Win na iMac racunaru
Posted: 23 June 2015 05:13 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  8
Joined  2013-09-23

Pozdrav svima. Kupio sam iMac pre par dana i totalni sam pocetnik. Da li bi neko zeleo da mi kaze li ce biti nekih posledica ako bi instalirao (prijatelj) Win na iMac racunar?

Profile

Posted: 23 June 2015 07:58 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Nema posledica, radi šta hoćeš 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 23 June 2015 08:24 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

greota na takav hardver da stavis Windoze, a jos kad vidim da nakaleme i Linux ...

a i steta zbog samog sistema

Post edited by: marelli, at: 2015/06/24 10:01

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 23 June 2015 09:50 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Који је то тачно модел iMac-а?

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 24 June 2015 08:21 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ako baš ne možeš bez Windowsa, onda bih ti preporučo da bolje instaliraš Parallels i da Windows teraš u virtuelnoj mašini… istovremeno onda možeš da koristiš i OS X i Windows, kao da ti je ceo Windows samo jedan od OS X programa… znač, u prozoru ili u fullscreen na virtuelnom desktopu (pa se jednim gestom prebacuješ u Windows kada hoćeš, bez potrebe da restartuješ mašinu radi prebacivanja u drugi OS kao kada se pravi ‘dual boot’) ili u ‘coherence’ režimu (da ti se Windows programi otvaraju na OS X desktopu i pojavljuju u Docku, kao da su OS X programi).

Pretpostavljam da taj Mac neće prvenstveno da služi za gaming… mislim, mogu mnoge Windows igrice jako lepo da rade i u Parallelsu u maksimalnoj rezoluciji ako nisu baš preterano zahtevne, ali u zahtevnim igricama bi framerate bio nešto bolji ako bi se igrale preko Windowsa u Bootcampu (pošto se u tom slučaju ne bi trošili resursi na teranje dva OS-a istovremeno, pa bi više resursa ostalo za igricu)... da l’ ćeš ti da igraš Crysis 3 i slične igrice i koliko ti je bitno da teraš zahtevne igrice na što ‘višim’ podešavanjima, to ne znam, al’ ako ta mašina nije kupljena prvenstveno za gaming, onda mislim da bi ti i Windows u Parallelsu bio sasvim dovoljan i da se povremeno odigra neka igrica.

Ako ti je bitno da izvučeš maksimalan framerate u nekoj zahtevnoj igrici poput Crysis 3 na što višim podešavanjima, u tom slučaju Windows možete da instalirate preko BootCamp, pa kada ne igraš neku zahtevnu igricu da pod OS X preko Parallelsa pokrećeš Windows sa BootCamp particije, a kada igraš neku zahtevnu igricu da restartuješ i da se prebaciš u Windows.

Nemojte da brišete hard disk i da stavljate samo Windows na računar čak i ako ne planiraš da koristiš OS X, obzirom da svaki update firmwarea na Macu ide preko OS X… a i predviđeno je da se instalacija Windowsa na Mac radi preko BootCampa (da BootCamp pripremi particiju i drajvere)... što je i logično jer je taj računar pravljen da se na njemu koristi OS X kao glavni OS, a Windows kao neki opcioni ‘dodatak’.

Post edited by: indijanac, at: 2015/06/24 20:24

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 25 June 2015 10:47 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-09-23

Puno Vam hvala na objasnjenju.

Ja zapravi zelim samo da instaliram da bi mogao da igram u slobondo vreme jednu igru (Guild Wars 2). Prijatelj mi je rekao da bi bas tako i podesavali, tacnije da bi instalirali Win, koji bi bio prikazan kao aplikacija i koji bi pokretao samo po potrebi. Koliko sam ukapirao, on nesto ne bi previse ni narusavao sistem, a ni opteretio ga.

Ako je najpametnije da ne istaliram Win, onda ja iskreno i ne bih previse filozofirao?

Profile

Posted: 25 June 2015 08:05 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Pa možeš lako da isprobaš... idi na Parallels sajt i klikni na ‘Try now’ tamo da preuzmeš Parallels… kad instaliraš Parallels, onda će program da te pita je l’ imaš licencu, al’ ima i opcija ‘Get Trial’ tamo… klikni na ‘Get Trial’, upiši neki mail i onda možeš da koristiš Parallels.

Ako razumeš engleski, ne bi trebalo da ti bude teško da instaliraš Windows u Parallels… evo kratak tutorijal na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=rhTkJfmLOas

Samo ti je potreban DVD sa instalacijom Windowsa ili neki Windows ISO ili već pripremljem VM image fajl za Parallels…

Microsoft je za web developere postavio na njihovom ‘Modern.IE’ sajtu već pripremljene image fajlove sa raznim verzijama Windowsa za virtuelne mašine (znač, već je instalirano u image fajl, samo se otvori u nekom VM programu poput Parallelsa) koji mogu da se koriste 90 dana u nekomercijalne svrhe, da bi ljudi mogli da testiraju kako se neki sajt ponaša u različtim verzijama IE-a na različtim verzijama Windowsa… ima tamo kad se klikne na ‘Tools’, pa pod ‘Virtual Machines’... imaju i za Parallels.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 27 June 2015 10:01 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Sto se tice Parallels-a ja sam veoma zadovoljan i kupio sam ga. Mozes da namestis sta god hoces kao hardversku podrsku (1 ili vise procesora npr.) cak sam probao da igram i WoT prosle godine. Jes radilo al u 800*600 😊 Dalje nisam pokusavao jer mi bukvalno treba samo za Subtitle WorkShop i neke programe za rad sa VOBom.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 28 June 2015 03:13 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-09-23

Puno Vam hvala svima na detaljnom objasnjenju! Ovo ce mi biti od velike pomoci.

Post edited by: Pericaanci, at: 2015/06/28 15:14

Profile

‹‹ BundleHunt bundle       MUSIC ››