< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 21
snow leopard
Posted: 04 August 2009 10:22 PM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  105
Joined  2009-05-15

Hvala na brzim odgovorima! 😊

A probacu i ovu foru sa nosem… 😉 :laugh:

Profile

Posted: 04 August 2009 11:26 PM   [ # 32 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

http://www.silvermac.com/mac-os-x-keyboard-shortcuts/ zanimljiv link

nego kliknes na CMD + Shift + 4 i onda udaris Space i biras koji hoces prozor.

Nije Spaces vec Space 😊

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 04 August 2009 11:35 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Miroslav wrote:

Hehehehe, cika_kosta, kad sve to pritisnem kojom rukom da kliknem? Možda mogu nosem…. Hehehehe

To uopšte nije problem, ne znam da li si ikada probao. Prvo ide cmnd+shift+4 i onda ti se pojavi ‘onaj’ kursor koji pokazuje koordinate ekrana i kojim praviš selekciju dela ekrana koji hoćeš da sačuvaš kao sliku. Onda, dok je taj kursor aktivan (čm se pojavi možeš slobodno da otpustiš sve tastere koje si pritisnuo da ga dobiješ, dakle u ovom trenutku ruke su ti potpuno slobodne); pritisneš razmaknicu i kursor se promeni u foto aparat. Šetaš ga onda do prozora ili kontrole (meni itd…) koji želiš da sačuvaš kao sliku, klikneš i to je to.

Nikada nisam koristio Grab.app pored svih prečca na tastaruti koje su već ugrađene u sistem. Jedino što Grab ima a za šta nisam provalio prečce na tastaturi u sistemu je snimanje ekrana uz vremensko kašnjenje (timer screen capture).

Profile

Posted: 04 August 2009 11:47 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

ma ove precice su zakon. ne verujem da ljudi imaju sake ko drvosece - mislim toliko velike ili da im fali koji prst - pa da ne mogu da pritisnu 2-3 tastera. a meni grab nekako radi sporije nego kad idem uz pomoc precica. da li jos neko deli moje misljenje?

Profile

Posted: 05 August 2009 10:11 AM   [ # 35 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

Malo sam se, inače, prekjuče igrao sa novim Service API u SL-u i čtao dev. dokumentaciju… Kao što sam pretpostavio, nema ničega što bi omogućilo neki dinamizam u kreiranju menija i meni hijerarhije, sve meni opcije koju servis može da ponudi moraju biti čvrsto naznačene u Info.plist fajlu programa, dakle nepromenljive. Ne postoji čak ni mogućnost više nivoa podmenija (što je bilo moguće u Leu i ranije); kompletan Service meni, pošev od SL-a, će imati samo jedan podnivo.

Čak i ako se mnogi CM plug-inovi preorijentišu na servise, ograničenja navedena gore će im značajno smanjiti funkcionalnost i fleksibilnost. Ovo se, na žalost, definitivno odnosi i na Springy, neće biti moguće napraviti možda najjaču stranu ovog CM-a, a to je da se kroz arhivu šetate koristeći hijerarhijski kontekstni meni i samo kliknete na meni komandu koja predstavlja fajl koji želite da raspakujete.

Tužno…

Inače, nisam siguran da ovo što sam napisao ne potpada pod NDA, neće valjda niko da proverava baš ovde 😉

Profile

Posted: 05 August 2009 10:46 AM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

milke wrote:

neće biti moguće napraviti možda najjaču stranu ovog CM-a, a to je da se kroz arhivu šetate koristeći hijerarhijski kontekstni meni i samo kliknete na meni komandu koja predstavlja fajl koji želite da raspakujete.

E u pm. Ovo mi je killer feature kod Springy-ja.

Ne mogu da verujem da to rade, verovatno sledi još neko orvelovsko objašnjenje kako je to bolje po nas samo mi toga još nismo svesni.

Pa šta ćeš sad uopšte moći da ubaciš u Services menu? Ako sam dobro razumeo, komande za otpakovanje arhiva će morati da budu zasebne, za svaki tip? Ili možda može neka opšta?

Koje njesra. Prvo ni sami ne ubacuju ono što treba (npr. slanje attachmenta desnim klikom) a sada sakate i ovo što ima.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 15 August 2009 10:46 AM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  266
Joined  2008-06-05

Jel’ zna neko kako će ići ovaj upgrade kod nas za Snow za one koji imaju Leoparda za 29 kinti???

Signature 

Apple MacBook Air \"Core i5\" 1.6 11\" (Mid-2011) + Superdrive
iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 23 August 2009 09:36 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

da ne zna neko koliko ce snesko kostati kod nas ?
sumnjam da ce biti 30$...

Profile

Posted: 23 August 2009 10:05 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

To bih i ja voleo da znam

Signature 

&#63743; MacBook Pro 17inch Unibody
&#63743; iPhone4

Profile

Posted: 24 August 2009 06:18 AM   [ # 40 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Ako je u Amerikama $30 za Evropu se to čta kao 30€, pa neka se to volšebno prevede u 3000 dinara pa neka se neko i ugradi još malo preko toga… ajd’ preživećemo nekako. Samo da se ne ispostavi na kraju da se neko zaneo pri preračunavanju ili da je pomislio: ‘ovo im je isuviše jeftino’.

