@kneejah77
Novije verzije OS X-a keširaju često korišćene datoteke u RAM, da bi se RAM bolje iskoristio i da bi se time ubrzalo otvaranje često korišćenih datoteka. Pored toga, OS X (novije verzije) kompresuju RAM memoriju da bi što više stvari stalo u RAM.
RAM bi trebalo da se maksimalno iskoristi, a ne da što više RAM memorije stoji prazno i da ti se svaki put sve iznova učtava u RAM sa hard diska i da se sistem tera da swapuje na hard disk… ako nekoj aplikaciji bude bilo potrebno više RAM memorije, OS X će automatski da oslobodi RAM po potrebi, onda kada bude bilo potrebno i koliko bude bilo potrebno jer nema smisla da RAM stoji neiskorišćen.
Takozvane ‘RAM Cleaner’ programe ne bi trebalo koristiti jer oni stvarno ništa korisno ne rade i samo smetaju sistemu da efikasno koristi RAM… neki ‘RAM Cleaner’ će pre da ti uspori sistem, nego što će nešto da ubrza… ‘RAM Cleaner’ programi zauzmu što više RAM memorije za sebe (prepune RAM kao da si pokrenuo neku jako loše isprogramiranu aplikaciju koja ima vrlo ozbiljan memory leak) da bi naterali OS da izbaci što više drugih stvari iz RAM i onda ‘RAM Cleaner’ oslobodi RAM koji je zauzeo… i tako teraju sistem da prazni RAM… i šta onda… onda će sistem ponovo morati sa hard diska ili SSD-a da učtava u RAM razne stvari, što će da uspori sistem, pogotovo ako učtava sa običnog hard diska.
Što se brzine tog MacBooka iz 2008 tiče… ne znam kakve performanse očekuješ od toliko starog laptopa… taj laptop ima slabiji procesor nego iPhone 5S prema Geekbench 3 testovima (Uzgred… Novi iPod Touch od 200 dolara ima slične performanse kao iPhone 5S)... na GFXBench testovima za grafiku je grafika na iPhone 5S u skoro svim kategorijama dobijala znatno bolji rezultat od tog laptopa… još imaš običan hard disk, a i noviji laptop hard diskovi od 5400rpm na ‘sequental read’ testovima imaju nižu brzinu čak i od interne memorije u iPhone 5 (obične petice); na ‘randrom read’ i ‘radnom write’ testovima je razlika još veća (tu je običan laptop hard disk već neuporedivo sporiji nego iPhone 5); mada na ‘sequential write’ testu hard disk može da ima nešto veću brzinu nego interna memorija kod većine današnjih telefona jer telefoni generalno imaju niže brzie za upis nego običan hard disk… al’ to su telefoni… njima je interna memorija znatno sporija i od nekog najjeftinijeg SSD-a koji može da se nađe trenutno kod nas po prodavnicama.
Može taj laptop još da se koristi… koristim i ja moj stari MacBook povremeno… Al’ kad ti mobilni telefoni (i to ne najnoviji modeli) i iPod Touch gaze laptop u svim tim kategorijama koje sam naveo i to na istim benchmarkovima koji testiraju hardware, onda je već krajnje vreme za upgrade ako tražiš dobre performanse i još hoćeš da teraš najnoviji desktop software.
SSD bi svakako poboljšao performanse… ako ti se ne daju pare za SSD većeg kapaciteta jer taj laptop ima samo SATA 2, možda da uzmeš neki najjeftiniji SSD, pa ga ubaci umesto rezača… bar za OS i programe koje najčešće korstiš... ima SSD da se nađe i za oko 50 evra nov (mada nije neki veliki kapacitet, al’ za OS i programe sasvim dovoljno).
Post edited by: indijanac, at: 2015/07/16 13:05