‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 9
Infinitum podcast
Posted: 09 February 2015 08:37 AM   [ # 46 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

prale wrote:

Zašto se ne prikazuje Artwork za svaku epizodu posebno, kad se skine sa iTunes, nego uvek stoji logo Infinituma?

Izgleda da u iTunesu ovo definitivno ne može.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 February 2015 07:54 AM   [ # 47 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Juče je objavljena četvrta epizoda, tema je DTP, imali smo goste prvi put, ai prvi put smo snimili dovoljno materijala da razvučemo na dve epizode. B)

http://www.infinitum.rs/4

I do sada definitivno najurnebesniji naslov. :laugh:

Post edited by: madamov, at: 2015/02/12 07:55

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 February 2015 10:29 AM   [ # 48 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

Nisam još odslušao epizodu, ali moram da vas pohvalim i za kvalitet beleški (shownotes).

Uopšte, ono zbog čega ponajviše volim ovaj podkast su ‘ratne priče’ iz vremena kada sam o računarima samo slušao i čtao u domaćim časopisima, Mac je bio skupa igračka koju koristi 5% Amera i koja će da propadne i te pričce o domaćim biznisima 90ih.

Još jednom, svaka čast, podkast koji je po kvalitetu i sadržini vrlo brzo dostigao svoje uzore.

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 14 February 2015 10:06 AM   [ # 49 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Hvala Mišo, mnogo nam znač ovo što si rekao.

Nego, imate li ideje ili želje za temama? Nije da nam fali, ali čsto da ubacimo na spisak, možda nam je nešto promaklo.

Takođe, imamo u vidu temu ‘imaš Mac i ozbiljno koristiš Android’ za koju smo planirali da nam Mario bude gost, ali tu se spisak gostiju završava, ni Alek ni ja ne poznajemo više nikog ko koristi Android na načn na koji mi koristimo iOS.

Signature 

Profile

Posted: 14 February 2015 11:29 AM   [ # 50 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-07-21

Nema na čemu, hvala tebi što si pre koju godinu preporučo 5by5 negde, pa sam se navukao na podkaste 😊

Odslušao ovu prvu DTP epizodu, sjajne priče, od ljudi sa višedecenijskim iskustvom.

Što se preporuka tema tiče, mislim da ovaj podkast dobro funkcioniše, kao što, čni mi se, Alek napisa na svom blogu povodom prve epizode, što razgovaraju ljudi koji se godinama znaju i inače lepo razgovaraju i kada mikrofon nije u blizini. Mislim da se ne treba opterećivati konkretnim temama, one će se pojaviti same od sebe, ali verujem da možete da nađete dovoljno poznanika sa kojima možete da ostvarite dobru komunikaciju i prođete zanimljive teme i iskustva. Slično kao što rade Dejvid i Kejti na MPU, možete povremeno da provučete nešto u Workflows stilu sa nekim power userima koje poznajete.

Za mene je interesantno da čujem kako Mac i iOS kod nas koriste audio inženjeri, video montažeri, dizajneri, pošto uglavnom pratim koderski deo populacije, a naš radni proces je poprilično dosadan 😊

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 26 February 2015 10:52 PM   [ # 51 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Peta epizoda, drugi nastavak o DTP-u, je objavljena prekjuče

http://www.infinitum.rs/5

‘Nije ti to video, pa da svako ima u kući’

Signature 

Profile

Posted: 27 February 2015 06:48 AM   [ # 52 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Odslusao sam svih pet epizoda koje ste do sada objavili. Ako je bitno za pricu, slusam bas dosta podcasta posto mnogo putujem u toku nedelje, tako da ste se izborili u ostroj konkurenciji za svoje mesto u usb portu u kolima 😊

Ako nista drugo, osvezavajuce je poslusati nesto na srpskom u moru drugih epizoda, poneki put i jezika.

Ne bih vas previse hvalio/zadrzavao kako se ne bi uobrazili, umesto toga imam dve, danas se to ne kaze kritike nego areas for improvement:

