os x 10.4.11 Tiger
Posted: 19 April 2015 06:12 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  6
Joined  2015-04-19

Pozdrav svima koji čtaju ovu poruku.
Imam već 2 godine polovan iBook G4 sa 1.33Mhz i 512 Mb ram memorije.
Na njemu je instaliran Tiger 10.4.11
Sve do par dana radio je sasvim dobro. Od pre neki dan
skoro svi programi su počeli da pucaju, a naročto pretraživač Safari i Opera.
Molio bih vas ako neko zna koji bi uyrok mogao biti ovakvom ponašanju računara, da li je možda problem u operativnom sistemu.

Ako jeste gde mogu pronaći i skinuti pomenuti os x.
Hvala unapred na odgovoru.

Profile

Posted: 19 April 2015 07:07 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Ta mašina je toliko stara da je potpuno nemoguće ovako reći šta joj je problem.

Za početak se podigni u tzv. Safe Modu, držiš Shift taster prilikom restarta, pa idi šta se događa.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 19 April 2015 07:23 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2015-04-19

Hvala odgovoru, probacu da ga tako pokrenem,
pa cu javiti sta se desava.

Jeste masina je biblija, ali koristi do nabavke neke ako Bog da novije masine.
Pozdrav

Profile

Posted: 19 April 2015 09:16 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2015-04-19

Uspeo sam da racunar stavim u safe mode, ali sta dalje?
Nije mi poznat postupak postupanja u safe mode

Profile

Posted: 20 April 2015 08:19 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Startuj te iste aplikacije, pa vidi šta še događa. Ako rade, neki od keš fajlova je bio problem jer je ulazak u safe mode pobrisao sve startup keš fajlove, i u tom slučaju možeš da se podigneš normalno i da vidiš da li radi kako treba.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 20 April 2015 11:23 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2015-04-19

Prilikom pokretanja safe mode ekran je poplaveo i ne pušta me ni napred ni nazad.
Jedino što mogu da uradim je da ga ručno isključm, a kada ga pokrenem opet nakon ulaska u sistem ekran poplavi.

Jedino što mogu da uradim prilikom startovanja je da pritisnem command+s i uđem u neko setovanje.

Ne znam šta mi je raditi?

Profile

Posted: 20 April 2015 11:45 AM   [ # 6 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Vladice,

ja bih na tvom mestu proverio hdd jer ako nije menjan, računaj da je star bar nekih 10ak godina, što je za hdd radio-ne radio previše. Ako nije hdd u pitanju, tj SMART status je prošao uredno, i nema bad sectore, onda bih krenuo u reinstalaciju sistema. Da bi sve to testirao u takvom okruženju, moraš mašinu pokrenuti sa firewire diska. Sve ovo što radimo je neko nagađanje, tako da ti zato savetujem da prvo testiraš hdd pa onda radiš reinstall.

Pozdrav

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 20 April 2015 11:50 AM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2015-04-19

Hvala na odgovoru.
Disk je na njemu originalan što znač da je star 10 tak godina.
E sad laičko pitanje, kako testirati HD?

Profile

Posted: 20 April 2015 01:16 PM   [ # 8 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pa imaš realno tri opcije:

Ako možeš da startuješ računar, uđi u disk utility pa vidi šta piše na dnu kad klikneš na hdd. Ako piše S.M.A.R.T. Status: Verified onda vrlo verovatno imaš sreće. Radi neke bolje dijagnostike, možeš iskoristiti program TechTool kojim možeš uraditi surface scan ali i proveriti detaljniej S.M.A.R.T. status. Ako tu konstantno vrti brojeve sektora (bez zastoja) i za ceo hdd ne pojavi ni jednu grešku (bad sector); onda si na konju. Reinstaliraš sistem i aplikacije.

Ako pod smart status piše nešto tipa failed ili slično, oprosti se od hdd-a i zameni ga.

Druga opcija, ako ne možeš da startuješ računar da ga povežeš na neki drugi mac a njega postaviš u target mode tako što pri startovanju računara držiš T taster na tastaturi. Pojaviće se FireWire ikonica na ekranu. Računar moraš povezati na drugi Mac isključvo preko FireWire kabla. Ponovi postupak prvo sa disk utility a onda sa TechTool-om.

Treća opcija je da digneš komp putem butabilnog TechTool diska sa koga bi mogao da podigneš mašinu bez podizanja operativnog sistema na hdd-u, i naravno ponoviš postupak sa testiranjem S.M.A.R.T. Statusa i sufrace scan-a.

Imaš i opciju (ako te ne mrzi) da izvadiš hdd iz računara, zabodeš na neki drugi komp (za ovo ti treba eksterno kućište za 2,5’ ATA diskove) pa testiraš. Takođe, postoje i adapteri uz pomoć kojih možeš na klasičan desktop (mac ili pc) da povežeš ovakav disk.

Idi metodom eliminacije šta ti je od svega ovoga najdostupnije tj najlaše za izvesti 😊

Srećno! 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 20 April 2015 05:30 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2015-04-19

Hvala,