Neko je već pomenuo prečce, valjda nisam skroz offtopic…
... ali mi nikako nisu jasne neke stvari. Pišem ovde, zato što i u Snow-u nailazim na neke (iz mog ugla) nelogičnosti.
Prva je zapostavljanje odlaska u menu bar direktno sa tastaturom. To se stalno drži na nekom besmislenom ctrl3 ili tako nešto, pri čemu još dodatnu konfuziju unosi nova alu tastatura, gde kad to pritisneš dobiješ expose, i to usporeni. Meni se čni da je to esencijalno, možda grešim. Uvek to namestim na stari dobri windows shortcut za start menu - ctrl+esc.
Takodje, ulaženje u Dock tastaturom. I to zapostavljaju, a vrlo je nezgodno un-minimizovanje prozora bez miša. Foru sa alt-om nakon cmd+tab sam saznao nedavno, to kriju ko zmija noge, a bitno je. Posebno nekom ko je došao sa win-a, gde te stvari idu glatko, i gde alt-tab diže minimizovane prozore, teško je da shvati da mora da koristi miš za tako rutinske stvari. Ili da mu treba dodatni softver za to.
Spaces, recimo, uopšte i nema svoje mesto na novoj tastaturi, kao ni Show Desktop, iako su F5 i F6 prazni, i zvuč mi logično da im Snow dodeli mesto tu, ako su se već opredelili da istumbaju dugmiće. Jasno mi je zbog čega, da bi sve bilo tu i na maloj, bez numeričke. Ali, zašto su pomerali Expose sa F9, ne razumem.
Opet, jasno je da sve to može da se podesi, ali - zašto? Zar ne može da se ponudi jedno konzistentno i sveobuhvatno rešenje, predefinisano, bez potrebe da svako petlja i namešta kako mu se oće? Sloboda izbora je ok, ali je lepo i kad sedneš za neki drugi komp pa imaš stvari odmah kako si navikao, i samo rokaš.
Eto, izvinte, privatno mišljenje.