U tom slučaju, da li postoji varijanta da se plati preko apple.com ili sl. i da se skine legalan dmg ili nešto slično tome?

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 24 August 2009 10:29 AM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Da skineš legalan dmg, ne verujem, mada je ta Appleova licenca malo fleksibilnija. Naime, na primer ti dobiješ uz mašinu Leopard i izgubiš ili ti se oštete diskovi koji su došli uz njega. Kako ti imaš pravo na Leopard uopšte nas Apple ne bi teretio (niti bi mogao, ako sam dobor shvatio jedno od tumačenja License Agreementa) kada bih ti ja recimo narezao Leopard na DVD i dao (da ti ga prodam, to je već druga priča).

Kupovina sa apple.com bi bila moguća kao i što se ostalo kupuje: sa USA kreditnom karticom. Ima ga i na Amazonu (rekoše pre neki dan da je naprodavanije parče softvera za one softvere koji tek treba da se pojave, što bi mi rekli: u pretplati.)

A ako pitaš za mogućnost da ti platiš licencu, a da ti se ništa ne pošalje, tj. da ne plaćaš shipping, ne znam da li je izvodljivo zato što Snow Leopard kao i raniji sistemi nema serijske brojeve. Ali ako budeš posedovao račun na svoje ime i drugim kanalima nabaviš dmg, onda ti ništa kršiš od licensee agreementa, jer ti ne kupuješ softver (DVD ili CD); nego pravo na njegovo korišćenje.

Post edited by: madamov, at: 2009/08/24 10:32

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 24 August 2009 12:18 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

A ako pitaš za mogućnost da ti platiš licencu, a da ti se ništa ne pošalje, tj. da ne plaćaš shipping, ne znam da li je izvodljivo zato što Snow Leopard kao i raniji sistemi nema serijske brojeve.

Da, ovo je manje-više ključno u celoj prič.

Mislim da je osnovni red platiti ovako nisku cenu za čtav OS. Ako je izvorna cena 2000 din., razumem da ovde mora biti skuplje, samo ne bih voleo da se neko zanese.

Opa, evo dok ovo kucam radnja je na ‘We’ll be back soon.’ 😉

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 24 August 2009 02:53 PM   [ # 43 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Neko je već pomenuo prečce, valjda nisam skroz offtopic…
... ali mi nikako nisu jasne neke stvari. Pišem ovde, zato što i u Snow-u nailazim na neke (iz mog ugla) nelogičnosti.

Prva je zapostavljanje odlaska u menu bar direktno sa tastaturom. To se stalno drži na nekom besmislenom ctrl3 ili tako nešto, pri čemu još dodatnu konfuziju unosi nova alu tastatura, gde kad to pritisneš dobiješ expose, i to usporeni. Meni se čni da je to esencijalno, možda grešim. Uvek to namestim na stari dobri windows shortcut za start menu - ctrl+esc.

Takodje, ulaženje u Dock tastaturom. I to zapostavljaju, a vrlo je nezgodno un-minimizovanje prozora bez miša. Foru sa alt-om nakon cmd+tab sam saznao nedavno, to kriju ko zmija noge, a bitno je. Posebno nekom ko je došao sa win-a, gde te stvari idu glatko, i gde alt-tab diže minimizovane prozore, teško je da shvati da mora da koristi miš za tako rutinske stvari. Ili da mu treba dodatni softver za to.

Spaces, recimo, uopšte i nema svoje mesto na novoj tastaturi, kao ni Show Desktop, iako su F5 i F6 prazni, i zvuč mi logično da im Snow dodeli mesto tu, ako su se već opredelili da istumbaju dugmiće. Jasno mi je zbog čega, da bi sve bilo tu i na maloj, bez numeričke. Ali, zašto su pomerali Expose sa F9, ne razumem.

Opet, jasno je da sve to može da se podesi, ali - zašto? Zar ne može da se ponudi jedno konzistentno i sveobuhvatno rešenje, predefinisano, bez potrebe da svako petlja i namešta kako mu se oće? Sloboda izbora je ok, ali je lepo i kad sedneš za neki drugi komp pa imaš stvari odmah kako si navikao, i samo rokaš.

Eto, izvinte, privatno mišljenje.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 24 August 2009 03:27 PM   [ # 44 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Eto nama Snow-a pre zime 😊

28.8 :D

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 24 August 2009 04:12 PM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

I eto Sneznog Leoparda (Uncia uncia ili Panthera uncia)  na index strani Apple sajta.
28. Avgust, definitvno ga cekamo

Signature 

&#63743;iMac 27\\\" i3 3.2&#63743;MacBook Alu 13\\\" 2.0&#63743;iPad 1st&#63743;iPhone 4S&#63743;iPhone 3Gs&#63743;iMac 20\\\" 2.0&#63743;iPhone 2G&#63743;iPod Classic

Profile

< 1 2 3 4 5 >  Last ›
3 of 21
‹‹ ADSL USB      Izašao 10.5.4 ››