Potrebno mi je da instaliram Windows 7. Probao sam sa Parallels 10, i sve je proslo ok, ali performanse nisu zadovoljavajuce za ono za sta mi je sistem potreban.
E sad, preko Boot Camp Assistant vidim da je moguce, ali kazu da nakon procesa particionisanja diska i instalacije Windows-a, fajlovi u Mac OS X-u znaju da budu corrupted, a to bih zeleo da izbegnem jer imam jako mnogo bitnih podataka zbog posla.
Drugo resenje koje mi se namece je da probam da instaliram Windows na externom hard disku. Imam WD My Passport 1TB. Da li bi bolje resenje bilo da napravim particiju na njemu i tu instaliram Win 7? Da li bi tako sistem mogao da radi nekad satima - povezan externi hard na usb na kom je Win 7?
Prvi put čujem za corrupted fajlove prilikom instaliranja BootCampa. Uostalom, BootCamp radi dinamičko reparticioniranje u šta ne treba kretati bez prethodnog bekapa, ko to radi nije normalan za mene.
Instalacija Windowsa na eksterni disk je posebna priča, samo se bojim da mnogo nade ulažeš u eksterni disk i brzinu USB 3.0. Mislim, kada ti je već Parallels spor, ne verujem da će ti bilo koji sistem podignut sa eksternog diska, a da nije Thunderbolt, biti išta brži.
Ne znam za šta ti je potreban BootCamp, ali ja ne vidim svrhu za njim osim u slučaju igrica ili nekog CAD-a gde se mnogo renderuje.
Da… Iskreno u pitanju jeste igranje. Treba, posle par godina 😊 ,da se malo vratim trkackim simulacijama. iMac sam kupio zbog posla i jednostavno ne bih rizikovao da mi se prilikom rada sa Boot Camp-om po*ebe i sistem i fajlovi itd, pa da gubim dosta vremena na ponovnu instalaciju i kopiranje ogromne kolicine fajlova.
Kod trkackih simulacija nema reckanja… Odmah si u sljunku… 😊 Zato i pitam za externi hard.
Imam iMac 27’ Late 2012. Da li su na njemu USB 3 portovi ne znam, ali na externom jeste. Takodje imam Fusion Drive, ne znam da li bi to pravilo neki dodatni problem sa Boot Camp-om.
Na tvom iMacu kao sto si rekao jesu USB3 portovi, ali ne znam koliko je pametno instalirati Win na eksternom disku, tj. neces dobiti mnogo na performansama. Pogotovo za igrice.
Ja sam ranije koristio na HDD od 500GB OSX i BootCamp (dve particije) i nisam imao nikakvih problema. Sada koristim SSD za OSX a na celom HDD mi je Windows i u oba ta slucaja nisam imao nikakvih problema sa tim ‘corrupted fajlovima’.
A da li si to dinamicko reparticionisanje sa Boot Camp-om radio na svezem OS X-u ili kada si ga vec napunio svim i svacim? Meni je sada puno oko 700GB od 1TB (+128GB SSD posto je Fusion Drive).
Tek posle kad ga napunim. Nekoliko puta do sada sam instalirao Windows 7 cak i 8 preko BootCampa i nikad nisam imao problema i jedan i drugi sistem su radili bez problema. E sad ne znam kako je sa Fusion Drajvom, ali ne bi trebalo da pravi problem.
Jesu, sve savrseno radi kao i na svakoj drugoj PC masini. Imas da skinesna pre same instalacije Boot Camp Assistant, to su ti drajveri. Ili mozes posebno da ih skines sa Apple sajta imas za svaki uredjaj posebno. Posle instalacije Wina pokrenes taj setup i on automatski instalira sve drajvere.
Inace meni Windows samo treba za 3D Max, pa mi manje vise zavrsava posao. Najveci problem mi je graficka, kao sto ce i tebi verovatno biti ali opet zavisi koje igre hoces da igras. Igre iskreno ne igram, imam samo PES2015 instaliran kad dodje drustvo i to ok radi.
Jedna mala ideja…
Ako imas jedan SSD viska i externo kuciste u vidu FW(mada moze i USB);
porazmisli da stavis Win i Igrice na njega. Ja sam imao prilike da se sa ovkvim setup-om bavim stim da je ext. bio Os-X. Sama brzina Boot Up-a bila ista ili vrlo slicna kao kad SSD u samom Mbp-ou.
Ja imam neki 1 TB 3.5’ WD sa USB2 i FW800 portovima i radi solidno na FW konekciji. Ide transfer do 80-90 MB/s, što bi trebalo da znač da ćeš otprilike toliko dobiti i na USB3.
Kad god je izlazio novi sistem, ja sam ga instalirao na jednu particiju na tom eksternom WDu i sve mi je radilo praktično bez neke velike razlike u odnosu na interni HDD. Onda sam prešao na SSD.
Tako da, instaliraj ti Win na taj eksterni i probaj kako radi. Samo ti ćeš znati da li ti zadovoljava potrebe ili ne. A i naučćeš nešto novo…
Ipak sam odlucio da probam da instaliram Windows 7 na extreni HDD (WD Passport 1TB, USB 3.0). Prvo bih to probao pa se onda zezao sa bootcamp-om i reparticionisanjem.
Da li moze neko da mi napise uputsvno ili da da provereni link jer ovo sto sam nalazio mi nije bas najjasnije. Ima nekih verzija da se to radi preko Bootcamp-a, pa onda ipak ne, nego se pravi bootabilan externi hdd…
Je l’ potrebna neka originalna kopija Windowsa? Kada stavim da napravi bootabilni flesh u BootCamp-u, kaze da ne radi sa x86 verzijama. Ubacim x64, stoji nekoliko minuta pred kraj procesa i izbaci gresku da ne moze da napravi bootabilni flesh…