- konceptualno - svih pet epizoda su protekle gotovo iskljucivo u licnim pricama i reminiscencijama proslih vremena, isto gotovo iskljucivo u kontekstu oderedjenog kruga ljudi (preciznije, srpskih Mac korisnika). Podcast kaze da je ‘about Apple and related technologies’ - moj utisak je da je pet prethodnih epizoda bilo o tome sta su i kako prethodnih 15 ili koliko vec godina srpski i redje ostali korisnici radili na Apple racunarima. U tom smislu, lako mogu da zamislim bilo koju drugu grupu hobista na vasem mestu kako imaju potpuno isti podcast u kojem pricaju potpuno iste price o tome ko je imao prvo pojacalo u gradu, kako su uvezli prvu koznu loptu, ko je prvi kupio auto sa preko 50 konja, itd. Mislim da je OK poneki put spomenuti nesto sto je bilo ranije, pogotovo u kontekstu price kako bi se objasnilo zasto je nesto tako kako je danas ili sta dolazi u buducnosti ali mislim da sama prica treba da je ili u sadasnjosti (npr. review softvera, hardvdera u kontekstu odredjenih potreba, pomoc novajlijama sta i kako da koriste, sta da ne rade, itd.) ili okrenuta onome sto dolazi (recimo ocekujemo Apple Watch, svi podcasti se bave najrazlicitijim analizama vezanim za njega, a na Infinitiumu otprilike ide prica kako je na classic osu morala da se reimenuje extenzija kako bi se prva ucitala i sl., ako razumete sta hocu da kazem).
Sve je ovo krenulo od prve epizode, nisam hteo odmah da vam pisem jer reko’ pa to je neki uvod u celu pricu ali to je sada postao glavni motiv. Sta je poenta - ako najavite epizodu o, recimo, emailu, mogu da pretpostavim da ce epizoda zapravo vise biti o nekim tehnikalijama sta se radilo pre deset i vise godina i npr. evoluciji nekog programa na Macu koji danas vise ni ne postoji, a manje o stvarima koje su prakticne i zanimljive za korisnike ovde i sada.
U kontekstu citave ove moje price, do sada vam je najbolja bila epizoda #2, i tu je prva polovina potonula u pluskvamperfekt ali ste se izvadili u drugoj polovini i pobrojali dosta programa, cak ste donekle i opisali njihove funkcije, uporedili razlike, itd.

- zanatski - da predjemo preko saplitanja koje ste doziveli sa mono audiom u prvih par epizoda 😊 pokusajte da obratite vise paznje na naraciju i malo obolje tempiranu komunikaciju. O ovome je lakse pricati kao slusalac, dok vas dvojica sedite ispred mikrofona radite posao ali valjda je to i poenta, da slusalac pruzi feedback. Jedna od stvari koja se zapatila u nasem drustvu je da ako slusate razgovor dvoje ljudi vrlo brzo primetite da jedan drugog gotovo ni ne slusaju nego samo cekaju da neko zastane pa da se ubace sa necim sto moraju da kazu po svaku cenu. Moram priznati da je ovo karakteristicno za ‘naseg coveka’ ili bar podneblje, barem prema mojim iskustvima i Infinitium nije izuzetak. Miki, najdobronamerniji savet: ako nadjes vremena, preslusaj ponovo epizodu #4, imali ste tri (!) gosta u studiju - uzmi stopericu i vidi koliko su vremena na kraju gosti, ukupno sva trojica, proveli u prici. Takodje, vi ste u prednosti sto sedite obojica na istom mestu i mozete da tempirate razgovor kako ne bi bilo sumova, upadica, uzrecica poput: ‘da, da’, ‘pa jeste’, i ponavljanja random reci koju je sagovornik u tom trenutku rekao - o ovome je bilo reci pre nekog vremena i na Debugu i na Talk Showu i na raznim drugim, kako je komplikovana montaza kada se ljudi ne vide i kada nehotice upadaju jedni drugima u rec preko Skajpa, a kako je kasnije komplikovano izmontirati sve da ispadne koherentan razgovor. Vi imate tu prednost, pa je iskoristite.

Nadam se da je ovoliko moje pisanije zalog da sam zeleo da pomognem, a ne da kenjam. A mozda sam sve totalno omasio i mozda je sve ovo sto sam napisao bas tako i zamisljeno - u tom slucaju - ignorisite! 😊 U svakom slucaju, nastavljam da vas slusam i i dalje zelim sve najbolje za podcast!

P.S. Follow up: u Novostima se i dan-danas QuarkXPress 4. Interesantno je i da se ZOV se prelamao na InDesignu na nekom Mac klonu. Takodje, thumbs up za naslove! 😊

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 28 February 2015 04:01 PM   [ # 53 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

U nekim stvarima se slažem sa DS_Store. I to je vezano za povremene upadice u razgovoru.

Što se drugih stvari tiče, iskreno, ne znam koliko ima svrhe da se govori o npr budućnosti iWatcha i temama sličnim ovoj. Zašto? Pa većina nas sluša strane podkaste koji realno mogu dati puno bliže informacije, tačnije i puno ranije. Razlog je prost, ljudi čji su podkasti najpoznatiji to rade, od toga žive, bave se novinarskim istraživanjem. Alek i Miki to definitivno nisu, iako, nesumnjivo prate dugi niz godina novosti itd. Alek bi mogao da priča npr o iOS-u za iWatch ako su uopšte podršku za iWatch aplikacije stavili u X code. I tu se priča završava. Puno je bolje da slušamo neki npr workflow po meni kao što je bila epizoda sa Mail klijentima. Pa sledeća može o browserima. Eventualno tema za neke sitnije servise u kućnoj radinosti itd 😊.

