osu morala da se reimenuje extenzija kako bi se prva ucitala i sl., ako razumete sta hocu da kazem).
Sve je ovo krenulo od prve epizode, nisam hteo odmah da vam pisem jer reko’ pa to je neki uvod u celu pricu ali to je sada postao glavni motiv. Sta je poenta - ako najavite epizodu o, recimo, emailu, mogu da pretpostavim da ce epizoda zapravo vise biti o nekim tehnikalijama sta se radilo pre deset i vise godina i npr. evoluciji nekog programa na Macu koji danas vise ni ne postoji, a manje o stvarima koje su prakticne i zanimljive za korisnike ovde i sada.
U kontekstu citave ove moje price, do sada vam je najbolja bila epizoda #2, i tu je prva polovina potonula u pluskvamperfekt ali ste se izvadili u drugoj polovini i pobrojali dosta programa, cak ste donekle i opisali njihove funkcije, uporedili razlike, itd.
- zanatski - da predjemo preko saplitanja koje ste doziveli sa mono audiom u prvih par epizoda 😊 pokusajte da obratite vise paznje na naraciju i malo obolje tempiranu komunikaciju. O ovome je lakse pricati kao slusalac, dok vas dvojica sedite ispred mikrofona radite posao ali valjda je to i poenta, da slusalac pruzi feedback. Jedna od stvari koja se zapatila u nasem drustvu je da ako slusate razgovor dvoje ljudi vrlo brzo primetite da jedan drugog gotovo ni ne slusaju nego samo cekaju da neko zastane pa da se ubace sa necim sto moraju da kazu po svaku cenu. Moram priznati da je ovo karakteristicno za ‘naseg coveka’ ili bar podneblje, barem prema mojim iskustvima i Infinitium nije izuzetak. Miki, najdobronamerniji savet: ako nadjes vremena, preslusaj ponovo epizodu #4, imali ste tri (!) gosta u studiju - uzmi stopericu i vidi koliko su vremena na kraju gosti, ukupno sva trojica, proveli u prici. Takodje, vi ste u prednosti sto sedite obojica na istom mestu i mozete da tempirate razgovor kako ne bi bilo sumova, upadica, uzrecica poput: ‘da, da’, ‘pa jeste’, i ponavljanja random reci koju je sagovornik u tom trenutku rekao - o ovome je bilo reci pre nekog vremena i na Debugu i na Talk Showu i na raznim drugim, kako je komplikovana montaza kada se ljudi ne vide i kada nehotice upadaju jedni drugima u rec preko Skajpa, a kako je kasnije komplikovano izmontirati sve da ispadne koherentan razgovor. Vi imate tu prednost, pa je iskoristite.
Nadam se da je ovoliko moje pisanije zalog da sam zeleo da pomognem, a ne da kenjam. A mozda sam sve totalno omasio i mozda je sve ovo sto sam napisao bas tako i zamisljeno - u tom slucaju - ignorisite! 😊 U svakom slucaju, nastavljam da vas slusam i i dalje zelim sve najbolje za podcast!
P.S. Follow up: u Novostima se i dan-danas QuarkXPress 4. Interesantno je i da se ZOV se prelamao na InDesignu na nekom Mac klonu. Takodje, thumbs up za naslove! 😊