Ovaj podkast po meni nije namenjen nekome ko hoće da sluša najnovije vesti nego onima koji prate apple i razvoj situacije u srbiji i regionu. Pravi razlog zašto se iPhone ne može servisirati u srbiji, zašto nas nema na App store-u, zašto nema srpskog jezika na iOS uređajima itd…

Dakle, meni je interesantno slušati i zaista se nadam da će se priča sa srpskim podkastom o ovim temama nastaviti! 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 10 March 2015 09:18 PM   [ # 54 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Ne bih vas previse hvalio/zadrzavao kako se ne bi uobrazili, umesto toga imam dve, danas se to ne kaze kritike nego areas for improvement

Da ne drvim ovde, preslušaj sutrašnju epizodu, ti si nam prvi followup. B)

Signature 

Profile

Posted: 11 March 2015 05:43 PM   [ # 55 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Nova epizoda je objavljena, snimili smo je odmah po završetku Appleovog Spring Forward događaja tako da je veći deo emisije o tome, ali smo se osvrnuli i na neke domaće vesti, a imali smo i dosta Followupa na dve prethodne epizode.

Epizoda 6: Nemoj da umre, a da ne završi

http://www.infinitum.rs/6

P.S. Prvi put smo snimali Skypeom i Alek je na Kopaoniku pričao sa iPhonea tako vas molimo da imate razumevanja za kvalitet zvuka u pojedinim trenucima

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2015 02:11 PM   [ # 56 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-07-21

Odlična epizoda, dinamična i raznovrsna, razgovor fokusiran na teme, i Skajp nije loše rešenje (kad si zavejan).

Svidela su mi se Mikijeva objašnjenja oko cena iPhone kod nas (dobro će doći kad se svađam s ljudima na FB oko Epla :D).

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 16 March 2015 11:40 AM   [ # 57 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

odslusao svih 6 epizoda.
donekle se slazem sa ds_store oko nekih njegovih opservacija, ali nije to nista tragicno. mozda je to i zbog mojih godina, nekad nostalgija prevagne, tako da razumem aktere.
uostalom, ovo je tek pocetak, za ocekivati je da se nadalje napreduje. takodje ovo rade ljudi iz cistog entuzijazma, i nisu profesionalci u tom nekom radijskom smislu.
opsti utisak - jako dobro, opustena atmosfera, sa korisnim savetima. mozda razgovor ponekad malo odluta, ali razumljivo je iz zelje da se dosta toga kaze. takodje zanimljivi gosti, reference u svojim oblastima.
ocekujemo dalje emisije, 5 * za ‘Infinitum’!

@miki: u onoj tvojoj atinskoj avanturi, jel to bio u pitanju Tektroncs-ov thermalwax printer Phaser 350 (ili tako nesto bese)? to onaj sto bas i nije bio za nase uslove, jer ako nestane struje, kertridze si mogao da bacis.

Post edited by: Cvrčak, at: 2015/03/16 11:43

Profile

Posted: 24 March 2015 05:54 PM   [ # 58 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Cvrčak wrote:

odslusao svih 6 epizoda.

Hvala na čestitkama i slušanju. B)

@miki: u onoj tvojoj atinskoj avanturi, jel to bio u pitanju Tektroncs-ov thermalwax printer Phaser 350 (ili tako nesto bese)? to onaj sto bas i nije bio za nase uslove, jer ako nestane struje, kertridze si mogao da bacis.

Mislim da je 350 kasniji model, moja ‘avantura’ je bila tokom juna i jula 1993. godine, mislim da je model bio 220 ili tako nešto. No, tehnologija je ista. Pretpostavljam da ko nestane struje nisi mogao da podesiš gde ide koja boja?

Signature 

Profile

Posted: 24 March 2015 05:57 PM   [ # 59 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dve vesti: juče smo snimili novu epizodu, u stvari dve s obzirom na trajanje, ići će prvi deo sutra, a drugi one tamo srede, nećemo čekati dve nedelje.

Razlog je druga vest, napravićemo javno snimanje epizode u Domu omladine tokom proslave desetogodišnjice ove naše korisničke grupe. B)

Detalje možete naći ovoj temi:

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=showcat&catid=9

Signature 

Profile

Posted: 27 March 2015 02:06 AM   [ # 60 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

sve pohvale za poslednju epizodu. puno korisnih informacija, garnirano sa po kojim detaljima iz prakse, tako da je verujem bilo zanimljivo i iskusnim korisnicima.

Profile

‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 9
‹‹ Outlook Import      Srećna Nova godina! ››